Author: Loly. BJ

~Aku Lihat, Aku Dengar, Aku Rasa, Aku Tulis~ I write this blog for myself, hence that is reason i am writing in Sabahan language mix-with KL Malay. I would like to apologize to those reader/followers of my blog if you cant understand. Cheers!

SAPA, Vietnam

N3 kali ni sambungan pada N3 sebelumnya sekembalinya dari Halong Bay. Lepas mandi… Kitaorang dinner di salah satu Restaurant.. Recomended dari Trip Advisor serta pihak Hotel sendiri.

75556E68-8A46-4947-A759-0EAA2C989A6F

Ayam masak dlm bambu

8C520D93-21D1-4289-B22B-E73464F14F4E

Pho Noodles

Wakil dari agency pickul kitaorang untuk ke Station Train pada pukul 8pm. Dan Night Train kami akan bertolak dari Hanoi ke Lao Cai pada pukul 10pm. Mengambil masa lebih kurang 8 jam untuk sampai ke destinasi di tuju.

Coach tempat kami tidur ada 4 katil (double decker-soft bed type). Saya dan suami dan 2 orang couple Mat Saleh. Katil jangan harap besar ya, dan jangan harap lembut. Sebab “soft” yang dimaksudkan bagi saya masih soooo…keras. Saya rasa ketebalan sponge katil mungkin dalam 1 inci sahaja. Tapi boleh la… sekali sekala..Haha

7DF004C1-9E70-4490-99ED-8297AE6C4108

003F1F57-3FF4-4EEA-8907-41E52D4B661C

Dalam kawasan menunggu station train

544143AA-855E-4216-BE1F-7A36B4938837

Train sedia menunggu..

25B78496-2951-4A1A-AA2F-30901D872750

0DCCCC8E-4B2A-49E2-997F-14028C5AD9D3

Ni nombor bilik

63C78C84-67BA-4738-9D89-F38E4425E0E9

Ni la coach 4 katil…ada 1 meja di bawah untuk letak barang.

E369CFD5-DA8F-4CB3-B66B-12B7D7D84E4B

Ni bahagian katil tempat saya (bawah) & husband. Katil muat untuk sorang jak tau.. Tapi boleh pula 2 ekor Omputih tu p tidur berdua…adoiii. Nak jak saya sound tapi buta kan mata dan telinga jak la. Tak sabar2 sampai bilik hotel diorang ni…Huh!

0D30326A-995E-4438-B491-C4B933FBB181

Kita sampai Lao Cai lebih kurang dalam jam 6.. Mata memang tak payah cakap la, memang bengkak mcm kena tampar. Nasib baiklah takda kalor purple biru. Malam sepanjang perjalanan train tu memang tak leh lelapkan mata…

6BB34505-EBE4-4434-A019-9254BD06BA97

Ni la Station Train utama d tempat ni… Sampai jak sini kitaorang disambut oleh wakil dari pihak hotel untuk dibawa ke SAPA menggunakan mini van…

Selepas menaiki Mini Van…kita bertolak menuju SAPA Town melalui jalan bukit bukau dan jalanraya yang ala2 ular bengkang bengkoknya. Tapi berbaloi dengan panorama sepanjang perjalanan yang sungguh indah. Teres2 bukit penampakan tanaman jagung dan gandum. Bila van lalu lereng yang curam… memang ngeri nampak, takut pula terjatuh golek ke bawah. Mabuk dalam van… memang tidak akan lari kalau jenis pemabuk jalan berliku ditambah dengan cara pemandu bawa van.. memang muntah berbaldi la jawabnya. Tapi nasib baiklah saya ni sudah sediakan senjata awal2.. Apalagi kalau bukan ubat mabuk laut,udara dan darat…🤣. Saya memang tak boleh kalau tanpa pil mabuk tu. Selepas 40 minit, kita pun sampai di SAPA Town. Agak kecil Town nya.. sejuk pun sejuk. Lepas ni, akan checkin hotel, breakfast dan mandi. Sebelum kitaorang dibawa untuk Trekking  perkampungan di Sapa.

Itu sahaja untuk part ni… Jumpa lagi N3 seterusnya..

 

 

 

Advertisements

Halong Bay Part 2

..😍Pagi2 bangun seawal 5.30am untuk menikmati Sunrise pulak. Ni pengalaman yang harus tidak boleh dilepaskan. Dengan keadaan laut tenang, sunyi dari bunyi cruise.. semua orang masih tidur nyenyak kerana kepenatan dan lewat tidur semalam.. maka saya sorang la menguasai View Depot di atas Cruise.

BBB337E0-2567-4136-9168-2B05CB493063

Matahari malu2 memunculkan diri…😍

E88FDB0E-7F29-43A3-B16D-EB4AFAB72DAD

Ni la tempat saya landing semalam menikmati view malam bersama bulan dan bintang…❤️

CC63B455-87DC-405C-A440-E5D6807B0F02

Akhirnya dia muncul menerangi lautan

870A2DEC-DBA8-43FB-B4CD-F3E50FD2D0C0

Pengalaman yang tidak akan dilupakan

Program yang disediakan pagi ni… ada 2 iaitu sama ada kitaorang ikut Senaman pagi iaitu Tai Chi (ada sifu guide…tourist ikut jer). Ataupun enjoy dengan Photo Hunter. Macam biasa saya pilih Photo Hunter…rugi la kalau terlepas view pepagi sambil Kapal belayar perlahan lahan kan.

Ini adalah antara photo yang saya ambik. Banyak lagi dalam simpanan tapi cukup lah yang atas tu sebagai tatapan. Tak larat nak upload banyak2.

54ABABC9-2494-46C8-B137-C6ECB2B5A9EC

Tai Chi…. tengok lalu jak. Aku pilih yang lain…😅

Dalam pukul 8.30am kita menikmati sarapan yang disediakan sebelum checkout dari Cruise.

Atas tu menunjukkan pelbagaj jenis makanan sarapan pagi di atas Cruise pada hari terakhir. Siap ajar cara2 buat fresh spring roll dan fruits deco. Memang best sangat. Lepas kita orang tengok cara2 buat spring roll tu… Kita kena buat sendiri pula untuk kita makan. Memang menarik dan rasa sauce spring roll sangat sedap. Memang pengalaman yang tidak akan dapat saya lupakan.

Selepas sahaja selesai sarapan… kita ada aktviti terakhir sebelum kembali ke Hanoi. Iaitu aktiviti berkayak. Wow! Sepanjang hidup saya ni.. tidak pernah sentuh aktviti ni. Memang neves berabis la. Takut tebalik pula benda tu. Tapi oleh kerana sudah bayar mahal2 pakej ni… harus juga digagahkan diri. Dannn…. saya berjaya. Nasib baik my partner in crime menawarkan diri sorang2 berkayuh. Biarkan saya jalankan tugas sebagai photographer. Huh… bahagia. Tapi…masa nak naik kayak tu memang Tuhan jak yang tahu bagaimana berserabutnya kepala dan hati🤣. Badan payah sangat buat balancing. Tapi nasib baiklah setelah bertenang seketika dapat juga memujuk diri. Dan saya percaya…”walauapapun keadaan, kita harus menenangkan diri untuk mengatasi keadaan” Memang tabik hormat untuk diri sendiri. Yeayyy…..tu la jakun melampau😂. Walau dalam kepanasan yang membakar dan pigmen yang semakin menebal… saya menikmati perasaan berkayak dengan keindahan Halong Bay.

DCIM100GOPROGOPR0792.JPG

Haha…enjoying my lastday @Halong By

DCIM100GOPROGOPR0833.JPG

Indah sungguh

DCIM100GOPROGOPR0843.JPG

My partner in crime…sangat sporting ❤️

Siap berkayak.. Kita kembali ke Cruise untuk checkout dan kembali ke Halong Bay dengan bas yang kami ikut hari sebelumnya. Pengalaman selama 2D1N bersama V’SPIRIT CRUISE akan saya ingat sampai bila2. Memang terbaik. Dan sampai sekarang saya ingat makanan yang mereka sediakan 5🎖. Perjalanan ke Hanoi seperti biasa mengambil masa 4 jam 30 minit, dengan 2 perhentian rehat. Di Hanoi kita kembali menginap di Hotel sama yang disediakan oleh pihak Tour Agency. La Suite Hotel yang terletak betul2 di Old Town Hanoi.

Kita hanya menumpang sekejap sahaja di Hotel ni untuk berehat dan mandi. Sebab malam nanti akan ke Station Train untuk ke Sapa. Overnight train ke Sapa bertolak pada pukul 10pm. Dan mengambil masa lebih kurang 8 jam untuk ke sana.

Selesai cerita N3 untuk trip Halong Bay… Bertemu kembali di N3 trip SAPA pula yaaa.

Halong Bay Part 1

 

Ohhh….Wow! Dah 2 bulan lebih tidak mencoret dalam ruangan ni. Hmm…..datang penyakit pemalas haha. Ok…malas nak potpet panjang2. Meh la kita terus ke tujuan sebenar N3 kali ni, iaitu pasal trip Halong Bay hari tu. Nak habiskan cerita2 yang tertunda sebelum sampai year end. Ok… pada 20/5/2018, bus ambik kita orang kat Hotel untuk dibawa ke Halong Bay. Kali ni kita stay 2D1N dekat Halong Bay. Atas Cruise gitu…hehe. Perjalanan bas dari Hanoi ke Halong Bay mengambil masa dalam 4 jam setengah. Dengan 2 perhentian untuk tourist buang air kecik dan mengisi perut kejap. Tidak lari lah untuk menggalakan tourist membeli local produk. Tapi agak mahal la berbanding di City. Saya dan huband tidak membeli apa kecuali melabur air kecik dan membeli setin air manggo buat penghilang dahaga.

