Petua Menghilangkan Masalah Kelemumur💖

Pagi yang nyaman dengan tiupan angin sepoi2 ditambah lagi dengan cuaca mendung. Bangkit dari perbaringan 9am memang terbaikkkk. Ok direct to the point…. sejak akhir2 ni saya mengalami masalah kelemumur yang luarbiasa. Kalau dulu2 masalahnya bertompok pada satu kawasan jak. Tapi kali ni hampir seluruh kepala. Gatal….. mak ai, ndak payah cakap memang meremang buli roma dibuatnya di tempat kerja. Yala…. tak kan kena garu2 kepala macam beruk kannn. Segan sangat dibuatnya…. paling sandi kelemumur tu campur2 macam serbuk tepung dan “snow flakes” boleh tahan juga lebarnya kepingan tu. Haduiii… stressssss dibuatnya. Sudah cuba cuci kepala dengan macam2 shampoo merawat kelemumur termasuklah Selsun yang selama. I saya guna untuk mengatasi masalah ni (berjaya). Tapi dengan kepingan kelemumur di kepala ni dia pun angkat tangan menyerah kalah😆.

Puas aku berfikir….cara apalagi saya mau guna. Masuk Saloon buat rawatan dendruff memang beratus RM melayang. Hmmm…. dengan memikirkan trip yang hanya tinggal 2 bulan lagi ni… tak mau laaa.. Lalu…. teringat zaman kanak2 dulu. Sewaktu hidup dengan nenek. Dengan kemiskinan hidup… berbekalkan “shampoo” sabun busa atau mandi. Masalah rambut berkelemumur dan kering memang setiap hari ada. Termasuk la si Kutu 😅😅. Ok…. untuk membuat rambut yang lembut sihat dan bebas kelemumur. Nenek selalu menggunakan Minyak kelapa tua (original) yang diambil dari buah pokok kelapa tua yang sudah keluar benihnya (panjang dalam 1/2 kaki atau 1kaki). Sebab kenapa? Kelapa tersebut punya lapisan minyak atas isi yang agak tebal untuk diambil. Minyak itu akan disapukan di seluruh kepala/rambut n biarkan seketika sebelum mandi.

Lepas tu…. nenek akan mengambil Limau (bunsadan-limau hijau besar). Dibelah dua dan selepas rambut dicuci dengan sabun (kadang tidak payah) atau cuci dengan air sampai bersih dari minyak kelapa tadi. Maka nenek akan sapu/usap belahan limau di setiap selakan rambut dengan focus pada kulit kepala  supaya juice limau tadi betul2 meresap ke akar rambut. Lepas tu boleh urut kepala sampai keseluruhan rambut. Lepas puashati dengan resapan air limau tadi maka boleh la di bilas rambut (dulu mandi sungai…bahagia jak) sebersihnya. Keringkan…. makaaaa resultnya RAMBUT LEMBUT, KULIT KEPALA bersih dan HILANG SEGALA KELEMUMUR juga MASALAH GATAL2.

Maka….berpandukn bekalan ingatan pada memori itu (miss iyai sangat2 masa menulis N3 ni😢) maka hari Khamis tu…. saya beli la limau nipis dan mencubanya (tanpa kelapa). Tonyoh kepala dan kawasan yang gagah sangat kelemumurnya (dekat sejam aku dalam bathroom). Keringkan rambut… rasa ringan sangat… harap2 la menjadi… malam malas mau tengok kulit kepala. Keesokan harinya masa bersiap ke tempat kerja…. Wahhhhhh!!! Happy tidak terkira… berjaya menyingkirkan kepingan2 kelemumur dan masalah kegatalan dengan sekali cucian. 😱😱😱😱…

Syukurr sangat2 kerana memori “limau bunsadan” iyai muncul dalam stress kelemumur😁😁.  Luv n Miss Iyai till the end..

Buli tahan jua huraian N3 aku kali ni…. belum makan ubat, belum bfast…belum kemas rumah.. dannn banyakkkk yang belum. Ok… bawah ni gambar limau versi sa pula.. sebab “d Kehel ni memang nda jumpa limau versi iyai. Tapi yang penting limau…len kali mau try lemon pulak 😆😆. Ingat walaupun nampak kampungan…hasilnya 5* tauuuu… pure vitamin C n Citrus lagi…jan main2 hehe…

Limau Nipis

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s