Month: April 2018

London,UK. Sept’17

 

Helooo…. bertemu kembali di ruangan ini. Kena sambung trip ke UK…. pagi2 22/9 kitaorang seawal 9am keluar dari Hotel, memandangkan kami hanya ada sehari untuk jelajah London City. Kerana keesokannya akan meneruskan jejak ke Kota Cinta Paris (hmmm…kota cinta? Kotttt….). Breakfast pagi ni saya dan cousin beli roti 2 biji sorang dengan harga setiap satu £1.5-£2.5 ( ><RM9-16), hmmm…pepagi mcm ni hanya roti jak la yang boleh masuk tekak. Makan roti dengan air suam siap2 isi botol dari hotel. Hahaha….siannyalah. Genk yang 3 orang best sebab diaorang ada multicooker, jadi dapatlah mereka alas perut dengan maggi. Tapi yang penting perut tidak kosong.

Kita lepak sekejap depan King’s Cross Station untuk ambik mood jelajah hari tersebut. Sambil2 tu memerhati gelagat orang2 London turun ke tempat kerja. Secawan kopi di tangan sambil berjalan pantas, sambil meneguk sekali sekala… dengan penampilan agak segak dengan rata2 kot hitam bagi lelaki dan Skirt dan Jacket bagi wanita, penampilan yang menurut pandangan mata ku, agak anggun dan mempersona (ingatan ku ligat menerawang di masa itu…cehhh!). Bila agak bosan duduk memerhati orang lalu lalang saya dan cousin main katik2 pula hehe…HARUS! Sila layan bawah..😘

BF4F3AB9-D317-4BC1-AAB4-6D8C5703A53F

Ni depan King’s Cross Station (Underground Train aka Tube Station)

59A89247-80B7-494E-9D0F-CD3BE9511AE5

Hati tertarik dengan pokok togel tu..haha

F6A6B4A0-2628-430F-821D-6CDCA166F0E7

Belakang tu St.Pancras Station (Tower). Train station ke Paris masuk bangunan tu. Manakala khemah belakang tu pula tpt orang jual roti/bun. Sini la kitaorang beli breakfast tu..

42D15BD1-37AF-4E4F-B85B-C0B6D60C6186

Underground (sign bulat merah biru) tiang saya bersandar tu merupakan landmark Train station ada d bawah.

Lepas genk kita yang tiga orang lagi sampai, kita meneruskan perjalanan ke Trafalgal Square dengan mengambil Tube ke Charing Cross Station iaitu station terus ke Trafalgal Square. Keadaan dalam train agak sesak sebab masa peak ke tempat kerja. Tapi tidaklah lama sangat dalam train. Lebih kurang 20m begitu sampai lah ke destinasi di tuju.

3A099214-C447-44F0-8BCA-76B380831FED

Keluar jak dari train akan ada sign arah ke T.Square. Jadi tidak la susah sangat nak cari arah mana nak keluar. Tempat saya bgambar ni depan dia terbentang TS.. hehe

Kitaorang sekejap jak berjimba di sini… awal pagi datang sini memang tidak banyak orang. Apatah lagi weekday.. jadi puashati nak amik gambar mana posisi pun. Tapi kita tidak lah spend masa lama di sini.. sebab mau kejar masa ke Eye of London.

EE321449-919A-4C45-8A79-5D4813488D3A

Lion statue

D72C9861-C0A9-48D0-9593-E17788E03317

TS Tower

21FB1F83-9F9C-4126-AC28-5FC8D5771361

My twins…😘

Memandangkan ini 2nd time saya di Kota London… saya tidak la se excited mana mau ambik gambar.

Lepas seketika kitaorang meneruskan langkah ke London Eye. Saya membawa grup 4S mengikut laluan berjalan kaki di tempat yang kawan FB bawa dulu. Dia seorang yang baik hati, sudi menemani saya dan SIL berjalan2 masa tu. Dia sudah bermastautin di London agak lama (asal german – Mr. Christoph aka Superman). Nasib baik walau sudah hampir setahun tapi saya masih ingat laluan tersebut meskipun ada beberapa tempat sedang dalam construction.

Sebenarnya kitaorang nak kejar masa untuk menaiki London Eye. Nasib baik saya sudah beli tiket (Fast Lane) siap2 dari Malaysia, melalui online di web nya. Jdi tidaklah begitu terkejar2 n buang masa untuk beratur membeli tiket. Kali ni excited naik London Eye sebab pada trip yang pertama pada 2016 saya tidak berpeluang mencubanya.

B1DC19C2-107B-4526-B20D-EFAC987A9BCB

Sebelum naik LE ambik kesempatan berjimba di sini..hehe cuaca nampak panas tapi sebenarny sejuk.

81AFB917-89A1-4940-8B53-E942009C2690

Siap ada track jual Yogurt Ice cream….tapi tidak berpeluang mencuba..

B9E3086D-EFD8-4CD9-A73E-38BB7E99146F

Haaa…ni dia capsule tempat pengunjung masuk menikmati view London City dari pandangan atas. Best sangat dalam tu… Dengan Coca Cola sebagai penaja hehe

C161BAE1-D9AD-4EB5-8C22-41D926245802

Sentiasa akan ber wefie dengan my twin sister klau melancong bersama 😍

C7B3B3DB-8591-411D-A45C-6E83B370BC6B

Lepas turun dari LE tu sempat bermanja dengan burung ni. Tidak ingat namanya..tapi sangat sporting depan camera, macam tau jak orang nak katik dengan dia. Nampak jinak kan….tapi tidak lah sampai boleh pegang.

34016F77-AA5C-4690-ABA4-DF58DCE833AC

Dia macam dah ready nak serang hendap kita. Neves juga la ambik gambar dengan burung ni… siap suh kakak cepat2 katik cmera haha.

Pengalaman menaiki London Eye memang best..kita di atas sana lebih kurang 30m. Nasib kami hari tu cuaca sangat baik. View London City nampak clear. Dalam satu capsule tu boleh muat lebih kurang dalam 12 orang. Dalam capsule pula ada tempat duduk di bahagian tengah. Tapi agak gayat juga atas tu…tapi still undercontrol. Hehe…

Lepas penat menahan gayat, berkatik2an, berselfi/wefie dan menghayati view. Kami pun turun….dan…. perut pun berkeroncong. Laparrrrrr….maka Mula la mencari2 tempat untuk mengalas perut. Paling saya tidak suka part cari makan. Macam buang masa….apalagi kalau dalam grup, sebab berbeza pendapat nak makan tu nak makan ni. Tapi nasib baik ahli 4S kali ni sehati sejiwa tak nak fikir panjang. Nampak kedai makan area LE tu terus masuk dan sepakat order fried chicken + fish & chips. Semua pun makanlah dengan gelojohnya sebab kelaparan yang amat sangat. Nasib baik tak tercekik…

D4933AB2-BC8D-4930-91E8-BBEC950173CA

Ni la set lunch kami order tu… portion dia besar. Saya memang tidak habis pun. Ada masin sikit ayamnya tapi kalau lapar baham jak la..

7BEEAE9D-9703-4BA7-A3F7-ADCD8A1F0879

Tempat ni ada dekat area LE, tapi tidak masuk pun

Selesai makan… teruskan langkah ke Big Ben (clock tower), London Parliment, Westminster… banyak juga manusia masa tu.

