Namsan/Seoul Tower

Selepas selesai dengan brakefast di Myeongdong, kami meneruskan langkah mencari landmark pertama ke lokasi kami iaitu Pacific Hotel. Sampai saja di hotel ini, kami ke Kiri dan jalan terus ke hadapan melalui blok2 kedai kiri dan kanan.
Tiba di hujung jalan, rasanya tiba di jalan mati, kami ke kiri sekali lagi…tapi rasanya kami hilang arah. Kami sampai di jalan besar dengan di depannya sekolah/kolej. Kami menyeberangi jalan dan cuba bertanya dengan beberapa student tapi mereka juga tidak tahu lokasi cable car dan sukar untuk berkomunikasi dalam BI. Kami pun beredar dengan hampanya dan berpatah balik ke seberang. Kami nampak sebuah kedai menjual bermacam2 padlock yang comel. Tanpa berfikir panjang kami masuk untuk membeli padlock dan terus bertanyakan arah ke cable car. Nasib baiklah tuan kedai tersebut tahu dan memberikan direction dengan confidentnya. Maka kami keluar menuju arah yang di maksudkan. Dari kedai tersebut kami mengambil jalan tepi bawah jejentas dan  berjalan terus ke hadapan. Tidak lama kami nampak banyak bus pelancong dan nampaklah bangunan station cable car ke Tower tersebut  yang berada di hadapan. Yeah!!! Berjaya!!! Sampai station dengan berpeluh2.
nt1nt4

~gambar di depan Pacific Hotel-ke kiri dan jalan ikut gambar kanan~

nt2 nt3
~sepanjang jalan ada kedai kiri kanan (nampak kedai fried chic ni..tidak sempat cuba)~

nt6 nt5
~jalan naik ke atas…hehe geng2 ku sudah letih..head mereka harus mendahului tengok lokasi~

nt7nt8
~
ikut jalan bawah jejentas ni..dan keep straight sampai lah sampai lokasi bus dan di situlah cable car station terletak.

nt9

Kami membeli ticket Cable Car yang berharga KRW6000 (return). Semasa berbaris untuk menunggu cable car sampai…perasan ada beberapa orang lelaki melayu di belakang dan semestinya dari Malaysia. Mereka juga seperti kami, jelajah korea sendiri tanpa guide tapi mereka dari SEOUL-JEJU-BUSAN-SEOUL. Sama seperti kami tapi kami di arah yang berlainan-BUSAN-JEJU-SEOUL-BUSAN. Dan kami adalah 3 Angels yang gagah berani. Hehe….

nt12
-belakang tu group lelaki Malaysia yang jelajah korea sendiri.

nt11Q ke CC.

nt16 nt14
-dlm CC
nt15nt21

nt20nt23

nt22

Sampai di Namsan Tower Cable Car, naik tangga sikit sahaja sudah sampai lokasi tower tersebut. Berbeza sangat keadaannya selepas setahun aku menapak di sini. Nasib kali ini, kami menaiki CC untuk ke tower, bukan macam last year saya dengan hubby mendaki tangga hampir 1 jam ke atas. Hilang oksigen jadinya. Sebab tidak sanggup berbaris dalam panas matahari untuk membeli ticket. Dengan kami menggunakan CC return, kami banyak menjimatkan masa untuk ke tempat lain.

Sampai tower saja kami terus pasang padlock dan bergambar sekejap. Semangat ahjuma2 ni mengantung padlock masing2.
nt26 nt25
-menambahkan lagi koleksi padlock untuk christmas tree di Namsan Tower.
Unik Christmas Tree ni : pic by Konong)

nt27nt29
~pengunjung yang tidak dijangka pada hari tersebut! Grrrr…tidak sempat bgbr dgn dogie2 ni 😦

Tragedi di Namsan….saya menukar battery camera. Tukar saja dengan battery baru yang saya charge semalam….terkejut bila nampak juga warning signal merah bermaksud no batt. Maknanya semalam adapter dekat dinding tu bermasalah. Gerammmmnyaaaa…..la sangat2. Lepas ni nak ke Secret Garden….hadui!!! Ish!! Moody betul time ni tapi tenangkan diri….tak baik moody2 masa melancong di tempat orang….rugi besar la namanya. Hehe…..so plan baru adalah keluar awal dari Namsan Tower untuk ke Seoul Station dan singgah sekejap di GH untuk ambik DSLR pulak.

Tapi tidak tahu kenapa….setibanya di Myeongdong..kita mengalami kesesatan yang luar biasa. Balik2 kami akan sampai di lokasi yang sama. Berapa banyak kali pun berpusing2 kami akan menapak di tempat sama iaitu dekat Heoyeon underground shopping centre. Lebih kurang sejam jugalah kitaorang ni melilau di tempat yang sama. Last2 kami mengambil keputusan menyeberang jalan besar (mengingati cara saya dan suami tahun lepas mencari exit ke subway L4). Geramnya tidak terkira….tapi harapan untuk menjumpai mana2 Subway Exit tu sangat2 lah tinggi. Jalan punya jalan, akhirnya dari jauh aku nampak Exit 9 Myeongdong Station. Berlarian lah kami ke bawah. Thanks god..

Melihat kepada waktu….nampaknya niat singgah ke GH harus dilupakan…nanti tidak sempat untukEnglish tour group di Secret Garden pada 1.30pm. Dan pada masa kami menjumpai Exit 9 tersebut sudah lebih daripada 12pm. Biarlah camera HP yang tidak seberapa ini saja dijadikan bekal untuk ke Secret Garden. Walhal..HP power pun sudah nyawa2 ikan. Tapi nasib baiklah camera HP si Damia dan Konong still ok.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s