25195670-4B1B-4225-B3E2-A8E3FA0834D0

Gambar dalam bas bersama Ground Tour Group memberi penerangan tentang perjalanan kami ke Halong Bay.

9A513B8C-E0B1-441B-8EC9-3FF178B55D13

Tempat persinggahan kami untuk membeli bermacam local produk.

37E7311D-6EEB-487D-8210-0B332F742663

Bus yang kami naik….menunggu di luar bangunan sementara semua tourist diberi 30m untuk  berehat

Selepas beristirehat…. kami meneruskan perjalanan dan akhirnya sampai ke Destinasi lebih kurang 12pm. Tapi bukan terus sampai masuk Cruise tau. Kena naik boat kecik dulu untuk ke Cruise penginapan kami yang sebenar.

CEA8779B-8CD5-4530-B533-ED15871CE22A

Kena naik boat ni dulu untuk ke Cruise sebenar.

6D506621-D1A5-4F92-8F98-6F89BA6001CE

Yeahhh…ni la Cruise penginapan kami selama 2D1N. 2 orang kena bayar lebih kurang USD200++

Lepas checkin dalam bilik masing2 dan berehat sekejap. Kami dipanggil untuk menikmati Lunch. Dalam Cruise…. boleh request awal2 untuk makanan yang NO PORK diaorang akan sediakan Seafood dan Vege sahaja. Jangan risau…. makanan dijamin memuaskan dan terbaik.

 

Selepas selesai menikmati Lunch yang sangat memuaskan sedap dan Kenyang… kami ke aktiviti seterusnya iaitu berehat sekejap di atas Cruise Depot paling atas… dan sangat panas masa tu. Pergi sekejap jak… sebab tak tahan dengan bahang panas. Tapi sempat ambik gambar… itu mesti haha..

DCIM100GOPROGOPR0691.JPG

Ni tangga ke atas Depot… cantik kan. Nama Kapal ni, V’Spirit Classic.

Lepas tu kita dibawa ke salah satu Gua yang amat terkenal di Halong Bay dengan menaiki Boat Kecil. Ni pengalaman pertama saya menerokai keadaan Gua Batu Kapur yang sebenar. Dan ia sangat mengagumkan dan cantik di dalam kerana dipasang lampu2 untuk menonjolkan pemandangan dalam Gua tersebut. Sila tengok gambar ya…

 

Destinasi seterusnya adalah mendaki TiToV island… ia merupakan lokasi tertinggi di Halong Bay untuk menikmati View seluruh Halong Bay. Tapi yang tidak bestnya…. kena mendaki lebih dari 400 anak tangga untuk sampai ke puncaknya. Namun pendakian dan kepenatan berbaloi bila melihat pemandangan yang sungguh indah…

33E663A2-8853-47B9-88D5-FDA1DCD9C783

Mendaki ke puncak..

83CF1FDF-CFF2-493E-9A82-7D9C67860911

Akhirnya berjaya setelah beberapa kali berhenti mengumpul tenaga😅

147695C1-4B89-4FD5-92B6-0D3F2223C6D4

Dan ni la View Halong Bay dari Puncak TiTOV Island…❤️

Setelah sejam di kawasan ini. Kami pun dibawa kembali ke Cruise untuk menikmati Sunset dan minum petang. Dengan alunan music dan pemandangan laut serta Limestone di sekeliling Cruise menambahkan lagi keindahan petang tu. Menikmati Tea bersama biscuits and Local Fruits…. terbaikkk.

 

 

Bila Matahari berlabuh sepenuhnya dan malam menjelma…  Ceh Wah! Kitaorang pun balik ke bilik masing2 dan berehat/membersihkan diri masing2. Sebelum menikmati Dinner malam tu. Memang rasa excited untuk Dinner sebab dengan keletihan dari Hanoi dan proses mendaki tadi siang. Kelaparan melampau menguasai diri haha… Jeng! Jeng!

E28C873D-41BD-44F3-9059-D35F63D1C4C8

Orange + Carrot Juice..🤩🤩🤩

B643A154-1B83-474D-8883-2C1864487A1A

Pumpkin Soup

A226BEFA-A263-49A9-96BA-235EAB927E8C

French fries

6272B52B-AACB-4142-95D7-D70887EA9BDC

Papaya Salad

4EC8DF6E-9B03-4B80-9B26-68228DF9C8EF

Steam Prawn Show….

4CC4EC8D-A90D-45CB-902D-5E1E6352F13E

The fresh steam prawn ever….❤️

76EB0DFD-F623-4301-8619-572F06BB936D

Tiram…. saya tak lalu makan. Tak biasa…

43039C63-E2D3-4B06-94CF-68CF9D999CDC

Spring roll….sooo yummizzz

A00DECDC-8DCF-4992-ADAD-71DA2D670B3E

Fish in tomato sauce…

0BCBFAEA-10A6-4DFF-8E79-0A930B8C7E46

Vege…. even nampak kosong tapi sangat Tasty…😍

211B404C-3AE5-426F-977C-E6895D26C26D

Dan akhirnya….dessert. Apple…flower hehe.

Meriah sungguh makanan malam…. sampai tidak dapat habiskan kesemuanya. Memang portion besar dan mengenyangkan. Dan makanan semua freshhhh… Memang puashati melampau. Haha….

Untuk melegakan perut yang sudah amat kenyang… kita orang lepak atas cruise untuk menikmati angin malam dan pemandangan Halong dengan Cruise2 di sekeliling bersama cahaya bulan terang malam tu. Sesuai sangat kalau ambik percutian Honeymoon di sinj. Romantic sangat… 😍

3B6CE318-7E4F-42BB-ABC8-C1E7588D9387

Bila malam berlabuh di Halong Bay….❤️

Ok itu jak untuk part ni. C u again Halong Bay Part 2..

Hanoi Vietnam – 19/05/2018

Hari ni berjaya menemukan email+password laman saya ni. Haduiii…..memang tahap pelupa hakak ni 200%. Hampir tidak boleh diselamatkan lah… tapi nasib baiklah di penghujung rasa putus asa tu muncul juga 2 benda tu. Selamat! Kalau tak….sayu hati ni memikirkan kebanyakan ceritera perjalanan hidup tertulis di sini. Huh! Kali ni terus tulis 2 benda tu atas notebook besar2….🤣

Apapun…selama jangka masa menghilang dari laman ni.. perjalanan hidup macam biasa dengan kesibukan. Antaranya mestilah melancong. Hehe… Pada bulan May yang lepas Saya dan suami ke salah satu negara Indochina yang boleh tahan juga tarikan pelancongannya. Kita pergi sendiri tanpa agen, macam biasa. Tapi….oleh kerana rasa malas nak memikirkan keadaan traffic and review itu ini bila tanya Mr.G maka kita orang menyenangkan hidup dengan mengambil perkhidmatan Ground Tour bagi destinasi yang kami rasa agak mencabar juga.

Saya mulakan dengan trip Hanoi  dahulu. Sebenarnya kami mengambil pakej Hanoi-Halong Bay-Sapa-Fansipan. Harga boleh tahan juga mahalnya. USD570 untuk 2 orang. Mak ai! Tapi memandangkan husband ada masalah kaki sedikit maka kami ambik jak pakej ni. Perkhidmatan mereka amat memuaskan. Mereka memberikan kebebasan pada kami untuk menentukan tempat yang nak pergi dan tak nak pergi. Mereka akan menyusun itinerary mengikut kehendak customer dengan sebaiknya.

Penerbangan dari KLIA2-Saigon mengambil masa lebih kurang 2 jam setengah. Lepas tu kita sambung domestic flight dari Saigon Airport ke Hanoi (Kesilapan teknikal booking tiket, sebab mula2 tiada rancangan untuk ke Hanoi. Lagipun husband reedem AA bigpoint beli ticket untuk ke Saigon. Tapi memandangkan masa kami travel ke Saigon agak lama iaitu 9 hari. Maka diputuskan untuk jelajah dari kawasan A-Z) yang memakan masa lagi >< 2 jam. Tiba di Airport Hanoi dalam jam 8pm. Nasib baiklah ada perkhidmatan airport transfer dari pihak Ground Tour. Yeahhh… bila kami sudah dalam kereta MPV menuju ke pusat bandar Hanoi… woww! Jalanraya penuh dengan motor. Kami yang dalam kereta duduk diam pun rasa stress bermula. Dengan lapar ditambah bunyi horn2 (ini adalah kebiasaan di Vietnam yaaa… mereka bukan kurang ajar, tapi mereka menggunakan horn untuk mengingatkan pemandu atau pejalan kaki bahawa mereka ada di situ. Tapi cuba kalau di di tempat kita bunyi2 horn keta or motor. Mesti kena penumbuk atau paling tidak kena jerit and bagi jari F….k U!👻) Nampak gaya motosikal lebih berkuasa dari kereta bila di atas jalanraya. Hayoooo! 😱 Perjalanan ke hotel mengambil masa dalam 45m juga. Jem nya boleh tahan.. Hujan pula menyambut kami sesampainya di Hotel. Hehe…. Malam pertama di bumi Hanoi…lepas checkin dan kemas2 barang dalam bilik. Kita terus keluar mencari makanan. Kelaparan tahap dewa. Ngam2 hari tu ada night market tidak jauh dari Hotel. Happening juga…. untuk memendekkan cerita tengok jak rentetan gambar di bawah…😉

E286F9DD-408C-45FC-84CE-739ABD5FE2D2

Arrived Saigon International Airport

BBD5B961-402F-4088-A14F-6DF608165FF4

Luggage penumpang yang siap dialihkan dari belt. Bestnyaa…

1A13447E-5F66-4698-A124-02860D0679B1

Masa di airport terus beli local simkad. Senang tak payah buang masa cari kedai masa di Hanoi nanti..