7E8DEA10-76FD-4889-83C1-9328ACD34FC6

Big Ben…. under renovation masa tu. Tiada nasib ambik gambar lawa. Nasib baik 1st trip ok jak. Dapatlah gambar lawa2

1EB53980-DD8F-4DB0-89B2-F78050E9FB50

Belakang tu bangunan london parliment. Hampeh view dengan rangka2 besi tu.

AB1F3280-94D1-4C2E-A700-5742C80BC84F

Abbey Westminster Church….unik arkiteknya

2899C039-2290-41B7-9CFA-E64015063A69

Bumbung bangunan di UK ni banyak berbentuk kubah.

Lelah di sini…kami terus mengambil Tube ke Oxford Street… mula2 rancang nak bawa genk2 4S ke London Bridge dan London Tower tapi masa tidak mengizinkan. Lagipun risau pasal keselamatan kalau lama2 di kawasan yang menjadi top attraction di London City ni. Tambah2 lagi menaiki Tube… sebab bulan August sebulan sebelum kami fly ke UK, terdapat letupan bom di salah satu Tube Station di area Oxford Street. Dan kejadian ni bukan lah yang pertama. Jadi kami berusaha untuk elak dari ke tempat2 yang punya pengunjung yang ramai. Tapi berani pula ke Oxford Street hehe….. sebenarnya mana2 pun kita sentiasa terdedah dengan bahaya, tapi yang penting beringat selalu. Bila ia sudah terjadi kita tidak akan dapat mengelaknya.

Ok…kami meneruskan langkah dengan Tube dari Westminster Station ke Oxford Station. Kami semua menggunakan Oyster Card untuk public transport. Kad tersebut boleh beli dekat mana2 Kedai seperti 7E. Harga card adalah £5 dan kita boleh topup sahaja. Sama juga dengan Rapid Card untuk train di Malaysia. Untuk 3D2N kami mengisi kad kami sebanyak £15. Jadi jumlah cost utk Oyster Card adalah £20            (><RM110). Mahal kan….tapi ni la cara paling murah bergerak di London City. Dan untuk pengetahuan juga, kita akan dapat balik duit dalam kad tu jika kita kembalikannya di mana2 kedai yang ada menjual OC tersebut (mcm ayat karangan spm😅).

Sekarang kita terus ke cerita Oxford street… kami ke sini untuk shopping sebenarnya. Genk2 1st time ke London City lah yang excited bersoping. Saya dah melaram pada trip yang lalu. Tapi melaram bajet la…takda la beli LV,Coach etc…haha tak mampu den. Tengok jak la gambar2 berbicara…😉

755F176D-A3ED-47BF-AA09-0D3CC4DFB5C5

Ni heaven rasa dia….sampai saat ini terbayang2…

8C716AE6-43DC-4644-9206-AC33615A18DF

Nyummm.. merahnya mak ngahh! strawberry tu memang manis dan besar. Disaluti dengan belgian chocolate….Juicy!

132820C6-9BBE-48B4-940B-D18DF512DE3D

Harga se cup tu £5 murah bagi UK, tapi kalau convert maka jadilah RM28 >< Tapi makan puashati, kenyanggg.

9100C2C3-F104-4218-92AA-838CB4AEA4D1

Twin saya memang kaki Coach….hehe

AB219433-966A-4C78-A59F-55B9F6B14542

Ni masa kita pergi coach boutiqe tu dekat James Street

Selepas shoping h.beg dekat James Street kitaorang kembali ke Oxford street shopping dekat Primark, jenama murah di UK (brand UK). Semua pakaian2 guna kain yang agak berkualiti. Kalau orang Malaysia ke UK mesti tidak lepaskan pelung ke Primark. Kami sampai malam area ni. Balik kitaorang ikut bas bernombor #10. Berhenti betul2 dekat King’s Cross Station. Best kan…keluar jak Hotel berada di seberang jalan… penat tidak terkata pada hari kedua. Sampai di bilik kita langsung berkemas untuk hari esok… dinner Maggi rendam air panas😅. Sekian N3… penat dah jari jemari ku…

To b Cont… City of Love♥️

 

 

Advertisements

Trip to London, United Kingdom 21-23/09/2017

Macam ikut Marathon pula saya buat N3 dalam blog ni. Nampak gayanya boleh dikatakan saya aktif mencoret semula. Bukannya apa….rugi rasanya tidak mengabadikan pengalaman detik perjalanan untuk semua travel yang saya pigi.

Ada masa bolehlah saya rewine semula apa yang berlaku di setiap tempat yang saya lawati bersama the genkkk. Ingatan manusia ni tidak menentu… semakin umur lanjut semakin tumpul daya ingatan. Nasib juga ID n Password laman ni saya sudah siap2 simpan di suatu “sudut” kalau tidak terbengkalai la laman ni sampai ke akhir hayat saya haha…

Ok…saya teruskan dengan gerakan backpacker ke United Kingdom daripada Switzerland melalui Basel Airport. Kami checkout seawal 8am waktu tempatan. Walaupun tuan hostel tiada di kaunter tapi proses checkout senang jak. Kemas bilik, buka cadar n selimut n bawa turun, masuk bakul loundry yang disediakan di luar kaunter. Style hostel ni lebih kepada macam rumah sendiri. Pasang, kemas dan buka cadar tilam sendiri. Tapi ia sebenarnya cara mereka untuk menjimatkan kos untuk mengupah lebih pekerja dan juga menggalakan tourist lebih berdikari kali (bagi yang memang mengandal dengan ibubapa or maid) hehe…. ada kebaikan dan keburukannya jua.

Apapun perjalanan train ke SBB Basel station  lancar. Dan bas daripada Train Station ke Basel Airport pun senang dapat. Hanya keluar dari pintu besar station dan jalan ke arah kanan ada bus stand untuk bus #55. Bas ni akan terus berhenti di hadapan airport. Sangat mudah….

Masuk jak dalam airport terus susun barang sekali lagi. Makesure dalam cabin beg tidak terdapat sebarang liquid. Kalau tidak mesti akan dirampas oleh pihak airport masa melalui Kastam nanti. Selepas tu sempat breakfast pasta carbonara. Portion agak besar tapi saya dan Uku jak makan sebab kehalalan tidak terjamin. Nasib baik ada bekal nasi dan lauk makanan tin yg tertinggal dari Hostel tadi. The genkk tang lain menjamu selera sambil berdiri (koktel style) di stand table di suatu sudut ruang lapang dalam airport tersebut. Selesai semuanya kami masuk ke balai berlepas, sempat lagi singgah kedai svnier, sempat grab 1 red tshirt swiss tapi agak kecil. Tapi tidak kisah lah asal boleh pakai masa kurus2 ni hehe. Selamba hulur wang CHF tapi punah. Basel airport ni hanya menggunakan €. Terlupa pula dia adalah sempadan German-Swiss dan mereka menjalankan operasi perniagaan di situ menggunakan matawang Euro. Hmmmm….terkurang lagi la Euro haha. Pa boleh buat hulur jak la… lebih kurang €23. Mahal weiiiii!…… Pejam mata😅

