Part 2: Trip Switzerland -Lauterbrunnen- 19 to 21/09/2017

Awal pagi sudah bangkit dari perbaringan. Rasa liat sangat bangkit dek badan letih sangat ditambah lagi dengan suhu yang sangat Sejuk. Namun apakan daya….kena keluar awal untuk ke train station. Sebab kitaorang belum beli untuk ke Top Of Europe.

Keluar dari Hostel….laaaaa cuaca tidak menyebelahi perjalanan kami pagi ni. Hujan renyai, sejuk menusuk tulang. Mood pun ikut down… tapi harap2 sebelum sampai puncak nanti cuaca akan ok. Sampai train station terus ke ofis train untuk membeli tiket. Nasib baik ada discount 20% off untuk tourist. Kalau tidak sorang kena bayar lebih kurang RM900 untuk tiket ke sana. Hadussssss! Kalau tidak silap tiket kami beli after disc lebih kurang RM600 sorang. Huhai…..nangesssss! Tapi sudah alang2 kami d Swiss memang tempat ni la yang kami sudah aim awal2.

Ohhh ya….lupa nak mention dalam N3 sebelum ni. Untuk trip ke Swiss ni kami telah menggunakan SwissPass untuk 4 hari harganya memang mahal. Tapi boleh digunakan untuk semua Train,bus,cruise,cable car (hanya yang tersenarai dalam list website SwissPass sahaja ya). Jadi dari airport swiss kami tidak mengeluarkan apa2 kos tambang sebab saya sudah membeli SwissPass secara On9 masa di Malaysia. Dan harganya adalah CHF210 lebih kurang RM980 seorang begitu. Tiada discount untuk SwissPass ni tau….jadi bertabahlah untuk menbayar pass ni.

Ok kita teruskan untuk trip Jungfraujoch, lepas mendapat tiket train kami dilanda kebingungan pula mau cari track n train kami di sebelah mana. Sebab ada d bawah, ada di atas. Orang yang bagi direction pun tidak betul…kami lagi la tidak betul hahahaha. Dengan cuaca hujan dan kesejukan sampai ke sumsum tulang boleh2 pula saya berpeluh. Hahaha….bukan apa.. peluh neves takut ketinggalan train. Turun naik ke depan ke belakang, kiri dan kanan last2 track kami sebenarnya di tempat ketibaaan kami semalam. Dengan train warna hijau kuning….haduiiii senang jak. Kami jak yang mengalutkan keadaan. Banyak juga tourist group pagi ni. Kami tanya dan menberikan tiket kami kepada staff dekat ttarin track tu. Dia kata kami di tempat yang betul…syukur kihaaa…

833B218C-AFDB-4382-BA57-E76A9F8B1DEC

Ni la train yang kami kena naik…haha

CCF0ECCD-0E45-4A60-BBC0-0BE0A7C665BC

Train dari pandangan atas💖

Haaa….atas tu la jenis train yang kena kami ambik dari Lauterbrunen menuju ke Jungfraujoch. Tapi kena tukar train sekali lagi bila sampai station berdekatan Top of Europe ya… kami duduk di kelas dan train yang betul. Selamat. Sepanjang perjalanan mata tidak berkedip ke kiri kekanan mata memantau alam. Sangat indah ciptaan tuhan. Tidak terungkap dengan kata. Kena sendiri mengalaminya. Dengan saiz window cermin yang besar memang tergamam melihat keindahan. Makin lama makin kami dapat merasai salji. Awwwww….terharunya kiri kanan salji putih mengelimuti kawasan pergunungan.

CF7DF0E9-3625-4C12-9EFD-D8BAC9634DFA

Kami berhenti di station ini untuk tukar train ke warna merah untuk terus ke Puncak

EE3632BB-B801-4FB7-BC84-42BF12C63BF9

Pemandangan salji kiri kana

AC0D3491-6B51-4267-858A-0B945673792B

Ini train merah(masa balik amik gbr)

DC99C89F-D12C-4BBE-B6BA-A8E9C65947D3

Ticket ke Jungfraujoch..💖

49A9A257-9B37-49C8-ADC2-46E8597C7B64

Ni kejadian…masa pertukaran train dari Lauterbrunnen. Oleh sebab terlebih excited dan jakun dengan ketibaan disambut salji turun maka kami hanya mengikut langkah orang ramai. Dan lama kelamaan aku kehairanan sebab pandang kiri kanan semua made in China. Aikkk siap ada yang pegang bendera. Aikkk…tak kan anak2 ayam (kami) sesat dikalangan sekelompokan ternakan itik pula. Ada gembala itik pulak tu. Hahhhhh! Kompom salah train ni… lepas tu terdengar staff train “anyone without group tour!!!” Hahahahaha….ni kali la. Apalgi aku memang lari lintang pukang sambil bagi arahan dengan anak2 ayam lain kita salah ikut orang dengan tour group. Mari kita pigi saanaa! Sambil semua belari bertanya dengan staff mana train untuk individual ticket. Huh! Ditunjukkan nuuun di sana. Maka belarian lintang pukang kami semua mcm tanpa arah menyerbu tempat masuk ke dalam train. Nasib baik semua sempat tiba di depan pemeriksaan tiket. Haduiiii….ada2 saja kejadian😝😝😝. Memang lucu sangat bila diingat, mana tidak lari mcm lipas betempiaran, lepas tu sampai jak di depan pintu train hidung pun menangis….mungkin sebab suhu yang melampau sejuk. Dan kekurangan bekalan oksigen yang semakin nipis.😅😅😅. Jadi pengajarannya….bila sampai tempat orang,kena kontrol ke excitedan dan tahap kejakunan yaaaazz😝

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s