F8069420-1C9F-41E8-B390-F2C0E1955882

Way to Domestic Terminal untuk ke Hanoi. Dari gate keluar… belok kiri jalan terus. Teringat pula dengan Gimhae Airport Busan, kedudukan airport domestik dan international sebijik sama. Hehe..

47703AEC-25BA-46ED-BF8E-2B103196AE7E

Dalam domestic terminal

A0EF0CE4-3EF1-4A4E-B43C-301173CAB989

Hehe…kes letih ni

777809F8-F857-488A-BC7F-A9693A8C037D

Dalam balai berlepas…kedudukan tempat menunggu penumpang adalah berpusat untuk semua gate berlepas.

48D48755-6402-42EF-AE83-8417E25E5D97

Sebab lapar…maka melahap Pho Noodle la jawabnya. Menghijau di situ..😅

B8B7E8C3-6050-485D-8040-58DC64CECE1A

Tengah naik aircraft nampak sunset nun di situ haha..

392E035E-D8A0-469D-BB78-92677EBCDFEE

Yeayyy….arrived hanoi around 8pm

43F4A2BA-9814-4FB2-A09A-6A579524E867

1st drink in Hanoi…carrot juice

3784CDF2-0FC2-4FDA-B633-0EFFD1E30DFD

1st Dinner in Hanoi… Grill Chicken Rice (tapi guna nasi putih..)

431F69C2-1743-4C1E-9664-661E3255C3BC

Depan Hotel ada Office menawarkan pakej Ground Tour, company ni kira famous juga di Vietnam

0FBBDCE4-A7AD-422A-A72F-DD050B291222

Ni….di luar pub yg happening di Hanoi street

7DC7B128-59B5-4DCA-B94A-4929E8A4E858

Inilah dinamakan Saturday Night Fever… cute2 pula tempat diaorang duduk lepak sambil minum2 ni.

993F8716-F96A-46F2-B965-3E784A999FD5

Memang happening habis night market…banyak gila orang

Ok….setakat ni update kali ni. Jumpa lagi untuk N3 seterusnya 😉

Mama 68th Birthday – 18/03/2018

741983E1-4019-496F-A979-CB97C76223FD

Tahun ni kita buat sambutan birthday Mama special sikit. Ada majlis sederhana untuknya. Memandangkan dia dah lebih setahun tak ke KL, itu sahaja yang kami adik beradik mampu buat untuk mengembirakannya. Memandangkan….dia dah ada kawan tinggal kat rumah, bersama adik dan cucu 2 orang. Maka jarang lah mama berjalan2, lebih suka duduk di rumah dengan cucu sambil menikmati suasana kampung di usia lanjutnya.

Persediaan majlis boleh tahan juga penggunaan tenaga dan bajet. Tapi atas kerjasama adik beradik semuanya berjalan dengan lancar.

479D9DDA-BBD0-4CED-A969-154AB5FD83C1

Theme colour – Black+Orange+White

746FE3B4-2819-48C0-B007-1748DFC21B10

5E9C78C6-EBEB-4FF2-9F78-26CADEA6E9C4

Karaoke….♥️

8D4ED9E5-6426-4D0B-84C7-ACAE13D1DDAB

Kesibukan Kakitangan Dapur….family! 😘😘

1F2BDA85-101C-4ECE-B173-7BF9710D1CC3

Youngest brother…. gigih usaha mendekor hehe

58C31B71-E098-4BA9-A91A-1297F1C66AD0

Persiapan untuk majlis…trim rumput depan rumah

FA4EC467-DE70-48E8-BD0C-D152CB85964F

Rajinnya adik bungsu ni bersihkan tempat untuk mama

37321E26-396A-4CC4-A326-94D74C688FD8

Ready untuk tetamu!

06F7C849-5C49-4585-AF8F-FCB0686F29F0

Siap ada hamper untuk cabutan bertuah. Terima kasih pada yang sponsored!

A0E82EA5-4694-4BFB-997A-713F0A09AE6A

6AC86DD3-E153-48FE-A7FF-70A5CF796CEA

Area mengambil makanan…. hmmm

86BF1A05-B071-48D6-8473-61CA3F4DD509

Time to mamam!

7AB5A617-3470-407C-BC97-49DB68BECA87

Checking apa2 yang kurang…hehe

F29326C4-8A38-44FC-9B59-135A53128EB6

Nyummm

9AE28D48-BA9E-441A-A8D3-AF84709129B0505D1084-17A0-482D-8019-B8F62A1AED712D9569B3-68CB-4893-B525-1F7F9E355C56E59D35C1-2349-4265-AF02-AE442F35BBF814736A3F-E398-4EFC-8CEE-38C53812B4205AC91EB7-D299-47E6-97E6-4489BBD1B10EF5D6F843-0898-4549-926E-5D1D8854BDC9

EDCCB5A0-7178-4ACF-AB0E-213F025A230B

My small family….♥️♥️♥️

28DAB57F-6BEA-44AE-84FA-54AA75B80EF0

Mama n the siblings (the twins n  sons)

Perkara paling memenatkan untuk setiap majlis yang kami adakan adalah bab “memasak”. Sebab the twins adalah chef yang tidak kurang hebatnya tauuu (tapi kampung2 boleh laaah…haha)

Thank God sebab tahun ni masih berkesempatan menyambut hari lahir mama yang ke 68th. Harap tahun depan akan bersama lagi… tapi mungkin bawa dia travel pula. Mama juga seorang yang sangat suka travel. Tapi memandangkan kemampuan tenaganya untuk berjalan semakin berkurangan agak sukar untuk kami membawanya bersama jika melibatkan trekking dan aktiviti yang memerlukan tenaga kuat.

Next year….harap rancangan membawanya travel ke luar negara untuk kali yang kedua tercapai. Aminn!

c u next yaaaa…..

Trazy trip to Krabi-Hatyai, Thailand

On 29/3/2018…

My twin sister Damia, texted me that she will fly to KL with her hubby and asked me if i want to join them to Thailand. OMG….last minute trip. Actually diorang plan nak fly direct to Krabi from KL tapi ticket sold out. Huhhh! Kan dah kena…so nak tak nak kena self drive la ke sempadan Malaysia Thailand (Bukit Kayu Hitam) di Kedah. So i on jerrr…diorang belanja semua kecuali bab soping laaa..hehe tq tq.

Trip kali ni bukan yang pertama bagi saya, ke Hatyai ini merupakan kali yang ke-3 dan 1st time ke Krabi. Tu yang semangat tuuu….hehe. Pada 30/3, my sister n family fly ke KL dan sewa keta MPV dari KLIA2 dan drive terus ke Bukit Kayu Hitam malam tu juga. Mereka sampai KLIA2 dalam 1am subuh. Dan turun KL singgah saya kat rumah area Bandar Sri Permaisuri dah dekat 3am (+ sesat sana sini) haha… so dari KL kami start perjalanan ke BKH dalam 3am in the morning, memang letih dan penat tak terkata la diorang. Terutamanya si driver tu… tapi nak enjoy pny pasal memang redah jak la jawabnya. Kaki travel memang macam tu…penat letih belakang kira. Dalam 6 jam juga perjalanan sebab berhenti2 driver kena tidur kat RNR. Kalau tak nanti tak sampai kami ke destinasi dengan selamat. Hmmmm….

Dalam 9am kami sampai kat BKH, kami parking kete dekat public parking, area duty free mall tepi jalan. Sesampainya kami di entrance parking sorang mamat berlari ke arah keta yang kami pandu dan tanya kami nak ke mana. Kami beritahu la ke Krabi. Dia tawarkan private transport direct to Krabi hotel yang kami tempah sebanyak THB7000. Wow! Mahalnyaaaaa! So kami kata tunggu dulu… biar kami bernafas n park keta dlu yerrr encik. Kami park kete nunnnn jauh di belakang mall. Tapi tidak lama Encik tu semangat jemput kita dengan motornya. Nak pancung kitaorang la tu, amik kete dia ke Krabi. Saya dah ingatkan BIL utk cuba menolak Encik tu dengan baik2. Kata jer tak cukup THB. Sebab kita plan nak amik Van ke Krabi. Dengan tambang lebih kurang RM70/head. Tapi tak tau apa jadi perbincangan Encik tu dengan BIL dah jadik pula tawaran tambang persetujuan bersama THB5000. Kira mahal juga la…tapi untuk lepas dari segala kepayahan angkat barang itu ini, cari bus ada lagi ke takde. Tunggu bus penuh… etc dengan tenaga yang hampir lunyai dek takde tido. Hahaha mai la kita amik private transport ke Krabi. Pandai pula mamat thailand tu berbahasa melayu. Dia tolong kitaorang isi form untuk kegunaan imigresen. Sorang kena bagi RM2 yerr utk form tu. Form tu isi siap2 dekat area parking.

