Scotland-Edinburgh Oct 2016

Lepas 3 hari d YC… kami meneruskan langkah dengan Train ke Scotland pulak. Sedih pula tinggalkan York City ni…indah sungguh.

Ok memandangkan kami stay dengan BnB yang jauh dari City mau tidak mau kena keluar awal. Sebab train kami adalah pada 10.45am…paling lewat kena gerak 8.30am dengan menaiki bas. Sa menyarankan dalam pukul 7 tapi tiada sokongan dari SIL sebab dengan alasan terlalu awal apa mau buat d Train Station. Ok baikkk….

kami keluar dari rumah dalam 8 lebih. Aku masuk farmasi dulu beli plaster untuk kaki yng ber blister hahaha…sadis sungguh rasa kaki.. lepas bayar tunggu bas dalam 15-20m pun masih tiada. Last…tengok dekat bustop tu… weekend bas akan beropersi dalam 10.30am. OMG!!! Jadi gimana donggggg?! Taxi pun langsung tiada lalu…sunyi senyap jak jalan dengan sesekali kereta public limpas. Apa pilihan yang ada? Mimang jalan kaki heret luggage sekali lagi dengan kelajuan tidak terkira dari Pisuk luar bandar ke train station. Mimang tidak toleh belakang dah…aku dah tak mampu fikir waras…muka ku masam mencuka. Kan baik kalau keluar seawal jam 7am…hampeh!!! Nasib baik dengan kelajuan berjalan macam train berkuasa tinggi. Hahahha…kitaorang sampai YC station lebih kurang 45m dengan nafas tercungap2 macam belari pecut 100m kelajuannya. Syukur sangat2 dengan “nasib baik” yang menyebelahi kami. Apapun Pengalaman memberi Pengajaran paling baik.

Ok sa belanja sikit gambar di Edinburgh..😍

IMG_9844

Train Station @ Edinburgh

IMG_9845

Gothic Structure

IMG_9846

Cute Taxi in purple❤️

IMG_9847

Palace di Waktu Malam…cahaya lampu mengamit jiwa

IMG_9848

Bermesra dengan Dedaunan berguguran sorang..banyak jak orang lalu lalang tengok aku beraksi depan monopod dengan hp yang tak sampai 500 harganya..Tapi peduli la durang. Yg penting aku syok sendiri😆😅

IMG_9849

Souvenir shop yang balik balik aku masuk tapi lastday baru dapat grab satu scarf..haha

IMG_9850

Lapar tidak terhingga, masuklah kami berbuffet di rest chinese dengan bertuankan omputeh ni.£9.99/psn.. memang berbaloi sedap2 makanannya dengan beraneka pilihan. Masih terliur bila teringatkannya…Aku sebenarnya bergambar sorang d depan untuk rujukan di kemudian hari Tapi masa berposing tu tiba2 sesorang meluru dari belakang n buat gitu.Terkejut nda terkata…ingatkan orang merompak tapi rupanya bos restaurant. Layan jak la…😅

 

Note: D Edinburgh kita sekali lagi mengambil perkhidmatan penginapan dari AnB… memang jauh dari City mau dekat sejam dalam bas. Lepas tu turun dekat main road.Untuk masuk ke perumahan tu kena lagi menapak heret beg dalam keletihan tidak terkira masa bermarathon ke YC station. Aduilahhh…. nda habis2. Mau jimat n murah punya pasal macam ni la kejadiannya…bukan enjoy the trip..kena enjoy merasa kesakitan pulak. Hahaha…nasib badan. Menapak ke tempat kediaman ambik masa dalam 30m jua la..,tu pun no idea jauh macamana. Lama mengheret beg dalam kesejukan yang tidak terkira…nampak ada kawasan lapang depan rumah. Dan ada 3 orang budak di tepi jalan dan bertanya..”are u staying at our house?” Sambil mentioned nama mak nya… AKHIRNYA sampai jua… apalagi bergegas mempercepatkan langkah n masukkan luggage ke bilik. Rumah persendirian bertingkat…emmm ok la. Lepas merehatkan diri sekejap…kami keluar menuju ke City Centre….ada appoinment pulak SIL dengan kawannya… keletihan tidak terkata sampai saya tiada tenaga untuk melawan tahap kesejukan. Memang langsung tiada mood hari tu…

apapun enjoy juga trip hari kedua…

pengalaman mendewasakan….chewahhhh!

C u again next time😘😘✌🏻️✌🏻️

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s