Sampai di balai berlepas…masa masuk ke dalam kapal. Ada pula kaunter tapisan, polis pun ada sekali. Heran pulak kita, macam ada hal jak. Bila tengok betul2 hati jadi tidak keruan. Rupanya mereka memastikan setiap penumpang hanya membawa 1 luggage/backpack. Jadi….. kejadiannya sesiapa yang punya lebih 1 beg harus memasukkan beg lagi satu tu kedalam beg yang lebih besar. Kalau tiada muatan maknanya baibai gaman. Hak milik airport la. Haduiii….memang kami macam blackout sekejap.. sebab mana tidak nya setiap orang dari kmi ada 1 luggage/backpack, 1 handbeg dan 1 totbeg. Kami berkumpul dan menyusun strategi. Sampai jak di kaunter tapisan, staff menyuruh kami pergi ke tepi dan mengarahkan setiap dari kami repack semula barang menjadi 1 beg sorang. Jadi dengan sedihnya kami ketepi macam pesta bundle membentang barang. Semua orang kena… repack punya repack, nasib baik backpack husban c Damia ni ada lebih ruang kosong. Maka handbeg ku boleh masuk ke backpacknya. Semua barang totbeg pula masuk dalam backpack. Wow! Sampai mengalir deras peluh di semua celah…😂😂. Keadaan di ruang yang kecil menjadi sempit macam sardin dek penumpang yang repack barang. Banyak antara mereka yang terpaksa ber Sayonara dengan barang2 yang tidak dapat dimasukkan dalam beg. Hmmm….simpati tapi apakan daya. Selama saya menjadi penumpang EasyJet ni… ini kali pertama berhadapan dengan kes macam ni. Aduhai la nasib… mungkin sebab mereka hendak memastikan keselamatan dalam kapal terbang. Tidak mahu penumpang memegang walau satu tas tangan pun semasa duduk. Kemungkinan disebabkan oleh peristiwa pengeboman yang berlaku tahun lepas di salah satu station metro underground di London City area Oxford street. Membuatkan kemasukan setiap pengunjung ke London diperketatkan.

Ada juga kebaikannya untuk memberikan space yang cukup untuk letak barang dalam cabin. Tapi yang hairannya….. bila kami sampai dalam kapal dan semua penumpang sudah duduk ditempat masing2. Timbul pula masalah tidak cukup tempat simpan luggage/beg. Huh!!!! Hampir tidak percaya….REALLY?!!! Kan sudah kasih mampat 1 penumpang 1 beg?! Apa pula tiba2 timbul kes lebihan luggage?! Penerbangan di tempat lain yang membawa lebih dari 1 beg (i mean 1 luggage,1 handbag,1 totbeg) pun tidak pernah timbul hal tidak cukup tempat penyimpanan beg dalam cabin. Hairan yang teramat sangat…. terpaksalah juga crew2 kapal meletakkan luggage di depan, tempat mereka menyimpan makanan n minuman. Ok itulah cerita paling win untuk flight ke London…. ngalir air peluh dalam cuaca sejuk k. Jan main2 kalau terbang dari Basel Airport.

Ohhh yaaa…ada satu lagi kejadian semasa drop luggage. Sudahlah Q panjang mengalahkan ular. Proses nya pun macam siput berjalan… huhai! Tiba di kaunter boleh pula staff kaunter tu tanya pasal visa/penduduk semantara/permit masuk UK?! Huh….saya bgtau kita hanya ada pasaport. Jadi dia tidak puashati…dia nak pastikan kitaorang bolah masuk UK. Jadi dibawanya passport kitaorang nun jauh di satu sudut. Sambil bertanya kepada rakan sekerjanya. Nampak mereka berbincang dengan serius sambil melihat kepada handphone. Mungkin mereka cuba merujuk kepada MR.G tentang status kemasukan pelancong Malaysia ke UK. Lebih kurang 10m menunggu…akhirnya mereka bagi green light. Fuh! Berkecamuk sekejap rasa di jiwa. Nasib lah tiada apa2 halangan. Haduiii…. staff tu sebenarnya hanya memastikan supaya kami tiada masalah di UK nanti. Tq ms staff….lupa namanya. Haaa….banyak cobaaan kami di Airpot Basel ni. Apapun semua pengalaman memberi pengajaran yang tidak dapat dibeli dengan wang ringgit. Ia mengajar kami bagaimana kita deal dengan setiap keadaan atau permasalahan. Satu yang pasti… walau apapun keadaan, jiwa kena HARUS TANANG😅

Penerbangan lebih kurang 2 jam. Sampailah kami di Luton Airport, London. Seperti biasa kalau cakap pasal claim bagasi di Europe Country ni memang cepat sangat. Sampai jak di belt luggage claim, bagasi kitaorang sedang menunggu tuannya hehe… terbaikkkkk! Urusan imigresen pun tidak lama. Keluar dari balai berlepas bincang2 terus mau naik apa ke London City… akhirnya kami memutuskan mengambil bas dari Airport ke Victoria Station. Dengan harga ticket £16 sorang. Menurut staff tempat beli ticket tu…kami kena keluar dari airport ni untuk ke bus stand. Maka ke sana lah kami. Sampai jak pintu besar kami disajikan dengan hujan renyai2 tapi boleh membasahkan badan dan bagasi. Bus stand tidak nampak macam bus stand sebab tiada pondok pun. Banyaknya manusia. Herannya….selamba jak manusia ni meredah hujan tanpa payung sepertinya tiada apa yang berlaku (hujan).  Kami ber5 macam kambing takut hujan mencari perlindungan. Payung pula dalam beg. Mau bongkar mau letak beg d mana? Sana sini basah. Makin lama makin lebat hujan. Makin banyak manusia berbaris menunggu bas datang di tempat yang disediakan. Semua pun pasrah ditimpa hujan yang semakin lebat. Dan kami pun ikut sama, sudahlah keadaan sejuk, berangin pulak tu…jadi ngam la sangat dengan badan kami yang makin menggigil😅. Apalah nasib…tapi kami semua enjoy pulak dengan keadaan. Semua ketawa…nasib ada dua payung yang boleh digunakan. Bolehlah kepala tumpang berteduh. Beg dan badan memang basah kuyup. Sejuknyaaaaa….. lebih kurang 30m bas datang. Kami naik bas dengan basah kuyup, nasib driver bas jenis sporting. Dalam bas dengan aircond pulak nahhh….paling manang. Perjalanan bas ke Victoria Station memakan masa lebih kurang 1h30m. Saya sempat terlelap dalam bas. Sampai di Victoria station kami berjalan mencari Underground Metro dari Victoria Metro Station menuju ke King’s Cross Metro station. Sebab hotel kami berada di area ni, genk2 semua rasa macam terpaku seketika melihat manusia di bawah tanah ni seperti semut. Mana tidaknya masa tu masa paling banyak manusia sebab masing2 balik dari kerja. Jalan semuanya laju, kalau kita lenggang kangkung mesti dengar orang sound “execuse me!” Or “ish!” Menandakan mereka tidak suka langkah mereka lambat disebabkan orang2 yang langkah slow. Jadi pastikan kalau jalan lambat kena tepi2 haha. Ohh ya…d London kalau ikut eskalator kena berdiri di sebelah kanan kalau tidak memotong ya. Laluan berjalan naik or turun mereka di sebelah kiri. Bukan macam di Malaysia kita kena berdiri di sebelah kiri untuk bagi laluan pada orang lain di sebelah kanan. Sampai di King’s Cross station kami relax kejap. Buka google map untuk pejalan kaki. Dari depan train station yang banyak2 bastop kami menyeberang ke depan melalui traffic light sebelah kiri. Di seberang kena ikut kanan…jalan tepi melalui restaurant chinese dan beberapa blok kedai. Belok kiri masuk sikit sampailah hotel yang kami tempah melalui Booking.com iaitu King’s Cross Hotel. Proses checkin sekejap jak dengan staff kaunter yang peramah. Saya n Uku di bilik bawah dan 3 orang genk lagi beradai di bilik atas. Untuk pengetahuan… bilik hotel di UK ni memang rata2 agak kecil saiznya. Untuk bilik double sz yang kami tempah hanya ngam2 katil, sebuah meja dan kamar mandi. Harga untuk 1 double n 1 triple rooms adalah lebih kurang £590 jadi ribu riban jua ahhh. Nangis hidung… tapi lokasi sangat dekat dengan train station. Tu la pasal sangat mahal. Kami punya main untuk penginapan d London ni memang sudah aim betul2 dekat train station untuk kami ke Paris nanti iaitu Pancras Station, bersebelahn dengan King’s Cross station. Nak ke mana2 pun senang sbb train station di seberang jalan jak.