Mamat tu bawa kete ambik barang2 kami dalam MPV, wow! Tkejut kite… kete bukan semberangan kete yer kawan2. Keta MPV mewah (lupa pulak amik gambar). Lepas tu dia bawa kita terus ke imigresen. Satu lagi kejutan! Aku tertinjau2 dr dalam kete mana open air imigresen punya tempat tu. Turun dari kete…. depan mata hanya ada 1 bangunan besar yang baru dengan tulisan Imigresen… wah!!!! Dah lama rupanya saya tak ke BKH ni. Dah ada bangunan baru….dlu bersesak2 kita dengan suhu panas sebab tanpa aircond. Cuma ada cover dari panas dan hujan. Tapi sekarang bangunan terseragam indah dengan aircond gituuuu. Walaupun tidaklah besar sangat tapi still jauh lebih baik dari sebelumnya. Kejap jak urusan imigresen. Tak banyak pun orang Q. Seperti sebelumnya kena selit RM1 dekat passport yerrr. Tapi depan kaunter tu ada tulisan bermaksud “Tidak ada apa2 bayaran dikenakan” tapi mereka masih akan mengambil RM tu kalau kita selitkan dalam passport (bagi mereka yang terbiasa dengan cara sebelum ni).  Sedang saya Q, ada perempuan depan saya ni,Malaysian… tanya perlu selit RM ker? Saya kata tak pasti, sebab dah depan tu tulis tak ada apa2 bayaran dikenakan. Tapi saya just selit jer…nanti ada hal pulak. So dia ikut sekali cara saya. Dan yang lain2 pun saya nampak sama. Lepas tu perempuan tu sampai depan kaunter dia bagi passport n bila dia dah settle dia tak jalan terus. Dia tunggu kawan dekat belakang sikit dari petugas kaunter imigresen tu. Petugas imigresen tu saya nampak menoleh sikit ke belakang sebab dia perasan ada orang kat belakang. Tapi dia tak suruh jalan pulak. Lepas kawan dia dan turn saya settle. Saya tanya perempuan tu RM dia diambik ker tak. Dia kata untuk kawan dia tak diambik… sebab mungkin petugas tu tak nak orang belakang nampak staff imigresen ambik RM. Tengok…. petugas2 di situ kena hati2 juga kalau nak ambik RM undertable walaupn hanya RM1. Sebab ia memang salah di sisi undang2. Yang mana melanggar etika kerja mereka yang dah terpampang di setiap kaunter Imigresen. Malu jak laaa….ishhhh macam2!

Okay….perjalanan ke Krabi mengambil lebih kurang 5 jam dari BKH. Huh! Terasa macam mabuk tuak…. mana tidaknya takde tido 1 hari. Kita sampai Krabi dah dekat 4 petang. Lebih kurang 12 jam k on the road….buntut tak yah cakap, rasa dah bercambah akar duduk sejak subuh sampai ke lewat petang. Driver baik orangnya, dia bagi share hotspot wifinya. Tak lah kami bosan sepanjang 5 jam dengan bontot panas. Yeayyyy…..

Sampai hotel akhirnya….betul2 di Krabi Town. Kita booked Krabi City Hotel. Ambik bilik family suite ngam untuk 4 orang.

0E1D75F6-4E37-4ECE-91FA-E58F7F6F291A

Hotel @ Krabi Town. Sangat strategik dengan tempat makan, shopping mall n night market…

Lepas checkin kita diberikan kunci 1 jer…so setiap kali nak keluar kena tinggalkan kunci di kaunter. Hmmm ok la… Dah plan nak pegi Island keesokan hari… kami booked Longtail boat to 4 islands. THB900 (after disc) actual price THB1200. Hmmm…. besok pagi akan diambil oleh bus untuk ke pier. So malam tu kitaorang amik energy dulu supaya gagah untuk aktiviti laut keesokan harinya.

Bawah ni koleksi gambar masa Krabi Island trip… hehe

428F09A0-9504-4CFF-87E6-3E96332CF00F

“Bus” yang ambik kita dekat hotel untuk trip Krabi Island

3CBE0260-BB8F-4E31-9447-73ED886EA25F

Tunggu untuk depature hehe…pier!

FF359C1B-47D6-4D5C-9FDE-7CA74B69733D

View depan Pier….loved!

99FF242D-F55C-4CBC-AE0C-A71D249DF4DE

1st island (forgot the names)

02B451DF-8111-4AD7-88C0-FBD13CF10D8E

Hayyyy….my twin sister

73FFB3D2-CC9E-4601-96A7-DDE9FB6BC1B8

Beauty…

29A45B19-4299-493B-9387-16515039294A

Trying hahaha…

B30AA936-B3B1-49E2-B0C1-464B6B5BEED5

Among the fishhhh….

B2BEA7B2-8D69-41D4-B91F-67C281ACD403

Mini buffet lunch @ Poda Island…nyum2

24C609B8-CFE7-43EE-93C0-A9452E146D68

Awesome….

7231F2EA-433F-431A-B28A-42CE9E4F8F37

099A5CCA-7A8A-49E3-A25F-B5D84FCE3E90

The Twins @ Poda island…♥️♥️

Best juga trip mesra laut ni…. dan ini adalah 1st time kami bermandi manda dengan ikan2 di laut. And it was amazing and unforgetable. Dannnnnn…..saaaangat panasssss🔥🔥☀️. Hahaha… 1st n last! 😝. Siap menyelam memburu ikan nimo….😋. Kepada sesiapa yang berminat ke Krabi, adalah lebih baik mengambil ground tour untuk menikmati lautan yerr…kalau tak susah sikit nak bermesra dengan lautan. Jangan risau…puashati punya lah..haha. Trip berakhir dalam pukul 3pm. Kita dah kepenatan yang amat sangat… dengan sunburn yang tak payah cakap…habis muka😂. Tapi tak rugi….pengalaman seumur hidup…itu pasti!

Malam tu…kitaorang just round2 krabi town, masuk mall and night market dan makan dekat salah satu seafood restaurant halal di Krabi. Murah dan sedapppp….kalau tak silap nama restaurant tu Pak Nam Restaurant (maaf kalau salah ingatan). Boleh cuba tanya Mr.G yerrr… hehe Beli itu ini untuk buah tangan dan keesokan kita akan ke Hatyai menggunakan bus…

Pepagi kita dah bersiap dan bersarapan di luar. Bus ambik kitaorang dalam jam 11am. Perjalanan ke Hatyai lebih kurang 3 jam. Okaylah…. dia tak hantar kita terus depan hotel. Sot punya driver…..mula2 ok. Tapi takpe la….malas nak bertekak. Tempat orang kan…susah sikit. Dia boleh turunkan kitaorang dekat agent ofis dekat train station Hatyai pula. Dari sana kita ambik pula tuk tuk (aka teksi) ke Diamond Hotel… THB100 ke hotel. Dekattttttt jer kot…tapi kalau jalan kaki dengan banyak nya barang dan panas memang tak berbaloi. Semua orang dah lunyai hahaha. Nasib baik THB100 jak… Sampai hotel, settled urusan checkin terus ke bilik. Wow! Ambik Family Suite Exe… tak sangka bilik dia besar gedabak..siap dengan ruang tamu lagi. Tapi berbaloi lah dengan harga RM400++. Lokasinya sangat dekat dengan Kim Yeong market dan juga Shopping mall (Lee Garden, Central )… hah…ketara sangat lah saya ni minat dengan soping2 mall. Kitaorang ni jenis setiap tempat yang dilawati mesti ke shopping mall. Walau hanya window shopping. Saja nak tau barangan dan style mall di negara orang kannn…. Di Hatyai kita tak banyak sangat jalan memandangkan kami hanya ada masa 2D1N jak di sana. Kami sempat ke Kim Yeong market, Lee garden plaza, central mall dan keesokan pagi ke Central Festival tapi malang masih belum buka dan kami tidak membuang masa dan terus ambik tuk tuk ke 3D Museum/Magic Museum di Hatyai sebelum balik ke Malaysia menerusi BKH pada petang tu. Di bawah beberapa gambar pencuci mata haha…

98AD65F6-91FD-4162-A94D-A586DD1F3F05

Dalam bus dari Krabi ke Hatyai

B1AEE14B-B8FE-440A-A2A0-F75ED57DA399

Bedroom for the twins

F4358302-359D-4012-86A7-FD5AE949DA20

Family exe suite “living room”

4450A9C9-2CCB-40C3-89EA-653190F09705

8B45FE33-846E-445A-95E0-CC506B298207

The Museum

EBEBDDC5-3B26-4E6A-9099-B712D1E6E33B

7BC8A653-2C7B-4656-AEDA-387754C35756

My twins jadi magician assistant

A6948D35-7B40-42C5-98D1-598E129895A4

Haha….u made it my dear😘

52166A76-ADE6-423B-9B02-B81B5957BF5B

In action – 3D museum

48A7A482-45AE-4225-B135-04CC0A8864B2

How dare uuuu….

1E4BAC32-7636-42C5-8DF1-9F7AFC29253E18A6116D-C67B-46B7-B495-95D7517BD0FCA3669431-E3FB-4A65-999C-04650F90D630

067885FF-4D8D-4C40-992D-6D4C2A4B244D

Where is my friend?! 😅

7B55E3D1-58D1-4D83-9CB4-FDB02B3643E3C0786A9F-A53C-4A5A-8F3F-97DD223A0503

D58E116A-6EC3-4E47-93A7-A3EB0893CC1E

Ehemmm

B8E4A3DD-EF11-4724-9B3A-96F335A85E29

Please help me out of here!

AE400013-2734-48A1-828D-8E7E89B1EB5D

The mermaidsssss….haha loved it!

AF7F0AB8-CFE4-487E-8766-5F2272F04539

Andddd…my faceeeee! Someone plzzzz help me!😂😂

 

Okay! My Krabi n Hatyai trip ends here..

C u again…soon!😘😘

Paris, France Sept’17

2F08FE67-1083-4B7B-B073-F34C819CEE59

Selepas menghabiskan masa 3D2N di Kota London. Group 4S meneruskan langkah ke destinasi terakhir ke Pancras Station untuk ke Kota Paris. Tiket Eurostar/Train telah saya booked secara online dengan harga lebih kurang RM260/psn. Kalau saya sorang saya akan ambik flight terus dari London-Paris. Tapi memandangkan nak bagi pengalaman naik eurotrain kepada genk2 lain yang 1st time ni, maka redah lah guna train lagi. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 2 jam 30 minit. Tapi kebanyakan perjalanan adalah dalam torowong bawah laut dan juga dalam tanah. Untuk menikmati pemandangan still ok berbanding menggunakan kapal terbang laaa. Train dari London berlepas dalam pukul 1pm dan sampai Paris (Gare Du Nord) dalam 3pm lebih.

