Month: July 2017

Sambal versi kampung ku

Hari ni tersangatlah kuat perasaan mau makan “sambal” kampung ku…. diketahui ramai bahawa sambal tu sejenis juadah yang dimasak menggunakan bahan utamanya iaitu chili. Tanpa chili tidak akan menjadi sambal. Tapi kebiasaannya sambal ni sama ada untuk bahan cicah atau lauk, contohnya sambal ikan bilis, sambal petai udang dan banyak lagi.

Tapi bagi saya…. sambal merujuk kepada campuran beberapa bahan sayuran kampung dengan beehoon lalu dibubuh dengan sambal kacang. Sambal kacang dibuat menggunakan bahan yang sangat mudah diperoleh dan ringkas.

Bahan2nya: Beehon, pucuk ubi, betik muda, kangkung, timun mentah, kacang panjang, jantung pisang etc pilih jak mana2 gabungan yang rasa mau makan. Dan semuanya di celur dengan air mendidih. Angkat dan toskan dan sedia untuk dihidangkan. Hehe…

Ramuan untuk dikisar:Bawang merah,putih,kunyit hidup,halia (lebih). Semua blend kasar. Perasa: Garam,gula,maggi secukup rasa,pak aji ๐Ÿ˜

Memang mudah membuatnya…. maka hari ni selepas lebih kurang 2 bulan tidak makan sambal, maka kerajinan datang pula… puashati menikmatinya sorang diri…bahagia amat hehe… tengok jak la gambar di bawah. Kali ni… saya masak – jantung pisang, buah betik, timun, kcg panjang dan beehoon… yummyyyy๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ’—

IMG_1541

Terbaik dari dapur ku…hehehe๐Ÿ’–๐Ÿ’–

Advertisements

Petua Menghilangkan Masalah Kelemumur๐Ÿ’–

Pagi yang nyaman dengan tiupan angin sepoi2 ditambah lagi dengan cuaca mendung. Bangkit dari perbaringan 9am memang terbaikkkk. Ok direct to the point…. sejak akhir2 ni saya mengalami masalah kelemumur yang luarbiasa. Kalau dulu2 masalahnya bertompok pada satu kawasan jak. Tapi kali ni hampir seluruh kepala. Gatal….. mak ai, ndak payah cakap memang meremang buli roma dibuatnya di tempat kerja. Yala…. tak kan kena garu2 kepala macam beruk kannn. Segan sangat dibuatnya…. paling sandi kelemumur tu campur2 macam serbuk tepung dan “snow flakes” boleh tahan juga lebarnya kepingan tu. Haduiii… stressssss dibuatnya. Sudah cuba cuci kepala dengan macam2 shampoo merawat kelemumur termasuklah Selsun yang selama. I saya guna untuk mengatasi masalah ni (berjaya). Tapi dengan kepingan kelemumur di kepala ni dia pun angkat tangan menyerah kalah๐Ÿ˜†.

Puas aku berfikir….cara apalagi saya mau guna. Masuk Saloon buat rawatan dendruff memang beratus RM melayang. Hmmm…. dengan memikirkan trip yang hanya tinggal 2 bulan lagi ni… tak mau laaa.. Lalu…. teringat zaman kanak2 dulu. Sewaktu hidup dengan nenek. Dengan kemiskinan hidup… berbekalkan “shampoo” sabun busa atau mandi. Masalah rambut berkelemumur dan kering memang setiap hari ada. Termasuk la si Kutu ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…. Ok…. untuk membuat rambut yang lembut sihat dan bebas kelemumur. Nenek selalu menggunakan Minyak kelapa tua (original) yang diambil dari buah pokok kelapa tua yang sudah keluar benihnya (panjang dalam 1/2 kaki atau 1kaki). Sebab kenapa? Kelapa tersebut punya lapisan minyak atas isi yang agak tebal untuk diambil. Minyak itu akan disapukan di seluruh kepala/rambut n biarkan seketika sebelum mandi.

Lepas tu…. nenek akan mengambil Limau (bunsadan-limau hijau besar). Dibelah dua dan selepas rambut dicuci dengan sabun (kadang tidak payah) atau cuci dengan air sampai bersih dari minyak kelapa tadi. Maka nenek akan sapu/usap belahan limau di setiap selakan rambut dengan focus pada kulit kepala ย supaya juice limau tadi betul2 meresap ke akar rambut. Lepas tu boleh urut kepala sampai keseluruhan rambut. Lepas puashati dengan resapan air limau tadi maka boleh la di bilas rambut (dulu mandi sungai…bahagia jak) sebersihnya. Keringkan…. makaaaa resultnya RAMBUT LEMBUT, KULIT KEPALA bersih dan HILANG SEGALA KELEMUMUR juga MASALAH GATAL2.