Malam tu kami dinner di satu restaurant indian halal. Order ala carte nasi dengan lauk. Boleh tahan rasanya, nasi dia pun guna beras berkualiti dan mahal. Nyummmm rindunya makan makanan asia. Sodapppp nyaaa sebab lapar dan sejuk. Semua habis licin…. sorang bayar lebih kurang RM70. Tu baru sekali duduk ya…kalau sehari punya untuk bajet bfast, lunch n dinner kenalah sediakan paling kurang RM150 untuk makan saja. Tu pun Bfast-Bread+air 0 dr hotel, Lunch-Pasta, Dinner-Nasi+lauk 1.

Selesai dinner kami masing2 balik n plan nak ke Oxford street tapi masalah Oyster card untuk tambang bas/train pula tertinggal dalam bilik. Jadi patah balik jak la…rehatkan diri untuk aktiviti keesokan harinya.

Zzzzzzz…..

to be continueeee😍

Part 4: Switzerland – Jungfraujoch-Lauterbrunnen 20/09/2017

Sambunga  dari N3 sebelumnya…..

Perjalanan turun kami dari Jungfraujoch berjlan lancar. Walau hati sayu namun sangat berpuashati dengan kejayaan menakluki Top of Europe dengan usaha sendiri without agent. Huhai…. Setiap PENAT dan LELAH yang berbayar. Seperti biasa dihidangkan dengan view memukau menjelang senja di pinggir gunung. Terasa train yang membawa kami kembali ke Lauterbrunnen Valley seperti seekor Ulat Beluncas Kecil sedang mencari makan di celah2 pinggir gunung. Begitu gah nya gunung yang kami lalui sepanjang perjalanan.

This slideshow requires JavaScript.

Selepas kami sampai di Lauterbrunnen. Singgah sebentar di CooP supermarket untuk membeli apa2 makanan yang boleh dibeli. Sebab keesokan harinya kami akan meneruskan perjalanan ke London…wow!!! Mengembara di buni Eropah sendiri2. Terasa mau high5 dengan roh ku…hahahaha😝

Masuk jak dalam Supermarket tu…emmmm pertama sekali mata tertumpu pada chocolate keluaran Swiss. Memang orang bilang (selalu baca dalam blog2) sedap sangat. Jadi mestilah tidak mau melepaskan peluang untuk beli sekeping dua haha… tapi malangnya tiada mengambil gambar pula. Tapi apa yang menarik perhatian adalah deretan rak tempat letaknya telur ayam. Hmmm…..sangat menarik hati pula telur2 di swiss ni. Cuba tengok bawah…haha

DCC73DC9-C098-4337-A834-902AD6C2CC3B

Tengok telur ayam yang colourfull. Hmmm….macam nda sanggup makan kalau beli..

Harga telur untuk kalor kuning (paling murah) pun kalau converted ke RM lebih kurang RM20 untuk 6 biji. Haaaaa….heart attack kalau beli telur sini😅😅. Jadi pandai2 la ahhh… tahan selera untuk makan telur. Nasib baik kami ada bekalan instant noodle, makanan tin dan beras yang kami top up stock dari Venice, Italy. Jimat belanja hehehe…

Selepas tu…balik hostel dan rehat sekejap. Ambik gambar sekitar hostel juga..

557F4029-1465-4DDA-A617-C56C8975D356

D luar Valley Hostel ada tempat lepak menikmati udara dan view d luar…nyaman hehe

BBAD813E-A17C-4632-A02C-E35D77F3EB74

Wish u were here…u know who u are. Nge…nge… harap nx time dia akan join tour dengan saya🙏🏻🙏🏻🙏🏻

Sudah puashati berjimba di ruang lepak hostel. Saya dan my genk (cousin) Juana/uku keluar untuk meninjau sekitar hostel. Mau explore tempat yang saya menapak pada hari pertama dengan kejadian sedikit pelik tu. Hehe.. dan ikutilah gambar2 di bawah untuk melihat sedikit sebanyak gambaran di Lauterbrunnen Valley…

E33D17DF-8A3C-4FD8-AC9C-539D58A73ED6

Bergambar dengan lembu2 di swiss tapi sombongnya la haha

319232BA-DBBD-4C12-A25F-5CA0E21E4174

Ok…fengshui terbaik untuk “penghuni” di sini samaada yang masih hidup atau mati. Sangat tenang dan nyaman…

A52369D7-1BBE-4CB5-8789-45516691FCD8

Dekor di luar Valley Hostel hehe…cute

7BA9EFE7-D829-48DC-8D27-C1BD004A47FD

Sebenarnya inilah kawasan Lauterbrunnen Town… pekan dia kecik jak tapi comel,indah yang tersangattttt….hmmm rindu menghambat rasa hehe

ACFA53D3-C53B-481E-A5A9-87C1A5F793C9

Valley Hostel tepi jalan jak….senang sangat menginap di sini…

A3947D18-2E88-4C2C-B5EE-CBA82B74AB16

5F44FEA1-7846-44D3-976A-3BFBC2495FDA

My genk Cousin yg sibuk selfie dengan bunga haha

FA84ABD4-DB3D-4EAD-A5E5-46E079E72837

No wonder ada perkara pelik berlaku pada saya pd hari dan malam pertama d sini. Rupanya ada kawasan perkuburan… mungkin mreka mahu menyapa hehe… tiada perasaan takut walau sedikit pun masa di sini. Tenang sangat….

887E7FEC-1E93-4225-AA0B-06E7B4951005

7C191EC3-10E6-4BD3-9AD2-BD5E4DCAF8B0

Moment yang paling indah….lob2

9FD049C0-C011-46A2-9D64-3AC14775F895

Satu2nya church d Lauterbrunnen Valley ni….