Sampai di Station Train tu saya dilanda kebluran yang amat sangat. Nak ke hotel harus guna ke train line yang betul. Tapi dengan kadar banyak manusia dalam station tersebut yang macam semut… macam terhenti langkah seketika. Memikirkan macamana nak cari line ke hostel yang kami tempah iaitu Generation Hostel. Saya ke sana sini bertanya…ada yang nak tak bak jak layan. Ada juga yang cuba menolong tapi tidak berapa ber’BI cakapannya. Saya cuba membawa genk yang lain setenang yang mungkin. Memasing dengan muka penat. Tapi apapun harus tenang menghadapi permasalahan di tempat asing. Setelah beberapa kali try n error, syukur kami sampai di train line yang betul. Dannnn aduhi…. kami sekali lagi diuji dengan train station memerlukan kami naik tangga seribu dan harus mengangkat bagasi dan backpack yang berat di bahu. Lift takda ya kawan2….

Kami masuk dalam train dengan suhu yang agak warm… aduhai! Kami turun d station yang saya bagitau. Setelah turun rupanya…. kami salah turun ikut info blogger. Sebab dalam trip advisor, kami akan berjalan tidak sampai 8 minit ke Hostel daripada Train Station tersebut. Tapi nampaknya kami turun sebelum station terdekat dengan Hostel tempat kami menginap. Bila genk sorang ni buka google Map… maka pi la kami mengikut arahan Mr.G… jalan punya jalan, seberang jambatan, deretan kedai berblok-blok, dengan curahan peluh yang sederas-derasnya… tidak juga sampai2. Rasanya mau putus asa saja… tapi genk kata deeekat sudah. Jadi bertahan la juga kaki dan bahu untuk gagah berjalan. Lebih 30m kami berjalan… kami akhirnya sampai dengan penat yang tidak dapat diungkapkan. Huh! Masa tu keadaan dah semakin gelap… dan suhu agak sejuk. Banyak juga orang tengah checkin. Kebanyakan omputeh. Nampak keadaan hotel agak modern. Kami mengambil dorm untuk 6 orang, untuk kami berlima menginap dalam 4D3N. Selesai operasi checkin kami ke bilik yang ditentukan. Wow! Selesa sangat dengan saiz dan tilam yang empuk. Ada kamar mandi dan toilet sendiri. Bestnyaaa….

Malam tu, lepas kitaorang berkemas dan rehatkan diri kejap. Saya dan cousin keluar untuk tengok keadaan di luar Hostel. Tujuan utama saya nak cari di mana kedudukan Train Station yang terdekat dan juga cari makanan. Keluar jak… ke kanan jalan terus, cross satu junction, di depan ada Train Station…. haduilah bah… memang amat dekat dengan Hostel. Keluar jak dari Station terus nampak Hostel nunnn dalam 400 meter jalan kaki. Huh! Besok tak lah pening kepala nak cari. Kita ke kedai runcit membeli sedikit snack sebagai bekalan kudap2an. Dan terus balik hostel, sebelum baik ke bilik kami ke ruang restaurant. Hmmm….perut lapar, maka kami terus mengoder makanan mat saleh. Salad n Creamy Pasta serta free warm water untuk 2 orang. 3 genk yang lain tidak lah dinner di restaurant ni sebab bab kehalalannya. Sedap juga makanan yang kami order. Kenyanggggg….hehe.

Keesokan harinya kami keluar seawal pagi. Wahh! Sejuk yang amat sangat….terpaksa pakai jacket. Ada pulak weekend bazar pagi d luar berdekatan Hostel. Singgah jap…tiada yang ngam di hati. Kami meneruskan perjalanan menuju ke Eiffel Tower menggunakan train, lepas tu ke Lurve dan terus ke Champs Elysées Avenue… dan sempat juga menyinggah di kawasan lain semasa berjalan kaki.

memandangkan ini adalah trip kedua saya… saya hanya membawa genk2 ke lokasi yang menjadi tarikan utama di Paris. Memandangkan memasing pun saya nampak tidak cukup tenaga untuk berjalan.

Untuk memendekkan cerita… saya apload sedikit gambar sebagai kenangan…

9049BACC-EE80-448C-86C0-568FC68E1D07

Morning Bazar

5973FB95-2B96-420F-9042-0CF7518B4419

47E0BB92-29D0-4FFE-A184-B629F73BD42E

View of E.Tower

513492EC-2CE6-410C-93B5-989AD307C6D31FF6320A-6D03-4AD3-BC18-2268CF5E2BE249ECA5EE-D423-4DA6-BD80-52AC2571D744DAB49221-F09F-485C-9720-D64E81081855F83E253F-9C63-45A0-8B52-A4CD26DB47B6

47CD230E-C4F5-4FDE-8776-2492A32EB208

The Lurve

423ABBF9-0CBC-48D9-BEFA-79E65069B9BE1448DC3C-1963-4D88-B75E-CBDC0B19D915

58B6CC89-B097-47D4-AFA6-D4ABD60936A7

The most expensive public toilet @ Champs Elysées Avenue – €3/entry

5F6C83D6-6DE8-4450-89A0-388A0F12BFD5

Must try- Macaron!

A5E6105E-5E1D-4489-A405-46C5BC8409ED

53E9571D-63B2-43D5-9500-2E40BBDFB2D0

The best & Fresh Choco

AAFC4730-4D88-4357-9F06-92465A6FF877

Next Olympic Game will be in France…😱

4E491419-D90A-4DE9-B064-C4050677B86A

I hate the “stick”

5320972F-B812-45D1-BD1E-80E8C149A8F6

Breakfast @ Trecedaro Station (outside)

Ohh ya… di Paris sempat grab tshirt n Beg Disneyland serta Perfume yang sangat2 la wangi di Champs Elysées Avenue.

CEA808B6-C995-4D01-9918-3B9230361911

Hahhh… ni la perfume tu. Saya memang addicted dengan Annick Goutal (Petite Cherie). Terbaikkk! Harga ermmm… nangesss lebih kurang €165.

Peringatan Penting❗️❗️

1. Bagi mereka yang 1st time nak merancang ke Paris. Hati2 dengan segala jenis penipuan. Terutamanya di tepi2 jalan.

Contohnya: Sekumpulan lelaki dan perempuan sedang dikerumuni orang ramai untuk satu permainan. Iaitu permainan meneka bola berada di mangkuk mana. Dan ia sangat happening! Banyak yang mencuba nasib dan kebanyakannya berjaya, tapi sesiapa yang berminat harus membida sekiranya si peneka mahu bermain. Tapi…. sebelum orang yang control permainan tersebut membuka mangkuk yang peneka pilih… mereka akan suruh peneka memberikan taruhan sebanyak €100 dan kalau bola itu betul2 berada di mangkuk yang c peneka pilih, Mereka akan gandakan wang €100 itu kepada €300 untuk diberikan kepada c peneka. Pada masa itu….kebanyakan mereka yang berada di situ akan bersorak dan memberi semangat dan ia tidak berakhir di situ…tuan punya permainan serta orang di sekeliling akan cuba menghasut dan membakar semangat c peneka untuk menggandakan taruhan € dengan jeritan semangat BRAVO‼️‼️. Sampailah si peneka seakan hilang kewarasan dan terus menambah wang taruhan sampailah €500. Ini kerana dia memang nampak bola tersebut berada di mangkuk yang dia pijak. Dan kami pun nampak benda yang sama. Siapa yang tidak mau wang digandakan 2 x kan (€1500) kalau betul. Atlasttttt….. apa yang terjadi, bila kaki c penaka diangkat dan mangkuk dibuka…. mangkuk itu kosong. Bolah entah ke mana…semua itu adalah ilusi semata2. Sebenarnya mereka2 yang berjaya dalam meneka dan menang berkali ganda wang taruhan tersebut adalah genk2 sepakat mereka sebenarnya untuk mempengaruhi dan menarik sesiapa sahaja untuk mencuba permainan itu. Yang sah2 akan memberi mereka € yang banyak. Dan corak permainan penipuan mereka sangatttttt licik. Kalau silap langkah kita akan bisa balik sehelai sepinggang ke Hostel. Kalau sorang2 siapa akan halang kita? Nasib ada kawan lain yang ada di situ boleh menarik genk mereka untuk berhenti. Sebab sudahlah € sudah banyak lesap. Bila dipanggil balik macam nak lagi bermain. Permainan itu adalah satu magic ilusi yang boleh buat kita seperti dijampi. Menurut saja apa orang tu nak…. so ini adalah salah satu taktik penipuan licik yang harus dielakkan dari menimpa diri yerrrr..

Paris oh Paris…. Kota Cinta yang cantik dan romantic tapi penuh dengan penipuan yang sangat licik. Dan penipuan bukan dibuat oleh warga tempatan yaa…tapi pendatang….

Setelah melihat depan mata kejadian penipuan licik itu…. ia menurunkan minat saya kepada PARIS… next trip???? Not in my list…

London,UK. Sept’17

 

Helooo…. bertemu kembali di ruangan ini. Kena sambung trip ke UK…. pagi2 22/9 kitaorang seawal 9am keluar dari Hotel, memandangkan kami hanya ada sehari untuk jelajah London City. Kerana keesokannya akan meneruskan jejak ke Kota Cinta Paris (hmmm…kota cinta? Kotttt….). Breakfast pagi ni saya dan cousin beli roti 2 biji sorang dengan harga setiap satu £1.5-£2.5 ( ><RM9-16), hmmm…pepagi mcm ni hanya roti jak la yang boleh masuk tekak. Makan roti dengan air suam siap2 isi botol dari hotel. Hahaha….siannyalah. Genk yang 3 orang best sebab diaorang ada multicooker, jadi dapatlah mereka alas perut dengan maggi. Tapi yang penting perut tidak kosong.

