TAEJONGDAE

Pagi ini kami breakfast dengan Grape Juice dengan fish cake yang kami tapau daripada Busan Station semalam. Lebih kurang 10am kami keluar daripada Motel. Sebelum tu singgah GS25 untuk topup T-Money.
IMG_20141108_095935-GS25 tempat kami membeli instant rice hampir setiap hari-

Kitaorang plan ambik Busan Tour Bus tapi Q amat panjang. Lagi pula kami tidak membuat apa2 tempahan sebelum ini. Jadi kemungkinan untuk mendapat tempat duduk adalah amat kurang. So..kami putuskan untuk ambik Public Bus, tapi masalahnya kami tidak tahu mana 1 bustop untuk menunggu bus ke Taejongdae. Untuk tidak membuang masa kami terlebih dahulu ke Busan Station bertanya kepada staff di sana tentang bustop tersebut. Kami kearah yang diberikan. Iaitu menyeberang jalanraya yang berada di depan Busan Station dan cari bus #88.
Bertanya kepada seorang Oppa dan akhirnya berjaya jumpa bustop yang dimaksudkan. Di Korea…setiap bustop akan ada list nombor bus yang akan berhenti di situ. Jadi ini agak menyenangkan pelancong terutamanya kepada mereka yang 1st time menggunakan perkhidmatan bus. Kekerapan bus adalah agak tinggi…jadi tidak payah risau untuk menunggu lama. Tidak sampai 10 minit bus yang kami tunggu sampai. Perjalanan ke Taejongdae lebih kurang 40minit, sepanjang perjalanan agak risau juga sebab saya dah lupa2 ingat lokasi untuk turun ke taejongdae. Tapi nasib baiklah ada road signage jadi ini memudahkan untuk kami mengetahui kami berada di kawasan mana. Rupanya hentian terakhir bus #88 yang kami naik adalah Taejongdae, semua orang turun dan
saya sempat mengambil persekitaran station bus tersebut.
P1020825 P1020826

Sebelum sampai ke main entrance Taejongdae, kami menyusuri jalan yang kiri kanannya dengan blok kedai dan restoran.
P1020839 P1020841 P1020843IMG_20141108_110924
Panorama di sini masih menghijau, Cuma cuacanya saja yang agak sejuk dan angina sepoi2 gituuu. Trip lalu dengan suami tempat ini juga menghijau tapi dengan cuaca yang sangat panas dan angin yang amat kuat (late summer).
Agak ramai juga pengunjung pada masa itu walaupun weekday.

P1020859
-penghibur pengunjung semasa berbaris menunggu danubi-

P1020860 P1020861
-Banyak juga orang pada hari2 biasa-
P1020869-Danubi train yang comel-

Kami terlebih dahulu membeli tiket untuk menaiki Danubi ke lighthouse. Harganya lebih kurang KRW2500 seorang.
P1020862
Walaupun Q sangat panjang tapi oleh kerana kekerapan Danubi yang agak tinggi maka kami tak lah menunggu dengan lama. Sampai di lokasi hill dan lighthouse keadaan agak redup..tidak kelihatan matahari yang dihalang awan. Angin yang sepoi2 memudahkan semua pengunjungnya menikmati alam dan selesa untuk bergambar. Maka bermulalah aksi2 kami di sini.
P1020877P1020947
-lautan terbentang-

P1020879P1020895
P1020887P1020884
-beraninya mereka p tebing tu…nampak pun gayat. Paling best orang memancing tu. Huh!
P1020904P1020900
-hasil paparazi-

IMG_20141108_123738-bestnya…
IMG_20141108_124753IMG_20141108_124718
-sweet couple-

IMG_20141108_122811IMG_20141108_125854
-sungguh tenang di sini-

Dalam 2.30pm kami keluar dari tempat itu dan Q untuk Danubi untuk kembali ke bus station. Beban mendaki rasanya sangat berat, banyak kali juga kami berhenti sepanjang pendakian kerana kekurangan oksigen (hehe).

Sampai di kawasan bus station, kami sempat membeli potato sweet caramel dan Potato Jelly, siap ajumma tu beri 1 pack free seorang sebab beli lebih daripada 3 bungkus. Harganya tidaklah mahal…KRW10000 untuk 3 paket, sedap pulak tu. Selepas itu kami cari makan terlebih dahulu. Lunch kami order ikan dan soup sahaja. Paling best kedai makan ni suruh customernya layan diri untuk ambik side dish. Paling sedap ikan bilis, bean sprout dan kimchi.

-sedap sangat side dish-
Selesai saja makan kami terus ke lokasi bus untuk ke Busan Station. Tapi kami memutuskan untuk singgah di Lotte Mall yang berada di pusat Bandar Busan yang berdekatan dengan Jungang Train Station (Exit station betul2 berada depan mall tersebut). Kami cuba mencari apa2 yang mampu dicapai oleh KRW kami yang tinggal sesiput.
Kami kembali ke Motel lebih kurang 9.00pm, dinner malam terakhir kami tapau thai fried rice dan fried chicken dekat satu restoran di Busan Station. Malam ini kami dengan aktiviti packing barang masing2. Seperti kebiasaan sebagai tourist…beg pasti akan bertambah. Hehe…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s