Part 3: Trip Switzerland – Jungfraujoch 20/09/2017

Beberapa hari berlalu…maka dengan ini harus menyambung semula apa yang tertinggal. Sebab ada beberapa trip lagi yang saya kena update dalam blog ni. Haduiii…..

Ok….selepas cerita berjaya masuk dalam pertukaran train ke Puncak Europe tu.. maka perjalanan diteruskan dengan pemandangan yang buat mata dan hati semakin tak tentu arah. Kiri kanan bumi, pokok2 hijau diseliputi salji menjadikan seperti pokok christmas putih. Indah yang sangat sukar diungkapkan.

C9B29F8F-EA50-4590-B32D-D4F6A67E60BB

The best moment..

6227BEFC-A1DB-4BC6-A03A-360A06AE6977

Rasa macam mau ambik buat ABC haha

17D87142-DBC8-43E7-B552-40D42BF39C10

Menyaksikan selimut bumi seperti kapas..

Rasa sangat bertuah dihidangkan dengan pemandangan luar dari train yang tengah mendaki ke puncak eropah.

0C8B3A1D-823D-4632-B898-0068A952FD28

The Twinโ€™s in the train to Jungfraujoch

A51D01F2-8F9B-41EE-94B6-F878D7522F9D

Yeayyy…im here at the top of Europe๐Ÿ’–

04532994-CA9C-4854-86B3-5B8D3825C2DF

Sekitarnya…frozennnn

B6D5BC6F-C95B-49E6-AB82-B1105B5DC0A8

Selfie itu harus…cehh! Padahal muka sudah mau frozzz haha..

92183FED-B768-4644-912C-3161213BD840

Having fun @ Snow Fun

E8971CAD-ED44-4313-A01D-6E5E015DA939

And weโ€™re here…frost!

E3A34E9B-67DA-492E-8574-20BB3B89E83A

Hehe…mengabadikan kenangan di sini

1F2BE513-6C02-4593-AA1B-817C62D39B48

Kejakunan melanda hahaha….orang kampung berjaya pigang tu ABC. Nasib baik tiada mangkuk n sirap..kalau tidak sudah dengan selambanya buat Sirap Ais ๐Ÿ˜‚

Keadaan pada mulanya agak tidak terkawal bila my twins ni tidak tahan dengan panahan sejuk glacier/snow dengan pantulan matahari ke muka. Memang rasanya sangat perit..sakit, sejuk menampar muka. Macam tamparan sakit-sejuk yang keterlaluan menghempap muka. Hingga rasa pedih yang amat sangat. Ditambah dengan kenipisan udara yang melanda dia atas sana menyebabkan sistem pernafasan agak terganggu dan rasa pening juga kunjung tiba. Tapi saya cuba kawal keadaan. Cuba bagi c Damia kata2 sokongan untuk cuba bertenang, tutup muka dan cuba bernafas perlahan2. Bila keadaan rasa ok…kami pun beraksi untuk mengkatik seberapa banyak gambar untuk mengabadikan ย kenangan di puncak salji tersebut. Rakan yang tiga orang Juana, Kamal dan Asmi sudah tidak tidak boleh tahan dengan tahap kesejukan dan kenipisan udara. Masing2 belari ke kawasan dalam bangunan tempat untuk pengunjung untuk berehat dan berlindung dari cuaca melampau di luar. Namun saya masih bertahan di luar menikmati sepuas-puasnya keadaan. Dan…. Damia pun berjaya bertahan dengan saya dan berjaya mengawal diri. Kami akhirnya berjaya merakam banyak detik dan gelagat di puncak europe…haha heaven!!!!

Pengalaman hidung menangis sepanjang kami berjimba di kawasan puncak Jungfraujoch memang antara yang melucukan. Yalah… pengunjung seperti kami dari negara beriklim tropika ni susah sikit menyesuaikan dengan iklim sejuk bersalji. Mesti ada saja kesan sampingan dari kesejukan melampau yang terpaksa dihadapi hahahaha. Lucunya bila merakam video, mengambil picture…air hidung berguguran dengan lajunya. Mau kontrol pun tidak dapat….sampai kami ketawa tak henti2 bila kami berpandangan dengan hidung menangis๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…. Memang keseronokan yang tidak terhingga. Terima kasih Tuhan atas nikmat hidup di dunia yang Kau berikan pada kami…๐Ÿ™๐Ÿป๐Ÿ™๐Ÿป๐Ÿ™๐Ÿป๐Ÿ™๐Ÿป.

Selepas kami puas berjimba di puncak europe dan Snow Fun Place. kami meneruskan perjalanan dengan keadaan yang lemah dan pucat lesi. Ni akibat daya ketahanan badan sudah menurun..haha. Tapi tetap gagahkan diri untuk mengexplore tempat tersebut. Kalau tidak rugi la..bayar mahal2 tapi tidak ambik peluang dengan sebaiknya.

6DEFF3E9-91F4-4E06-86A2-FB304856C869

Amazing view…SoB2!

573C52C0-E008-4E85-BD3C-6B3F6DF7CFE8

Damia yang terus bertiduran di atas glacier..hahaha ya ampun!

9969DC44-C804-4C8B-B402-3EFCBE990736

Meneruskan langkah ke ICE PALACE, Sejuknya menggigit badan..๐Ÿ˜

F59A3597-3242-4F5A-ABDE-234EDDF6230E

Nakal! Mau try kalau tu lidah boleh terus melekat d dinding ais tu…hahaha. Nasib tidak melekat lidah tu. Kalau tidak…jawablah macamana mau tanggal lidah tu nanti๐Ÿ˜‚. Palui!

65882A66-66B3-4A40-A675-2D838CB57ACF

ICE PALACE

Selepas sudah penat berjimba dalam Pulau Salji dan Istana Ice… maka kami pun meneruskan langkah untuk kembali ke Lauterbrunen. Dengan menaiki Train Merah ke bawah… dan bertukar ke train hijau menuju Lauterbrunnen. Perasaan agak hiba sebab tidak berapa puas berjimba tapi apakan daya…setiap pertemuan pasti ada perpisahab cewah!! Haha… pun begitu kami sempat shopping sedikit buah tangan d salah sebuah kedai cendera hati di atas sana, yang pasti FM adalah satu kemestian dan sehelai tshirt untuk kenang2an.

AC0D3491-6B51-4267-858A-0B945673792B

Train Merah turun bawah untuk ke Station Train Hijau untuk ke Lauterbrunnen

BE5DB1C2-6CA4-4910-9F86-4F795DBC0ACB

Station pertukaran Train untuk ke Lauterbrunnen

F0A5E7D0-44BD-4631-9C1A-04D005BA292F

Haaaa….ni la train hijau ke Lauterbrunnen. Sempat berkatik di sini hehe…rindu sudah ni tempat eh…

to be continued….

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s