Kita lepak sekejap depan King’s Cross Station untuk ambik mood jelajah hari tersebut. Sambil2 tu memerhati gelagat orang2 London turun ke tempat kerja. Secawan kopi di tangan sambil berjalan pantas, sambil meneguk sekali sekala… dengan penampilan agak segak dengan rata2 kot hitam bagi lelaki dan Skirt dan Jacket bagi wanita, penampilan yang menurut pandangan mata ku, agak anggun dan mempersona (ingatan ku ligat menerawang di masa itu…cehhh!). Bila agak bosan duduk memerhati orang lalu lalang saya dan cousin main katik2 pula hehe…HARUS! Sila layan bawah..😘

BF4F3AB9-D317-4BC1-AAB4-6D8C5703A53F

Ni depan King’s Cross Station (Underground Train aka Tube Station)

59A89247-80B7-494E-9D0F-CD3BE9511AE5

Hati tertarik dengan pokok togel tu..haha

F6A6B4A0-2628-430F-821D-6CDCA166F0E7

Belakang tu St.Pancras Station (Tower). Train station ke Paris masuk bangunan tu. Manakala khemah belakang tu pula tpt orang jual roti/bun. Sini la kitaorang beli breakfast tu..

42D15BD1-37AF-4E4F-B85B-C0B6D60C6186

Underground (sign bulat merah biru) tiang saya bersandar tu merupakan landmark Train station ada d bawah.

Lepas genk kita yang tiga orang lagi sampai, kita meneruskan perjalanan ke Trafalgal Square dengan mengambil Tube ke Charing Cross Station iaitu station terus ke Trafalgal Square. Keadaan dalam train agak sesak sebab masa peak ke tempat kerja. Tapi tidaklah lama sangat dalam train. Lebih kurang 20m begitu sampai lah ke destinasi di tuju.

3A099214-C447-44F0-8BCA-76B380831FED

Keluar jak dari train akan ada sign arah ke T.Square. Jadi tidak la susah sangat nak cari arah mana nak keluar. Tempat saya bgambar ni depan dia terbentang TS.. hehe

Kitaorang sekejap jak berjimba di sini… awal pagi datang sini memang tidak banyak orang. Apatah lagi weekday.. jadi puashati nak amik gambar mana posisi pun. Tapi kita tidak lah spend masa lama di sini.. sebab mau kejar masa ke Eye of London.

EE321449-919A-4C45-8A79-5D4813488D3A

Lion statue

D72C9861-C0A9-48D0-9593-E17788E03317

TS Tower

21FB1F83-9F9C-4126-AC28-5FC8D5771361

My twins…😘

Memandangkan ini 2nd time saya di Kota London… saya tidak la se excited mana mau ambik gambar.

Lepas seketika kitaorang meneruskan langkah ke London Eye. Saya membawa grup 4S mengikut laluan berjalan kaki di tempat yang kawan FB bawa dulu. Dia seorang yang baik hati, sudi menemani saya dan SIL berjalan2 masa tu. Dia sudah bermastautin di London agak lama (asal german – Mr. Christoph aka Superman). Nasib baik walau sudah hampir setahun tapi saya masih ingat laluan tersebut meskipun ada beberapa tempat sedang dalam construction.

Sebenarnya kitaorang nak kejar masa untuk menaiki London Eye. Nasib baik saya sudah beli tiket (Fast Lane) siap2 dari Malaysia, melalui online di web nya. Jdi tidaklah begitu terkejar2 n buang masa untuk beratur membeli tiket. Kali ni excited naik London Eye sebab pada trip yang pertama pada 2016 saya tidak berpeluang mencubanya.

B1DC19C2-107B-4526-B20D-EFAC987A9BCB

Sebelum naik LE ambik kesempatan berjimba di sini..hehe cuaca nampak panas tapi sebenarny sejuk.

81AFB917-89A1-4940-8B53-E942009C2690

Siap ada track jual Yogurt Ice cream….tapi tidak berpeluang mencuba..

B9E3086D-EFD8-4CD9-A73E-38BB7E99146F

Haaa…ni dia capsule tempat pengunjung masuk menikmati view London City dari pandangan atas. Best sangat dalam tu… Dengan Coca Cola sebagai penaja hehe

C161BAE1-D9AD-4EB5-8C22-41D926245802

Sentiasa akan ber wefie dengan my twin sister klau melancong bersama 😍

C7B3B3DB-8591-411D-A45C-6E83B370BC6B

Lepas turun dari LE tu sempat bermanja dengan burung ni. Tidak ingat namanya..tapi sangat sporting depan camera, macam tau jak orang nak katik dengan dia. Nampak jinak kan….tapi tidak lah sampai boleh pegang.

34016F77-AA5C-4690-ABA4-DF58DCE833AC

Dia macam dah ready nak serang hendap kita. Neves juga la ambik gambar dengan burung ni… siap suh kakak cepat2 katik cmera haha.

Pengalaman menaiki London Eye memang best..kita di atas sana lebih kurang 30m. Nasib kami hari tu cuaca sangat baik. View London City nampak clear. Dalam satu capsule tu boleh muat lebih kurang dalam 12 orang. Dalam capsule pula ada tempat duduk di bahagian tengah. Tapi agak gayat juga atas tu…tapi still undercontrol. Hehe…

Lepas penat menahan gayat, berkatik2an, berselfi/wefie dan menghayati view. Kami pun turun….dan…. perut pun berkeroncong. Laparrrrrr….maka Mula la mencari2 tempat untuk mengalas perut. Paling saya tidak suka part cari makan. Macam buang masa….apalagi kalau dalam grup, sebab berbeza pendapat nak makan tu nak makan ni. Tapi nasib baik ahli 4S kali ni sehati sejiwa tak nak fikir panjang. Nampak kedai makan area LE tu terus masuk dan sepakat order fried chicken + fish & chips. Semua pun makanlah dengan gelojohnya sebab kelaparan yang amat sangat. Nasib baik tak tercekik…

D4933AB2-BC8D-4930-91E8-BBEC950173CA

Ni la set lunch kami order tu… portion dia besar. Saya memang tidak habis pun. Ada masin sikit ayamnya tapi kalau lapar baham jak la..

7BEEAE9D-9703-4BA7-A3F7-ADCD8A1F0879

Tempat ni ada dekat area LE, tapi tidak masuk pun

Selesai makan… teruskan langkah ke Big Ben (clock tower), London Parliment, Westminster… banyak juga manusia masa tu.

7E8DEA10-76FD-4889-83C1-9328ACD34FC6

Big Ben…. under renovation masa tu. Tiada nasib ambik gambar lawa. Nasib baik 1st trip ok jak. Dapatlah gambar lawa2

1EB53980-DD8F-4DB0-89B2-F78050E9FB50

Belakang tu bangunan london parliment. Hampeh view dengan rangka2 besi tu.

AB1F3280-94D1-4C2E-A700-5742C80BC84F

Abbey Westminster Church….unik arkiteknya

2899C039-2290-41B7-9CFA-E64015063A69

Bumbung bangunan di UK ni banyak berbentuk kubah.

Lelah di sini…kami terus mengambil Tube ke Oxford Street… mula2 rancang nak bawa genk2 4S ke London Bridge dan London Tower tapi masa tidak mengizinkan. Lagipun risau pasal keselamatan kalau lama2 di kawasan yang menjadi top attraction di London City ni. Tambah2 lagi menaiki Tube… sebab bulan August sebulan sebelum kami fly ke UK, terdapat letupan bom di salah satu Tube Station di area Oxford Street. Dan kejadian ni bukan lah yang pertama. Jadi kami berusaha untuk elak dari ke tempat2 yang punya pengunjung yang ramai. Tapi berani pula ke Oxford Street hehe….. sebenarnya mana2 pun kita sentiasa terdedah dengan bahaya, tapi yang penting beringat selalu. Bila ia sudah terjadi kita tidak akan dapat mengelaknya.

Ok…kami meneruskan langkah dengan Tube dari Westminster Station ke Oxford Station. Kami semua menggunakan Oyster Card untuk public transport. Kad tersebut boleh beli dekat mana2 Kedai seperti 7E. Harga card adalah £5 dan kita boleh topup sahaja. Sama juga dengan Rapid Card untuk train di Malaysia. Untuk 3D2N kami mengisi kad kami sebanyak £15. Jadi jumlah cost utk Oyster Card adalah £20            (><RM110). Mahal kan….tapi ni la cara paling murah bergerak di London City. Dan untuk pengetahuan juga, kita akan dapat balik duit dalam kad tu jika kita kembalikannya di mana2 kedai yang ada menjual OC tersebut (mcm ayat karangan spm😅).

Sekarang kita terus ke cerita Oxford street… kami ke sini untuk shopping sebenarnya. Genk2 1st time ke London City lah yang excited bersoping. Saya dah melaram pada trip yang lalu. Tapi melaram bajet la…takda la beli LV,Coach etc…haha tak mampu den. Tengok jak la gambar2 berbicara…😉

755F176D-A3ED-47BF-AA09-0D3CC4DFB5C5

Ni heaven rasa dia….sampai saat ini terbayang2…

8C716AE6-43DC-4644-9206-AC33615A18DF

Nyummm.. merahnya mak ngahh! strawberry tu memang manis dan besar. Disaluti dengan belgian chocolate….Juicy!

132820C6-9BBE-48B4-940B-D18DF512DE3D

Harga se cup tu £5 murah bagi UK, tapi kalau convert maka jadilah RM28 >< Tapi makan puashati, kenyanggg.