Maka….berpandukn bekalan ingatan pada memori itu (miss iyai sangat2 masa menulis N3 ni๐Ÿ˜ข) maka hari Khamis tu…. saya beli la limau nipis dan mencubanya (tanpa kelapa). Tonyoh kepala dan kawasan yang gagah sangat kelemumurnya (dekat sejam aku dalam bathroom). Keringkan rambut… rasa ringan sangat… harap2 la menjadi… malam malas mau tengok kulit kepala. Keesokan harinya masa bersiap ke tempat kerja…. Wahhhhhh!!! Happy tidak terkira… berjaya menyingkirkan kepingan2 kelemumur dan masalah kegatalan dengan sekali cucian. ๐Ÿ˜ฑ๐Ÿ˜ฑ๐Ÿ˜ฑ๐Ÿ˜ฑ…

Syukurr sangat2 kerana memori “limau bunsadan” iyai muncul dalam stress kelemumur๐Ÿ˜๐Ÿ˜. ย Luv n Miss Iyai till the end..

Buli tahan jua huraian N3 aku kali ni…. belum makan ubat, belum bfast…belum kemas rumah.. dannn banyakkkk yang belum. Ok… bawah ni gambar limau versi sa pula.. sebab “d Kehel ni memang nda jumpa limau versi iyai. Tapi yang penting limau…len kali mau try lemon pulak ๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†. Ingat walaupun nampak kampungan…hasilnya 5* tauuuu… pure vitamin C n Citrus lagi…jan main2 hehe…

Limau Nipis

Pasta Addiction

It’s weekend again….. bestnyaaa…liat mau bangun. Tapi kena jua bangkit dari perbaringan. Macam biasa cleaning time adalah satu kemestian. Anddddd…… acupunture n drip day with my Medic Doc @ Taman Mega. Ngeri pula ingat jejaruman yang cucuk bawah perut (4 batang), ankle (2 belah kaki) n Tangan (drip ubat herba). Ok kenyang jarum sudah tiap minggu begini. Tapi segala “kengerian” dek kerana tusukan jarum buat dono jak. Kalau dfikirkan sangat memang mau tangkis jak tangan doctor tu masa cucuk jarum. Hmmm… apapun lupakan bab jarum. Terus jak ke 7an sebenar N3 kali ni iaitu… “pasta addiction”. Kalau pasal western food… saya memang fallin ๐Ÿ’–๐Ÿ’– dengan Pasta, selain soup, ย garlic bread, fish & chip, pizza (memilih sikit la kalu ni). Tapi carta paling top dalam list western food semestinya Pasta… Seafood Miranara & Aglio olio heheee…

D KL ni…. saya jumpa satu restaurant baru buka di KL Gateway @ station universiti. Memang sedap…dan teringat ingat sampai sekarang….

IMG_1399

…..Daebak!…. ย nyummmmmmmm. Rindunya makan ni pasta. Terbaik rasa dia. Harga lebih kurang dengan Rest Delicious…. tapi rasa d rest “TPVISTA” memang terbaik so far yang saya pernah cuba dannnnnn….tengok kandungan sifud dia… no komen๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ’•๐Ÿ’•.

Ok tu jak….laporan N3 kali ni..

Note: Selagi saya boleh ingat password laman ni selagi tu saya akan mencoret di sini. Walau kekadang saja. Membaca dan melihat kisah pahit manis masa lalu itu adalah rujukan terbaik andai satu masa daya ingatan kita ditarik balik oleh Nya. Selalunya di usia tua la Kannnn…

sook…..cau cincau. C U again NX tym my world

๐Ÿ’–๐Ÿ’–๐Ÿ’–๐Ÿ˜Ž

Haizjaahhh!!!

Masa berlalu….aku kembali lagi dengan N3 title yang ntah apa2. Itu maksudnya….say Hi! Sambil melepaskan rasa bersalah sebab lama sudah tidak berkunjung d laman coret2 ni. Haha… ok seperti biasa alasan lebih kurang sama la ahhh…bizi dengan aktiviti kehidupan. Kadang tiada idea dan masa jari ni mengadap keypad (padahal tiap hari bersama hp). Tapi masalahnya kalau masuk laman ni…kena ada mood (biasalah…perempuan ni ada mood sikit pelik. Opsss! Banyak pelik rasanya๐Ÿ˜†). Manakan tidak PELIKNYA… perangai bermacam2. Terutamanya masa special day… dengan kehadiran “MS.RED”, kalau yang sudah bersuami tu dia la jadi sasaran…kalau tak pun anak2 (kalau saya ni yang tak dak rezeki anak…maka sorang2 la en.suami mengadap kepelikan). Tapi….. perempuan ni ada juga kepelikan perangainya walau di luar lingkungan kehadiran “Ms.Red” mereka, Sensitif dan mudah terasa, kadang cemburu melihat orang lain lebih. Cemburu, Sensitif…. kalau membawa kepada tindakan +ve takpa la jua… baik untuk hang! Diam2 sudah….. tapi bila sampai PERANGAI PELIK kaw tu menjadikan orang lain jadi PELIK ย itu namanya….sesuatu tindakannya membuat kau menjadi Pelik.