8BB4B477-FE77-4F21-BCDC-EEF1B7FA8B9B

Bebiri mu2muk hehe

D9A4BEDD-C6C8-460C-9CEE-72C9BC2C6857

FA4A2403-B214-4E99-BBAF-16DEE88AD288

View indah dengan langit biru berawan tebal…

A7FEAC6F-6A90-4B89-8BE9-DC731CAF9BB4

View yang sangat memukau

7895017F-7431-4298-9D17-CFBB4E2794B3

Miniature kayu api tersusun rapi…. unik sungguh dekor rumah kedai mereka…

49174E27-8D14-42A1-A99E-7CA6F381389EB44AD6C6-9F9D-45AE-8669-E9CF6C1F594A

3EEBC293-3BEB-4B47-A0EE-C545984F07F5

Bunga2an yang segar bugar…

C82D143D-89AC-43C7-9C93-C171563A816C

Kedai jam Rolex Swiss…. mampu tengok jak.

Okay….sampai di sini perkongsian percutian saya ke Switerzeland untuk menakluk puncak tertinggi di Eropah iaitu Jungfraujoch. Harapan saya semoga ketemu lagi di suatu masa banti… di Lokasi lain pula di bumi Swiss.

TBC untuk trip ke UNITED KINGDOM pulak nanti… banyak lagi yang pending aduhaiii.

CONGRATULATION !!!! Proud of myself and the genkkkkk😘😘😘

Part 3: Trip Switzerland – Jungfraujoch 20/09/2017

Beberapa hari berlalu…maka dengan ini harus menyambung semula apa yang tertinggal. Sebab ada beberapa trip lagi yang saya kena update dalam blog ni. Haduiii…..

Ok….selepas cerita berjaya masuk dalam pertukaran train ke Puncak Europe tu.. maka perjalanan diteruskan dengan pemandangan yang buat mata dan hati semakin tak tentu arah. Kiri kanan bumi, pokok2 hijau diseliputi salji menjadikan seperti pokok christmas putih. Indah yang sangat sukar diungkapkan.

C9B29F8F-EA50-4590-B32D-D4F6A67E60BB

The best moment..

6227BEFC-A1DB-4BC6-A03A-360A06AE6977

Rasa macam mau ambik buat ABC haha

17D87142-DBC8-43E7-B552-40D42BF39C10

Menyaksikan selimut bumi seperti kapas..

Rasa sangat bertuah dihidangkan dengan pemandangan luar dari train yang tengah mendaki ke puncak eropah.

0C8B3A1D-823D-4632-B898-0068A952FD28

The Twin’s in the train to Jungfraujoch

A51D01F2-8F9B-41EE-94B6-F878D7522F9D

Yeayyy…im here at the top of Europe💖

04532994-CA9C-4854-86B3-5B8D3825C2DF

Sekitarnya…frozennnn

B6D5BC6F-C95B-49E6-AB82-B1105B5DC0A8

Selfie itu harus…cehh! Padahal muka sudah mau frozzz haha..

92183FED-B768-4644-912C-3161213BD840

Having fun @ Snow Fun

E8971CAD-ED44-4313-A01D-6E5E015DA939

And we’re here…frost!

E3A34E9B-67DA-492E-8574-20BB3B89E83A

Hehe…mengabadikan kenangan di sini

1F2BE513-6C02-4593-AA1B-817C62D39B48

Kejakunan melanda hahaha….orang kampung berjaya pigang tu ABC. Nasib baik tiada mangkuk n sirap..kalau tidak sudah dengan selambanya buat Sirap Ais 😂

Keadaan pada mulanya agak tidak terkawal bila my twins ni tidak tahan dengan panahan sejuk glacier/snow dengan pantulan matahari ke muka. Memang rasanya sangat perit..sakit, sejuk menampar muka. Macam tamparan sakit-sejuk yang keterlaluan menghempap muka. Hingga rasa pedih yang amat sangat. Ditambah dengan kenipisan udara yang melanda dia atas sana menyebabkan sistem pernafasan agak terganggu dan rasa pening juga kunjung tiba. Tapi saya cuba kawal keadaan. Cuba bagi c Damia kata2 sokongan untuk cuba bertenang, tutup muka dan cuba bernafas perlahan2. Bila keadaan rasa ok…kami pun beraksi untuk mengkatik seberapa banyak gambar untuk mengabadikan  kenangan di puncak salji tersebut. Rakan yang tiga orang Juana, Kamal dan Asmi sudah tidak tidak boleh tahan dengan tahap kesejukan dan kenipisan udara. Masing2 belari ke kawasan dalam bangunan tempat untuk pengunjung untuk berehat dan berlindung dari cuaca melampau di luar. Namun saya masih bertahan di luar menikmati sepuas-puasnya keadaan. Dan…. Damia pun berjaya bertahan dengan saya dan berjaya mengawal diri. Kami akhirnya berjaya merakam banyak detik dan gelagat di puncak europe…haha heaven!!!!

Pengalaman hidung menangis sepanjang kami berjimba di kawasan puncak Jungfraujoch memang antara yang melucukan. Yalah… pengunjung seperti kami dari negara beriklim tropika ni susah sikit menyesuaikan dengan iklim sejuk bersalji. Mesti ada saja kesan sampingan dari kesejukan melampau yang terpaksa dihadapi hahahaha. Lucunya bila merakam video, mengambil picture…air hidung berguguran dengan lajunya. Mau kontrol pun tidak dapat….sampai kami ketawa tak henti2 bila kami berpandangan dengan hidung menangis😅😅😅. Memang keseronokan yang tidak terhingga. Terima kasih Tuhan atas nikmat hidup di dunia yang Kau berikan pada kami…🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻.

Selepas kami puas berjimba di puncak europe dan Snow Fun Place. kami meneruskan perjalanan dengan keadaan yang lemah dan pucat lesi. Ni akibat daya ketahanan badan sudah menurun..haha. Tapi tetap gagahkan diri untuk mengexplore tempat tersebut. Kalau tidak rugi la..bayar mahal2 tapi tidak ambik peluang dengan sebaiknya.

6DEFF3E9-91F4-4E06-86A2-FB304856C869

Amazing view…SoB2!

573C52C0-E008-4E85-BD3C-6B3F6DF7CFE8

Damia yang terus bertiduran di atas glacier..hahaha ya ampun!

9969DC44-C804-4C8B-B402-3EFCBE990736

Meneruskan langkah ke ICE PALACE, Sejuknya menggigit badan..😝

F59A3597-3242-4F5A-ABDE-234EDDF6230E

Nakal! Mau try kalau tu lidah boleh terus melekat d dinding ais tu…hahaha. Nasib tidak melekat lidah tu. Kalau tidak…jawablah macamana mau tanggal lidah tu nanti😂. Palui!

65882A66-66B3-4A40-A675-2D838CB57ACF

ICE PALACE

Selepas sudah penat berjimba dalam Pulau Salji dan Istana Ice… maka kami pun meneruskan langkah untuk kembali ke Lauterbrunen. Dengan menaiki Train Merah ke bawah… dan bertukar ke train hijau menuju Lauterbrunnen. Perasaan agak hiba sebab tidak berapa puas berjimba tapi apakan daya…setiap pertemuan pasti ada perpisahab cewah!! Haha… pun begitu kami sempat shopping sedikit buah tangan d salah sebuah kedai cendera hati di atas sana, yang pasti FM adalah satu kemestian dan sehelai tshirt untuk kenang2an.