9100C2C3-F104-4218-92AA-838CB4AEA4D1

Twin saya memang kaki Coach….hehe

AB219433-966A-4C78-A59F-55B9F6B14542

Ni masa kita pergi coach boutiqe tu dekat James Street

Selepas shoping h.beg dekat James Street kitaorang kembali ke Oxford street shopping dekat Primark, jenama murah di UK (brand UK). Semua pakaian2 guna kain yang agak berkualiti. Kalau orang Malaysia ke UK mesti tidak lepaskan pelung ke Primark. Kami sampai malam area ni. Balik kitaorang ikut bas bernombor #10. Berhenti betul2 dekat King’s Cross Station. Best kan…keluar jak Hotel berada di seberang jalan… penat tidak terkata pada hari kedua. Sampai di bilik kita langsung berkemas untuk hari esok… dinner Maggi rendam air panas😅. Sekian N3… penat dah jari jemari ku…

To b Cont… City of Love♥️

 

 

Trip to London, United Kingdom 21-23/09/2017

Macam ikut Marathon pula saya buat N3 dalam blog ni. Nampak gayanya boleh dikatakan saya aktif mencoret semula. Bukannya apa….rugi rasanya tidak mengabadikan pengalaman detik perjalanan untuk semua travel yang saya pigi.

Ada masa bolehlah saya rewine semula apa yang berlaku di setiap tempat yang saya lawati bersama the genkkk. Ingatan manusia ni tidak menentu… semakin umur lanjut semakin tumpul daya ingatan. Nasib juga ID n Password laman ni saya sudah siap2 simpan di suatu “sudut” kalau tidak terbengkalai la laman ni sampai ke akhir hayat saya haha…

Ok…saya teruskan dengan gerakan backpacker ke United Kingdom daripada Switzerland melalui Basel Airport. Kami checkout seawal 8am waktu tempatan. Walaupun tuan hostel tiada di kaunter tapi proses checkout senang jak. Kemas bilik, buka cadar n selimut n bawa turun, masuk bakul loundry yang disediakan di luar kaunter. Style hostel ni lebih kepada macam rumah sendiri. Pasang, kemas dan buka cadar tilam sendiri. Tapi ia sebenarnya cara mereka untuk menjimatkan kos untuk mengupah lebih pekerja dan juga menggalakan tourist lebih berdikari kali (bagi yang memang mengandal dengan ibubapa or maid) hehe…. ada kebaikan dan keburukannya jua.

Apapun perjalanan train ke SBB Basel station  lancar. Dan bas daripada Train Station ke Basel Airport pun senang dapat. Hanya keluar dari pintu besar station dan jalan ke arah kanan ada bus stand untuk bus #55. Bas ni akan terus berhenti di hadapan airport. Sangat mudah….

Masuk jak dalam airport terus susun barang sekali lagi. Makesure dalam cabin beg tidak terdapat sebarang liquid. Kalau tidak mesti akan dirampas oleh pihak airport masa melalui Kastam nanti. Selepas tu sempat breakfast pasta carbonara. Portion agak besar tapi saya dan Uku jak makan sebab kehalalan tidak terjamin. Nasib baik ada bekal nasi dan lauk makanan tin yg tertinggal dari Hostel tadi. The genkk tang lain menjamu selera sambil berdiri (koktel style) di stand table di suatu sudut ruang lapang dalam airport tersebut. Selesai semuanya kami masuk ke balai berlepas, sempat lagi singgah kedai svnier, sempat grab 1 red tshirt swiss tapi agak kecil. Tapi tidak kisah lah asal boleh pakai masa kurus2 ni hehe. Selamba hulur wang CHF tapi punah. Basel airport ni hanya menggunakan €. Terlupa pula dia adalah sempadan German-Swiss dan mereka menjalankan operasi perniagaan di situ menggunakan matawang Euro. Hmmmm….terkurang lagi la Euro haha. Pa boleh buat hulur jak la… lebih kurang €23. Mahal weiiiii!…… Pejam mata😅

Sampai di balai berlepas…masa masuk ke dalam kapal. Ada pula kaunter tapisan, polis pun ada sekali. Heran pulak kita, macam ada hal jak. Bila tengok betul2 hati jadi tidak keruan. Rupanya mereka memastikan setiap penumpang hanya membawa 1 luggage/backpack. Jadi….. kejadiannya sesiapa yang punya lebih 1 beg harus memasukkan beg lagi satu tu kedalam beg yang lebih besar. Kalau tiada muatan maknanya baibai gaman. Hak milik airport la. Haduiii….memang kami macam blackout sekejap.. sebab mana tidak nya setiap orang dari kmi ada 1 luggage/backpack, 1 handbeg dan 1 totbeg. Kami berkumpul dan menyusun strategi. Sampai jak di kaunter tapisan, staff menyuruh kami pergi ke tepi dan mengarahkan setiap dari kami repack semula barang menjadi 1 beg sorang. Jadi dengan sedihnya kami ketepi macam pesta bundle membentang barang. Semua orang kena… repack punya repack, nasib baik backpack husban c Damia ni ada lebih ruang kosong. Maka handbeg ku boleh masuk ke backpacknya. Semua barang totbeg pula masuk dalam backpack. Wow! Sampai mengalir deras peluh di semua celah…😂😂. Keadaan di ruang yang kecil menjadi sempit macam sardin dek penumpang yang repack barang. Banyak antara mereka yang terpaksa ber Sayonara dengan barang2 yang tidak dapat dimasukkan dalam beg. Hmmm….simpati tapi apakan daya. Selama saya menjadi penumpang EasyJet ni… ini kali pertama berhadapan dengan kes macam ni. Aduhai la nasib… mungkin sebab mereka hendak memastikan keselamatan dalam kapal terbang. Tidak mahu penumpang memegang walau satu tas tangan pun semasa duduk. Kemungkinan disebabkan oleh peristiwa pengeboman yang berlaku tahun lepas di salah satu station metro underground di London City area Oxford street. Membuatkan kemasukan setiap pengunjung ke London diperketatkan.

Ada juga kebaikannya untuk memberikan space yang cukup untuk letak barang dalam cabin. Tapi yang hairannya….. bila kami sampai dalam kapal dan semua penumpang sudah duduk ditempat masing2. Timbul pula masalah tidak cukup tempat simpan luggage/beg. Huh!!!! Hampir tidak percaya….REALLY?!!! Kan sudah kasih mampat 1 penumpang 1 beg?! Apa pula tiba2 timbul kes lebihan luggage?! Penerbangan di tempat lain yang membawa lebih dari 1 beg (i mean 1 luggage,1 handbag,1 totbeg) pun tidak pernah timbul hal tidak cukup tempat penyimpanan beg dalam cabin. Hairan yang teramat sangat…. terpaksalah juga crew2 kapal meletakkan luggage di depan, tempat mereka menyimpan makanan n minuman. Ok itulah cerita paling win untuk flight ke London…. ngalir air peluh dalam cuaca sejuk k. Jan main2 kalau terbang dari Basel Airport.

Ohhh yaaa…ada satu lagi kejadian semasa drop luggage. Sudahlah Q panjang mengalahkan ular. Proses nya pun macam siput berjalan… huhai! Tiba di kaunter boleh pula staff kaunter tu tanya pasal visa/penduduk semantara/permit masuk UK?! Huh….saya bgtau kita hanya ada pasaport. Jadi dia tidak puashati…dia nak pastikan kitaorang bolah masuk UK. Jadi dibawanya passport kitaorang nun jauh di satu sudut. Sambil bertanya kepada rakan sekerjanya. Nampak mereka berbincang dengan serius sambil melihat kepada handphone. Mungkin mereka cuba merujuk kepada MR.G tentang status kemasukan pelancong Malaysia ke UK. Lebih kurang 10m menunggu…akhirnya mereka bagi green light. Fuh! Berkecamuk sekejap rasa di jiwa. Nasib lah tiada apa2 halangan. Haduiii…. staff tu sebenarnya hanya memastikan supaya kami tiada masalah di UK nanti. Tq ms staff….lupa namanya. Haaa….banyak cobaaan kami di Airpot Basel ni. Apapun semua pengalaman memberi pengajaran yang tidak dapat dibeli dengan wang ringgit. Ia mengajar kami bagaimana kita deal dengan setiap keadaan atau permasalahan. Satu yang pasti… walau apapun keadaan, jiwa kena HARUS TANANG😅

