Busan-Gyeongju (Bulguksa Temple)

-Kami keluar dari Motel seawall 6.30am. Nasib baik semalam saya tukar sedia printed booking ticket kepada actual ticket ke Singyeongju Station (Tran station yang terdekat dengan Gyeongju).
Agak nebes juga sebab langsung tiada idea tentang gambaran tempat tersebut. Kami sudah terasa amat asing di Busan, ini kan pulak di Gyeongju yang berada di luar Busan. Cuaca agak mendung dan dalam shower mood. Ish! Nasib kami hari ini agak kurang baik….tapi harap2 tidak berterusan.
Kami pergi ke track dan Car Number yang tertera dalam ticket. Sampai saja…memang train KTX sudah siap sedia menunggu penumpang di landasan. Semasa menunggu train bertolak…sempat juga menikmati breakfast.
IMG_7083

Train bertolak tepat pada waktunya (7.30am). Sepanjang perjalanan tidak banyak panorama yang boleh dinikmati sebab train kebanyakannya melalui turnel dan di luar sana berkabus tebal. Dalam hati “harap2 kami akan lihat panorama cantik di Gyeongju”. Kurang 30 minit akhirnya kami sampai di Singyeongju Station, ia adalah train station yang terdekat dengan Gyeongju (gyeongju memang tidak mempunyai station sendiri). Atau boleh juga menaiki bus daripada Busan yang bertolak daripada Mopo Station. Tapi bus mengambil masa perjalanan yang lebih lama sedikit berbanding KTX. Jadi kena fikir mana satu pilihan hati.
P1020696dalam train

Dalam maklumat yang saya dapat di internet, bila sampai di Singyeongju Station kena ambik bus bernombor 11/10 tapi bila saja keluar dari station saya langsung tiada idea mana nak tunggu bus. Kira nak pergi Tanya info counter tapi…Nampak line taxi yang panjang tiba2 kami terus sepakat untuk mengambil taxi ke Bulguksa Temple.

P1020706sampai Singyeongju Station

P1020708P1020711
-dari depan Station ni-taxi stand dan Bus stand ada di sebelah kanan.

Kena pula dengan taxi warna hitam…haduiii! Taxi hitam adalah lebih mahal dari taxi biasa di Korea. Apa boleh buat…kita dah masuk dalam. Perjalanan ke Bulguksa Temple rupanya agak jauh. Sempat tidur kalau nak. Driver taxi cuba berkomunikasi…..aku faham maksudnya tapi tidak dapat menjawabnya dalam Bahasa mereka (sorrylah ahjusi). Kami semua berdiam diri sajalah sepanjang perjalanan. Sebenarnya ahjusi kata ada 1 lagi tempat menarik berdekatan dengan Bulguksa Temple iaitu Seokguram…dan dia sarankan kami ke tempat itu terlebih dahulu sebelum ke Bulguksa Temple. Tapi saya tak nak sebab takut masa tidak cukup untuk ke tempat lain. Lebih kurang 50 minit kami sampai di Bulguksa Temple..tambang taxi mencecah KRW38000. Nah! Meletupppp! Lebih RM100 fuh! So jangan nak berangan-angan pun nak ambik taxi dari Singyeongju Station untuk ke Bulguksa Temple ya…memang mahal gila. Kalau nak pun ambik taxi untuk ke Gyeongju bus Terminal dan dari sana ambik bas ke Bulguksa. Dan jalan terbaik adalah tunggu bas bernombor 10 or 11 di sebelah Kanan train Station tersebut.

Kami ke ticket counter untuk membeli ticket yang berharga KRW4000/person. Lepas sahaja gerbang temple terus terpaku dengan keindahan alam.


-gerimis mengundang

gy6
-Temple entrance


-Infront Bulguksa Temple

P1020715 P1020717

Walaupun dalam keadaan gerimis kami dan pengunjung lain tidak terhalang untuk menikmati keindahan dalam temple tersebut.

P1020721P1020720P1020726

Sekitar jam 11am, kami keluar dan bertanya kepada pengawal gate tentang arah untuk ke bus stop. Mendengar penjelasan dari pengawal tersebut kami memang agak blur. Namun kami cuba juga menghala kearah yang di maksudkan. Kami terasa jalan yang kami tuju itu salah kerana sepertinya ia adalah kawasan kebun persimmon/kam..…namun kami teruskan juga langkah. Terjumpa dengan ahjuma2 menjual barang di tepi jalan, rasa nak bertanya tapi terpaksa lupakan niat kerana harapan untuk mendapatkan jawaban adalah mustahil.

P1020746 P1020747

Jalan dan terus jalan…akhirnya Nampak jalanraya dan di seberang terdapat open car park dan terdapat bus di tempat tersebut. Kami terus menyeberangi jalan menuju ke tempat itu. Woah!! Nampak ada Tourist Info Counter.
P1020748P1020749

Tanpa berlengah kami masuk ke dalam dan bertanya bustop untuk ke Anapji Pond. Kami kearah yang diberitahu. Tidak jauh dari tempat itu..kena seberang jalan dan sampailah di bustop yang dimaksudkan. Dan menunggu bus yang bernombor 11.

P1020753P1020751P1020754ni lah tempat menunggu bus tu.

Bus sampai >< 10 minit kemudian, kami memaklumkan kepada bus driver bahawa kami hendak ke Anapji dan driver mengangguk.

P1020758P1020757
-View yang cantik dalam perjalanan bus ke Anapji Pond-

Dalam bus memang ada pengumuman info untuk next stop. Tapi bila Anapji disebut kami tunggu bus berhenti…tapi lama menunggu tapi tidak juga berhenti. Akhirnya seorang ahjuma menekan bell berhenti kami pun ikut turun sama. Kami tidak nampak apa2 pun panorama yang digambarkan dalam lokasi yang kami ingin tuju. Meneruskan langkah tanpa petujuk kami berada di kawasan apa. Selang 15 minit berjalan kami Nampak seperti busut besar yang tinggi. Kami kearah itu dan akhirnya nampak direction ini.

P1020766

Rupanya kami sudah jauh terlepas arah ke Anapji Pond dan memang tidak sempat lagi untuk berpatah balik.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s