AC0D3491-6B51-4267-858A-0B945673792B

Train Merah turun bawah untuk ke Station Train Hijau untuk ke Lauterbrunnen

BE5DB1C2-6CA4-4910-9F86-4F795DBC0ACB

Station pertukaran Train untuk ke Lauterbrunnen

F0A5E7D0-44BD-4631-9C1A-04D005BA292F

Haaaa….ni la train hijau ke Lauterbrunnen. Sempat berkatik di sini hehe…rindu sudah ni tempat eh…

to be continued….

 

 

Part 2: Trip Switzerland -Lauterbrunnen- 19 to 21/09/2017

Awal pagi sudah bangkit dari perbaringan. Rasa liat sangat bangkit dek badan letih sangat ditambah lagi dengan suhu yang sangat Sejuk. Namun apakan daya….kena keluar awal untuk ke train station. Sebab kitaorang belum beli untuk ke Top Of Europe.

Keluar dari Hostel….laaaaa cuaca tidak menyebelahi perjalanan kami pagi ni. Hujan renyai, sejuk menusuk tulang. Mood pun ikut down… tapi harap2 sebelum sampai puncak nanti cuaca akan ok. Sampai train station terus ke ofis train untuk membeli tiket. Nasib baik ada discount 20% off untuk tourist. Kalau tidak sorang kena bayar lebih kurang RM900 untuk tiket ke sana. Hadussssss! Kalau tidak silap tiket kami beli after disc lebih kurang RM600 sorang. Huhai…..nangesssss! Tapi sudah alang2 kami d Swiss memang tempat ni la yang kami sudah aim awal2.

Ohhh ya….lupa nak mention dalam N3 sebelum ni. Untuk trip ke Swiss ni kami telah menggunakan SwissPass untuk 4 hari harganya memang mahal. Tapi boleh digunakan untuk semua Train,bus,cruise,cable car (hanya yang tersenarai dalam list website SwissPass sahaja ya). Jadi dari airport swiss kami tidak mengeluarkan apa2 kos tambang sebab saya sudah membeli SwissPass secara On9 masa di Malaysia. Dan harganya adalah CHF210 lebih kurang RM980 seorang begitu. Tiada discount untuk SwissPass ni tau….jadi bertabahlah untuk menbayar pass ni.

Ok kita teruskan untuk trip Jungfraujoch, lepas mendapat tiket train kami dilanda kebingungan pula mau cari track n train kami di sebelah mana. Sebab ada d bawah, ada di atas. Orang yang bagi direction pun tidak betul…kami lagi la tidak betul hahahaha. Dengan cuaca hujan dan kesejukan sampai ke sumsum tulang boleh2 pula saya berpeluh. Hahaha….bukan apa.. peluh neves takut ketinggalan train. Turun naik ke depan ke belakang, kiri dan kanan last2 track kami sebenarnya di tempat ketibaaan kami semalam. Dengan train warna hijau kuning….haduiiii senang jak. Kami jak yang mengalutkan keadaan. Banyak juga tourist group pagi ni. Kami tanya dan menberikan tiket kami kepada staff dekat ttarin track tu. Dia kata kami di tempat yang betul…syukur kihaaa…

833B218C-AFDB-4382-BA57-E76A9F8B1DEC

Ni la train yang kami kena naik…haha

CCF0ECCD-0E45-4A60-BBC0-0BE0A7C665BC

Train dari pandangan atas💖

Haaa….atas tu la jenis train yang kena kami ambik dari Lauterbrunen menuju ke Jungfraujoch. Tapi kena tukar train sekali lagi bila sampai station berdekatan Top of Europe ya… kami duduk di kelas dan train yang betul. Selamat. Sepanjang perjalanan mata tidak berkedip ke kiri kekanan mata memantau alam. Sangat indah ciptaan tuhan. Tidak terungkap dengan kata. Kena sendiri mengalaminya. Dengan saiz window cermin yang besar memang tergamam melihat keindahan. Makin lama makin kami dapat merasai salji. Awwwww….terharunya kiri kanan salji putih mengelimuti kawasan pergunungan.

CF7DF0E9-3625-4C12-9EFD-D8BAC9634DFA

Kami berhenti di station ini untuk tukar train ke warna merah untuk terus ke Puncak

EE3632BB-B801-4FB7-BC84-42BF12C63BF9

Pemandangan salji kiri kana

AC0D3491-6B51-4267-858A-0B945673792B

Ini train merah(masa balik amik gbr)

DC99C89F-D12C-4BBE-B6BA-A8E9C65947D3

Ticket ke Jungfraujoch..💖

49A9A257-9B37-49C8-ADC2-46E8597C7B64

Ni kejadian…masa pertukaran train dari Lauterbrunnen. Oleh sebab terlebih excited dan jakun dengan ketibaan disambut salji turun maka kami hanya mengikut langkah orang ramai. Dan lama kelamaan aku kehairanan sebab pandang kiri kanan semua made in China. Aikkk siap ada yang pegang bendera. Aikkk…tak kan anak2 ayam (kami) sesat dikalangan sekelompokan ternakan itik pula. Ada gembala itik pulak tu. Hahhhhh! Kompom salah train ni… lepas tu terdengar staff train “anyone without group tour!!!” Hahahahaha….ni kali la. Apalgi aku memang lari lintang pukang sambil bagi arahan dengan anak2 ayam lain kita salah ikut orang dengan tour group. Mari kita pigi saanaa! Sambil semua belari bertanya dengan staff mana train untuk individual ticket. Huh! Ditunjukkan nuuun di sana. Maka belarian lintang pukang kami semua mcm tanpa arah menyerbu tempat masuk ke dalam train. Nasib baik semua sempat tiba di depan pemeriksaan tiket. Haduiiii….ada2 saja kejadian😝😝😝. Memang lucu sangat bila diingat, mana tidak lari mcm lipas betempiaran, lepas tu sampai jak di depan pintu train hidung pun menangis….mungkin sebab suhu yang melampau sejuk. Dan kekurangan bekalan oksigen yang semakin nipis.😅😅😅. Jadi pengajarannya….bila sampai tempat orang,kena kontrol ke excitedan dan tahap kejakunan yaaaazz😝

Part 1: Italy to Switzerland – Top of Europe 19-21/09/2017

Helloooo…. satu jangka masa yang panjang jemari ku menghilang dari laman ini. Huhaiiii…. terperuk sekian lama. Apakan daya bizi dengan hal2 kehidupan. Bila teringin nak menulis terus kecoh tangan mencari maklumat blog untuk login. Habisssss…..semua sudah hilang dari radar ingatan. Hmmm….sana sini menyelongkar note book, handphone mana tau terselit, tertulis, tersimpan email n password. Sedihnyaaaaaa kalau tidak dijumpai.. banyak coretan kenangan dalam blog “coretancperantau” tu. Dan bila sampai minda dan hati macam mau berputus asa mencari. Tiba2 dalam selakan jari jemari di HP lama… jengjengjeng….nampak la pula maklumat blog untuk login. Yeayyyyyy…. selamat dunia ku. Walaupun seringkali diabaikan…laman ni tetap terpahat jauh nun d lubuk hati. Ceh! Ok sudah2 la melaram kata…