Penerbangan lebih kurang 2 jam. Sampailah kami di Luton Airport, London. Seperti biasa kalau cakap pasal claim bagasi di Europe Country ni memang cepat sangat. Sampai jak di belt luggage claim, bagasi kitaorang sedang menunggu tuannya hehe… terbaikkkkk! Urusan imigresen pun tidak lama. Keluar dari balai berlepas bincang2 terus mau naik apa ke London City… akhirnya kami memutuskan mengambil bas dari Airport ke Victoria Station. Dengan harga ticket £16 sorang. Menurut staff tempat beli ticket tu…kami kena keluar dari airport ni untuk ke bus stand. Maka ke sana lah kami. Sampai jak pintu besar kami disajikan dengan hujan renyai2 tapi boleh membasahkan badan dan bagasi. Bus stand tidak nampak macam bus stand sebab tiada pondok pun. Banyaknya manusia. Herannya….selamba jak manusia ni meredah hujan tanpa payung sepertinya tiada apa yang berlaku (hujan).  Kami ber5 macam kambing takut hujan mencari perlindungan. Payung pula dalam beg. Mau bongkar mau letak beg d mana? Sana sini basah. Makin lama makin lebat hujan. Makin banyak manusia berbaris menunggu bas datang di tempat yang disediakan. Semua pun pasrah ditimpa hujan yang semakin lebat. Dan kami pun ikut sama, sudahlah keadaan sejuk, berangin pulak tu…jadi ngam la sangat dengan badan kami yang makin menggigil😅. Apalah nasib…tapi kami semua enjoy pulak dengan keadaan. Semua ketawa…nasib ada dua payung yang boleh digunakan. Bolehlah kepala tumpang berteduh. Beg dan badan memang basah kuyup. Sejuknyaaaaa….. lebih kurang 30m bas datang. Kami naik bas dengan basah kuyup, nasib driver bas jenis sporting. Dalam bas dengan aircond pulak nahhh….paling manang. Perjalanan bas ke Victoria Station memakan masa lebih kurang 1h30m. Saya sempat terlelap dalam bas. Sampai di Victoria station kami berjalan mencari Underground Metro dari Victoria Metro Station menuju ke King’s Cross Metro station. Sebab hotel kami berada di area ni, genk2 semua rasa macam terpaku seketika melihat manusia di bawah tanah ni seperti semut. Mana tidaknya masa tu masa paling banyak manusia sebab masing2 balik dari kerja. Jalan semuanya laju, kalau kita lenggang kangkung mesti dengar orang sound “execuse me!” Or “ish!” Menandakan mereka tidak suka langkah mereka lambat disebabkan orang2 yang langkah slow. Jadi pastikan kalau jalan lambat kena tepi2 haha. Ohh ya…d London kalau ikut eskalator kena berdiri di sebelah kanan kalau tidak memotong ya. Laluan berjalan naik or turun mereka di sebelah kiri. Bukan macam di Malaysia kita kena berdiri di sebelah kiri untuk bagi laluan pada orang lain di sebelah kanan. Sampai di King’s Cross station kami relax kejap. Buka google map untuk pejalan kaki. Dari depan train station yang banyak2 bastop kami menyeberang ke depan melalui traffic light sebelah kiri. Di seberang kena ikut kanan…jalan tepi melalui restaurant chinese dan beberapa blok kedai. Belok kiri masuk sikit sampailah hotel yang kami tempah melalui Booking.com iaitu King’s Cross Hotel. Proses checkin sekejap jak dengan staff kaunter yang peramah. Saya n Uku di bilik bawah dan 3 orang genk lagi beradai di bilik atas. Untuk pengetahuan… bilik hotel di UK ni memang rata2 agak kecil saiznya. Untuk bilik double sz yang kami tempah hanya ngam2 katil, sebuah meja dan kamar mandi. Harga untuk 1 double n 1 triple rooms adalah lebih kurang £590 jadi ribu riban jua ahhh. Nangis hidung… tapi lokasi sangat dekat dengan train station. Tu la pasal sangat mahal. Kami punya main untuk penginapan d London ni memang sudah aim betul2 dekat train station untuk kami ke Paris nanti iaitu Pancras Station, bersebelahn dengan King’s Cross station. Nak ke mana2 pun senang sbb train station di seberang jalan jak.

Malam tu kami dinner di satu restaurant indian halal. Order ala carte nasi dengan lauk. Boleh tahan rasanya, nasi dia pun guna beras berkualiti dan mahal. Nyummmm rindunya makan makanan asia. Sodapppp nyaaa sebab lapar dan sejuk. Semua habis licin…. sorang bayar lebih kurang RM70. Tu baru sekali duduk ya…kalau sehari punya untuk bajet bfast, lunch n dinner kenalah sediakan paling kurang RM150 untuk makan saja. Tu pun Bfast-Bread+air 0 dr hotel, Lunch-Pasta, Dinner-Nasi+lauk 1.

Selesai dinner kami masing2 balik n plan nak ke Oxford street tapi masalah Oyster card untuk tambang bas/train pula tertinggal dalam bilik. Jadi patah balik jak la…rehatkan diri untuk aktiviti keesokan harinya.

Zzzzzzz…..

to be continueeee😍

Part 4: Switzerland – Jungfraujoch-Lauterbrunnen 20/09/2017

Sambunga  dari N3 sebelumnya…..

Perjalanan turun kami dari Jungfraujoch berjlan lancar. Walau hati sayu namun sangat berpuashati dengan kejayaan menakluki Top of Europe dengan usaha sendiri without agent. Huhai…. Setiap PENAT dan LELAH yang berbayar. Seperti biasa dihidangkan dengan view memukau menjelang senja di pinggir gunung. Terasa train yang membawa kami kembali ke Lauterbrunnen Valley seperti seekor Ulat Beluncas Kecil sedang mencari makan di celah2 pinggir gunung. Begitu gah nya gunung yang kami lalui sepanjang perjalanan.

This slideshow requires JavaScript.

Selepas kami sampai di Lauterbrunnen. Singgah sebentar di CooP supermarket untuk membeli apa2 makanan yang boleh dibeli. Sebab keesokan harinya kami akan meneruskan perjalanan ke London…wow!!! Mengembara di buni Eropah sendiri2. Terasa mau high5 dengan roh ku…hahahaha😝

Masuk jak dalam Supermarket tu…emmmm pertama sekali mata tertumpu pada chocolate keluaran Swiss. Memang orang bilang (selalu baca dalam blog2) sedap sangat. Jadi mestilah tidak mau melepaskan peluang untuk beli sekeping dua haha… tapi malangnya tiada mengambil gambar pula. Tapi apa yang menarik perhatian adalah deretan rak tempat letaknya telur ayam. Hmmm…..sangat menarik hati pula telur2 di swiss ni. Cuba tengok bawah…haha

DCC73DC9-C098-4337-A834-902AD6C2CC3B

Tengok telur ayam yang colourfull. Hmmm….macam nda sanggup makan kalau beli..

Harga telur untuk kalor kuning (paling murah) pun kalau converted ke RM lebih kurang RM20 untuk 6 biji. Haaaaa….heart attack kalau beli telur sini😅😅. Jadi pandai2 la ahhh… tahan selera untuk makan telur. Nasib baik kami ada bekalan instant noodle, makanan tin dan beras yang kami top up stock dari Venice, Italy. Jimat belanja hehehe…

Selepas tu…balik hostel dan rehat sekejap. Ambik gambar sekitar hostel juga..

557F4029-1465-4DDA-A617-C56C8975D356

D luar Valley Hostel ada tempat lepak menikmati udara dan view d luar…nyaman hehe

BBAD813E-A17C-4632-A02C-E35D77F3EB74

Wish u were here…u know who u are. Nge…nge… harap nx time dia akan join tour dengan saya🙏🏻🙏🏻🙏🏻

Sudah puashati berjimba di ruang lepak hostel. Saya dan my genk (cousin) Juana/uku keluar untuk meninjau sekitar hostel. Mau explore tempat yang saya menapak pada hari pertama dengan kejadian sedikit pelik tu. Hehe.. dan ikutilah gambar2 di bawah untuk melihat sedikit sebanyak gambaran di Lauterbrunnen Valley…

E33D17DF-8A3C-4FD8-AC9C-539D58A73ED6

Bergambar dengan lembu2 di swiss tapi sombongnya la haha

319232BA-DBBD-4C12-A25F-5CA0E21E4174

Ok…fengshui terbaik untuk “penghuni” di sini samaada yang masih hidup atau mati. Sangat tenang dan nyaman…

A52369D7-1BBE-4CB5-8789-45516691FCD8

Dekor di luar Valley Hostel hehe…cute

7BA9EFE7-D829-48DC-8D27-C1BD004A47FD

Sebenarnya inilah kawasan Lauterbrunnen Town… pekan dia kecik jak tapi comel,indah yang tersangattttt….hmmm rindu menghambat rasa hehe

ACFA53D3-C53B-481E-A5A9-87C1A5F793C9

Valley Hostel tepi jalan jak….senang sangat menginap di sini…

A3947D18-2E88-4C2C-B5EE-CBA82B74AB16

5F44FEA1-7846-44D3-976A-3BFBC2495FDA

My genk Cousin yg sibuk selfie dengan bunga haha

FA84ABD4-DB3D-4EAD-A5E5-46E079E72837

No wonder ada perkara pelik berlaku pada saya pd hari dan malam pertama d sini. Rupanya ada kawasan perkuburan… mungkin mreka mahu menyapa hehe… tiada perasaan takut walau sedikit pun masa di sini. Tenang sangat….

887E7FEC-1E93-4225-AA0B-06E7B4951005

7C191EC3-10E6-4BD3-9AD2-BD5E4DCAF8B0

Moment yang paling indah….lob2

9FD049C0-C011-46A2-9D64-3AC14775F895

Satu2nya church d Lauterbrunnen Valley ni….

8BB4B477-FE77-4F21-BCDC-EEF1B7FA8B9B

Bebiri mu2muk hehe

D9A4BEDD-C6C8-460C-9CEE-72C9BC2C6857

FA4A2403-B214-4E99-BBAF-16DEE88AD288

View indah dengan langit biru berawan tebal…

A7FEAC6F-6A90-4B89-8BE9-DC731CAF9BB4

View yang sangat memukau

7895017F-7431-4298-9D17-CFBB4E2794B3

Miniature kayu api tersusun rapi…. unik sungguh dekor rumah kedai mereka…

49174E27-8D14-42A1-A99E-7CA6F381389EB44AD6C6-9F9D-45AE-8669-E9CF6C1F594A

3EEBC293-3BEB-4B47-A0EE-C545984F07F5

Bunga2an yang segar bugar…

C82D143D-89AC-43C7-9C93-C171563A816C

Kedai jam Rolex Swiss…. mampu tengok jak.

Okay….sampai di sini perkongsian percutian saya ke Switerzeland untuk menakluk puncak tertinggi di Eropah iaitu Jungfraujoch. Harapan saya semoga ketemu lagi di suatu masa banti… di Lokasi lain pula di bumi Swiss.

TBC untuk trip ke UNITED KINGDOM pulak nanti… banyak lagi yang pending aduhaiii.

CONGRATULATION !!!! Proud of myself and the genkkkkk😘😘😘