Hmmmm…. cuba untuk menyelami perangai PELIK perempuan. Last2 mungkin faktor HORMON TIDAK SEIMBANG macam aku ni (kena mengaku laaa…) penyebabnya. Tu la aku ada cakap awal2 sensitif sangat… Nak salahkan siapa? Salahkan HORMON?! Hahaha…. kesian hormon jadi mangsa. Tapi tak pa la….sekurang2 ada juga objek untuk disalahkan sebagai alasan. Teringat pula masa aku kerja ber’ boskan perempuan… memang level perangainya macam “Tsunami” melanda. Sampai mengalir airmata jua la aku…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…. Kelakar pula bila ingat saat tu. Bila difikirkan… kadang perempuan ni selalu tersasar dari pemikiran sudut “logik”. Selalu ikutkan emosi yang macam air laut, pasang surut๐Ÿ˜„.

Menyentuh pasal hormon…. part ni la yang buat aku malas mau fikir. Pasal benda ni la sejak akhir2 ni tahap kesihatan aku merundum jatuh. Tapi syukur en.suami tidak putus2 mencari ikhtiar untuk merawat masalah dalaman si isteri. 11 tahun…. tanpa rezeki anak. Hidup berdua… sampai tahap melepaskan. Tapi masih bertahan… kadang melepaskan kerana ketidaksempurnaan tu sangat sukar untuk diterima andai kedua2 dalam keterpaksaan demi mencari kesempurnaan. Ya ka tidak?! Masing2 ada pendapat tersendiri…. tapi kalau kita PASRAH dengan ketentuan-Nya maka kita akan boleh melaluinya walaupun ia memakan sedikit masa. Dan saya percaya itu…

Berpatah balik pada kesihatan… (madah berhelah pula atas tu.. emosi la tuuu๐Ÿ˜…). ย Sekarang ni… saya menggunakan rawatan alternative Traditional Medication daripada China. Setiap minggu kena jumpa… aktiviti wajib setiap weekend. Drip herbal dalam badan paling saya tidak suka… sebab kena cucuk jarum. So si Tangan take turn tiap minggu – kiri & kanan, adil kann๐Ÿ˜˜. Kos… sebulan mencecah ribuan… tak mau komen panjang2. Malas…. hanya satu harapan agar rawatan kali ni berjaya menghalau ion2 hormon -ve dalam badan๐Ÿ˜….

Kenapa ambil keputusan menggunakan perubatan berunsurkan herb? Emmm…. sebab saya sudah serik dengan kesakitan dari kesan pengambilan “pil hormon”. Sudah muakkk mengadapnya setelah hampir 8 tahun. Bukan pandang rendah pada perubatan moden. Tapi sekadar mempelbagaikan pilihan dan cubaan. Tiada salah mencuba kann….

Dengan mengadap keadaan kesihatan, kerja, perangai pelik manusia ni… baik aku mengadap persediaan Adventure Trip aku yang tinggal lagi 2 bulan 15 hari untuk dikotakan. Iti aku masih dalam status menjeruk. Peram sikit masa lagi…. nanti agak2 sudah cukup takat peramnya aku selongkar. Sorang2 menyediakan iti dari A-Z memang sandi. Urus accomodation,flight,transportation etc…. buat HORMON aku ni betul2 makin INBALANCE… ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜. Pa pun thumb up ๐Ÿ‘๐Ÿป๐Ÿ‘๐Ÿป๐Ÿ‘๐Ÿป๐Ÿ‘๐Ÿป๐Ÿ‘๐Ÿป mr.husband kerana sentiasa supportive dalam aktiviti “Terbang2” bininya. Kurengnya….. en.somi ni bz melampau sampai tiada masa mau join adventures trip kelolaan bininya๐Ÿ˜น. Satu sebab dia sorang “workholic” dan kedua dia tidak mampu mengikut tahap penggunaan tenaga belari,berjalan, dan long distance punya flight. Tidak sanggup mengadap katanya…. well c bini ni asal namanya TRAVELING apa pun sanggup diredah. Asal dengan syarat follow my itinerary yang saya sediakan dengan menggunakan perahan otak luarbiasa๐Ÿ˜œ๐Ÿ˜Ž๐Ÿ˜Ž.

Okayyy…. sekian potpet kali ni. Mau buat house cleaning sebelum berjumpa doctor petang ni.

Hmmmm…. biarkan saja PERANGAI PELIK manusia. Mereka atau kita puncanya itu terpulang masing2. BUT Y??! (Yang tersangatttt….)

….c u again my world…โœ๐Ÿผ๏ธโœ๐Ÿผ๏ธโœ๐Ÿผ๏ธโœ๐Ÿผ๏ธ๐Ÿ’—…