Hari ni 8/4/18… tak nak celoteh panjang jom la kita direct to the point. Hari ni pagi2 dengan kesihatan tidak berapa baik maka terdetik nak sambung N3 Yurup Trip tahun lepas. Dah lebih kurang 6 bulan berlalu. Memori pun kenalah perah untuk mengingat apa2 kejadian. Huh harap2 masih boleh asah otak ni. Haha

Ok….. Sekarang Mau sambung cerita trip…

Switzerland-Lauterbrunen-Jungfraujoch

Selepas trip Venice…. selama 3H2M, kami meneruskan perjalanan ke Switzerland dengan menggunakan penerbangan JetAir ke EuroAirport Basel Mulhouse Freiburg. Kami checkout dari Hotel San Marco seawal 8am, pagi itu kami dihidangkan dengan cuaca hujan renyai2, masih gelap. Sepertinya Venice berat hati melepaskan kami pergi. Haha….emo! Selepas check out terus bergegas ke station Water Taxi untuk cuba nasib ada tak perkhidmatan Taxi seawal pagi tu. Jalan yang dipenuhi dengan burung merpati kini lengang…seakan burung2 pun tidak sanggup melihat kami pergi (lagi….emo😅). Yang sebenarnya burung2 sedang berteduh nunnnn di suatu tempat yang selamat dari hujan dan kesejukan. Sampai saja di pier…terus ada water taxi sedang menunggu pelanggan. Tanya harga ke Marco Polo Airport €120 agak murah berbanding 1st Trip dari Airport-Venice City. Penerbangan ke Swiss adalah pada 1.45am dengan jangka masa lebih kurang 2 jam. Sampai saja d Marco Polo Airport terus bergegas ke tempat penyimpanan bagasi di tingkat atas. Hmmm…..3D2N sorang kena charge dalam €17. Ok la…. banyak masa lagi kena habiskan di airport ni. Duduk bersila sambil memerhati gelagat manusia sekeliling la jawabnya. Kemudahan tempat duduk di sini agak terhad jadi agak sukar untuk golongan veteran. Yang masih kuat fungsi badan ni senang la duduk bersila sambil bersandar dengan tiang dengan selamba. Hehe… janji boleh rehat walaupun macam peminta sedekah. Masa berlalu…..tiba la masa untuk masuk ke balai berlepas….keadaan agak kelam kabut dengan keadaan sesak. Di sini…. jangan cuba2 nak bawa beg lebih saiz untuk ke cabin ya… staff akan memasang mata tajam mereka memerhati setiap beg yang dibawa oleh penumpang. Kalau tertangkap nahhh….matilah kena suruh checkin beg… kalau KG yang sedia ada masih ada ruang ok la. Kalau tiada…pasrahlah untuk membayar setiap KG keberatan yang ada. Sebenarnya….untuk setiap penumpang hanya dibenarkan untuk checkin 1 luggage. Tidak kira lah berapa besar sekalipun saiznya asal tidak melebihi KG yang anda beli. Jadi sekian la…harap maklum haha.

Hujan masih tidak berhenti….rupanya hari tersebut memang hari yang suram. Cuaca sangat sejuk. JetAir ni macam juga AA di Malaysia, Penerbangan tambang murah. Nasib baik ada kalau tiada…menangis nak bayar € untuk bergerak ke tiap negara. Setelah lebih kurang 2 jam di langit suram… mendaratlah kami di bumi swiss, dan Basel Airport ni merupakan Airport yang bersempadan dengan German… jadi di sini mereka/kita masih boleh menggunakan matawang €. Sampai saja kami di bahagian Luggage claim….keadaan lengang. Ingatkan kami yang pertama sampai. Rupanya kami yang terakhir sampai. Begitu cepatnya proses di airport ni. Sampai 1 kejadian bila tunggu punya tunggu saya tidak nampak pun kalibat baggasi saya. Hati sudah cuak… “bagasi hilang!” Hati sudah tidak ketentuan…belari sana sini mencari staff sebagai rujukan tapi tidak kelihatan. Last2 nunnnnn jauh di satu sudut macam nampak kalibat bagasi berdiri sorang2😂. Aku pun berlari ke arahnya…. dannnn yeayyyyyyyyy it’s mine. Syukur…🙏🏻🙏🏻🙏🏻. Kita keluar dari pintu ketibaan dan bastop untuk menunggu bas ada di depan sebelah kanan. Kitaorang tunggu bas bernombor 50 untuk ke SBB Basel Train Station…..walau penat tapi mata tidak mau tertutup. Asyik terlopong menikmati keindahan alam.. daun2 pokok kuning kemerahan. Wahhhh! Rupanya area ni sudah mula autumn season. Patutlah sejuk mendakap badan d luar tadi. Lebih kurang 25 minit sampai la kami d train station. Sekali lagi agak tergamam sebab melihat station yang begitu besar. Huh…..aku masuk dan membiarkan geng yang lain tunggu di pintu masuk. Sementara aku mendapatkan maklumat untuk train ke Lauterbrunnen. Melancong style backpacker ni kena rajin bertanya. Dilayan atau tidak itu belakang kira… cuba n cuba lagi. Sebab akan ada saja local @ tourist lain yang akan begitu murah hati dan sedaya upaya menolong kita. Malu bertanya sesat jalan. Kannnn….Rupanya train track untuk kami ke Lauterbrunnen kena naik tingkat atas dan dan akan turun ke bawah lagi untuk ke track. Sementara menunggu train kami sempat juga kami bersoping di kedai baju sejuk. Uku, yong n asmi dapat habuan juga sehelai sorang baju sejuk. Akuuuu….hmmm bekalan cukup😅..jimat CHF.

setelah lama menunggu dalam kebosanan train pun sampai. Bila sampai kami agak kelam kabut sikit sebab mula2 tersalah pintu masuk di bahagian 1st class. Haha….perasan! Nasib baik ada cukup masa untuk berlarian menuju ke nunnnn di hujung sana untuk 2nd class. Macam2 benda kena hadap bila jalan sendiri ni..😅. Kemudahan ruang untuk meletakkan bagasi agak memuaskan juga. Jadi andai korang ada luggage bersaiz besar tidak payah risau. Tp masalah nya masa nak bawa turun dan naik tu. Kena keluarkan kuasa “hulk” kalau tidak mesti jatuh tergolek ke bawah. Kalau ada lelaki muda perkasa yang sekali dalam trip boleh la minta tolong. Kalau tidak kena keluarkan tenaga lebih😝.  Walaupun kami duduk di bahagian 2nd class tapi dalamnya memang memuaskan. Window pun luas, sangatlah memuaskan untuk melihat keindahan alam di luar. Sepanjang jalan memang mata susah nak berkelip… indahnyalah sangat2. Semakin dekat dengan Lauterbrunen semakin indah…melalui tasik2 yang airnya seperti warna Jed berkilauan. Gunung2 yang semakin kelihatan….OMG susah nak ungkapkan dengan kata2. Perjalanan sudah berlalu lebih kurang 3 jam, kami pun sampai di station …………….? Di sini kami kena tunggu satu lagi train bertentangan untuk ke Lauterbrunnen. Keluar saja dari train…haduiiiki! Muka macam kena sapa dengan tamparan kuat. Sangat sejuk…rasa muka kebas dan pedih dengan tiupan angin kuat dan ditambah renyai hujan. Kesejukan tu makin menguji Ketahanan badan.

Dannn….tanpa kami sedar kami salah turun station. Laaaa….nangis! Sudah la susahnya kepayahan angkat lugagge. Sekarang kena patah balik la pula. Huh apalag nasib. Tapi apakan daya…benda sudah jadi. Palan2 la menapak ke pangkal jalan😂. Nasib baik sampai saja di tempat kami sepatutnya ambik train ke Lauterbrunnen kami tidak ambik masa yang lama untuk menunggu train sudah sampai. Maka selamatlah badan kami dari menanggung sejuk yang melampau. Dalam train ke Lauterbrunnen hati tidak sabar lah pulak untuk sampai…untuk kesana perjalanan train mendaki. Hari semakin gelap….hujan pulak. Tidak lama kami sampai di station yang di tuju. Keluar jak memang sejuk gilakkkk. Cepat2 keluar belarian ke arah penginapan yang sudah kami booked dari booking.com iaitu Valley Hostel. Redah hujan dan sejuk melampau memang ngam betul, silap2 boleh demam. Mendaki sedikit dari Station Train tadi maka sampailah kami ke Hostel. Ia berada di sebelah kiri. Dan ia memang berada di Lauterbrunnen Town. Pekannya kecil jak. Bentuk kedai, hotel dan rumah di sini very the Swiss punya reka bentuk. Sebiji mcm dalam gambar Mr.G. Kami masuk dalam hostel, berurusan dengan empunya Hostel (Lelaki). Seorang yang peramah. Sebelum membawa kami ke bilik masing2 dia menerangkan beberapa peraturan hostel. Tidak boleh pakai selipar dalam hostel, kena guna selipar yang disediakan oleh pihak hostel. Cadar dan blanket kena guna (mesti). Kalau mereka dapati masa kita checkout kita tidak menggunakan cadar dan blanket yang mereka berikan, mereka akan charge kita (x tau berapa). Ohh ya…cadar tilam kita kena pasang sendiri ya… ini macam rumah sendiri. Ok la baik….kita guna dan ikut apa yang diarahkan. Saya dan Uku di tingkat 1 manakala Yong n family di bawah. Bestnyaaa….x payah turun naik..dekat pula dengan dapur. Heaven…😂. Lepas merehatkan diri sebentar…..saya memutuskan untuk keluar meninjau ninjau keadaan sekeliling. Walaupun keadaan luar agak suram tapi saya tidak peduli. Ada juga orang lalu lalang, tengah berjoging. Aku sebenarnya rancang untuk terus ke Mini Supermarket (CooP). Tapi makin jauh makin gelap makin blur2 pulak saya rasa. Fikiran tidak berapa berfungsi, nampak air terjun nu tinggi di atas, nampak lembu2 dengan bunyi lonceng lehernya, nampak puncak gunung diselimuti salji dengan hujan renyai2 aku meneruskan langkah ikut hati. Lama kelamaan rasa macam tiada apa yang boleh dilihat selain lampu2 ditepi jalan, bas dan kereta, rumah2… maka aku ajak diri untuk melangkah kembali ke tempat aku bermula tadi. Lama aku berjalan patah balik berulang kali terasa agak ganjil. Aku memang tidak nampak Hostel yang kami huni. Aku hanya nampak sebuah bangunan tinggi kuning di tepi jalan. Ketakutan menyelubungi diri. Aku cuba abaikan hotel dan teruskan langkah ke mini market untuk membeli kudap2an buat bekalan hari malam ini dan esok ke Puncak Gunung. Namun hampa ia sudah tutup…hmmm apalah nasib. Aku patah balik dengan tujuan mencari hostel tapi sekali lagi menemui kegagalan. Akhirnya….aku berhenti di tepi jalan dan cuba bertenang dan berfikir dengan waras apa yang harus aku lakukan. Akhirnya…. aku terfikir handphone dan cuba menghantar wasap kepada kakak ku. Minta tolong mereka ambik aku. Yang aku tau aku berada di pinggir jalan. Aku berdiri kaku dek kesejukan yang melampau dengan renyai hujan yang makin berkejaran menimpa alam. Hmmm….. beberapa ketika Kakak aku cuba untuk bertanya kedudukan aku yang sebenar dan cuba mengesan keberadaan aku yang sebenar bersama suami. Tidak lama kemudian….aku nampak nunn sayup2 bayang jauh di atas sana.  Yeayyyyyyy! Aku berjaya menjumpai mereka, gembiranya sampai aku berlari sambil melonjak-lonjak ibarat monyet diberi pisang. Bila aku beritahu dengan mereka keadaan aku…. mereka menunjukkan Hostel hanya berada ditepi jalan dengan terangnya suluhan cahaya lampu diluar memang sangat jelas. Tapi kenapa keadaan aku sepertinya mata dikaburi atau dihalang dari melihat Hostel tersebut? Atau aku memang tidak nampak….tapi sebelum itu memang aku amati setiap bangunan di tepi jalan. Dan tidak menemui Valley Hostel. Tapi syukurlah mereka berjaya menemui ku. Mungkin itu satu pengajaran bagi ku….setiap tempat itu ada saja kuasa luarbiasa yang menghuninya. Apalagi kawasan lembah Lauterbrunnen tempat kami menginap buat pertama kalinya. Masuk Hostel aku berkemas dan bersiap untuk mandi. Kakak dan family sudah sibuk memasak di ruangan dapur. Hmmm malam pertama aku hanya memasak maggi untuk dinner dan berehat awal untuk aktiviti keesokan harinya.

6EF9F356-1626-4248-90C1-BC27130DBF8A

Menunggu penerbangan Ke Basel Swiss @ Marco Polo Airport (Italy)

324B48DF-08D7-44D1-8991-1EE5E615E0EC

Selamat sampai Basel Airport Swiss

A21980B8-E609-4134-BE69-94DFA1D91D6F

Basel Train Track to Lauterbrunnen

43114A9C-9F99-4529-A431-26C035D84F65

Kebosanan melanda…

C1746ECF-94AE-480F-BCA7-A7ED7E73E0A1

Yeayy…..time to board

CB042BBC-2D8B-477A-9082-E1B2780EF9AB

Keadaan dalam 2nd class train

85B822D9-222A-4038-9606-41CFFA461B9E

Anjing pun ada adab dalam train.. duduk diam sementara tuannya keluar ke toilet

677940A6-3744-4C3F-8EE3-E2663F2F6223

Sampai di station sebelum Lauterbrunnen, interchange.

09E884ED-7C73-41CD-8E27-271741F71620

Sampai… nampak mini market CooP hehe

7B4E0DC1-172F-4048-897C-1D73BF0D3CAB

Keadaan rumah di Lauterbrunnen Valley… unik dengan kabus tebal

35094D9A-0563-467F-9A36-3FAC13F395AE

Tempat penginapan di Swiss – Lauterbrunnen Valley Hostel💖

 

 

sampai disini untuk part ini… jumpa lagi untuk part Jungfraujoch nanti. C yaaaa…