Uncategorized

SAPA, Vietnam

N3 kali ni sambungan pada N3 sebelumnya sekembalinya dari Halong Bay. Lepas mandi… Kitaorang dinner di salah satu Restaurant.. Recomended dari Trip Advisor serta pihak Hotel sendiri.

75556E68-8A46-4947-A759-0EAA2C989A6F

Ayam masak dlm bambu

8C520D93-21D1-4289-B22B-E73464F14F4E

Pho Noodles

Wakil dari agency pickul kitaorang untuk ke Station Train pada pukul 8pm. Dan Night Train kami akan bertolak dari Hanoi ke Lao Cai pada pukul 10pm. Mengambil masa lebih kurang 8 jam untuk sampai ke destinasi di tuju.

Coach tempat kami tidur ada 4 katil (double decker-soft bed type). Saya dan suami dan 2 orang couple Mat Saleh. Katil jangan harap besar ya, dan jangan harap lembut. Sebab “soft” yang dimaksudkan bagi saya masih soooo…keras. Saya rasa ketebalan sponge katil mungkin dalam 1 inci sahaja. Tapi boleh la… sekali sekala..Haha

7DF004C1-9E70-4490-99ED-8297AE6C4108

003F1F57-3FF4-4EEA-8907-41E52D4B661C

Dalam kawasan menunggu station train

544143AA-855E-4216-BE1F-7A36B4938837

Train sedia menunggu..

25B78496-2951-4A1A-AA2F-30901D872750

0DCCCC8E-4B2A-49E2-997F-14028C5AD9D3

Ni nombor bilik

63C78C84-67BA-4738-9D89-F38E4425E0E9

Ni la coach 4 katil…ada 1 meja di bawah untuk letak barang.

E369CFD5-DA8F-4CB3-B66B-12B7D7D84E4B

Ni bahagian katil tempat saya (bawah) & husband. Katil muat untuk sorang jak tau.. Tapi boleh pula 2 ekor Omputih tu p tidur berdua…adoiii. Nak jak saya sound tapi buta kan mata dan telinga jak la. Tak sabar2 sampai bilik hotel diorang ni…Huh!

0D30326A-995E-4438-B491-C4B933FBB181

Kita sampai Lao Cai lebih kurang dalam jam 6.. Mata memang tak payah cakap la, memang bengkak mcm kena tampar. Nasib baiklah takda kalor purple biru. Malam sepanjang perjalanan train tu memang tak leh lelapkan mata…

6BB34505-EBE4-4434-A019-9254BD06BA97

Ni la Station Train utama d tempat ni… Sampai jak sini kitaorang disambut oleh wakil dari pihak hotel untuk dibawa ke SAPA menggunakan mini van…

Selepas menaiki Mini Van…kita bertolak menuju SAPA Town melalui jalan bukit bukau dan jalanraya yang ala2 ular bengkang bengkoknya. Tapi berbaloi dengan panorama sepanjang perjalanan yang sungguh indah. Teres2 bukit penampakan tanaman jagung dan gandum. Bila van lalu lereng yang curam… memang ngeri nampak, takut pula terjatuh golek ke bawah. Mabuk dalam van… memang tidak akan lari kalau jenis pemabuk jalan berliku ditambah dengan cara pemandu bawa van.. memang muntah berbaldi la jawabnya. Tapi nasib baiklah saya ni sudah sediakan senjata awal2.. Apalagi kalau bukan ubat mabuk laut,udara dan darat…🤣. Saya memang tak boleh kalau tanpa pil mabuk tu. Selepas 40 minit, kita pun sampai di SAPA Town. Agak kecil Town nya.. sejuk pun sejuk. Lepas ni, akan checkin hotel, breakfast dan mandi. Sebelum kitaorang dibawa untuk Trekking  perkampungan di Sapa.

Itu sahaja untuk part ni… Jumpa lagi N3 seterusnya..

 

 

 

Advertisements

Halong Bay Part 2

..😍Pagi2 bangun seawal 5.30am untuk menikmati Sunrise pulak. Ni pengalaman yang harus tidak boleh dilepaskan. Dengan keadaan laut tenang, sunyi dari bunyi cruise.. semua orang masih tidur nyenyak kerana kepenatan dan lewat tidur semalam.. maka saya sorang la menguasai View Depot di atas Cruise.

BBB337E0-2567-4136-9168-2B05CB493063

Matahari malu2 memunculkan diri…😍

E88FDB0E-7F29-43A3-B16D-EB4AFAB72DAD

Ni la tempat saya landing semalam menikmati view malam bersama bulan dan bintang…❤️

CC63B455-87DC-405C-A440-E5D6807B0F02

Akhirnya dia muncul menerangi lautan

870A2DEC-DBA8-43FB-B4CD-F3E50FD2D0C0

Pengalaman yang tidak akan dilupakan

Program yang disediakan pagi ni… ada 2 iaitu sama ada kitaorang ikut Senaman pagi iaitu Tai Chi (ada sifu guide…tourist ikut jer). Ataupun enjoy dengan Photo Hunter. Macam biasa saya pilih Photo Hunter…rugi la kalau terlepas view pepagi sambil Kapal belayar perlahan lahan kan.

Ini adalah antara photo yang saya ambik. Banyak lagi dalam simpanan tapi cukup lah yang atas tu sebagai tatapan. Tak larat nak upload banyak2.

54ABABC9-2494-46C8-B137-C6ECB2B5A9EC

Tai Chi…. tengok lalu jak. Aku pilih yang lain…😅

Dalam pukul 8.30am kita menikmati sarapan yang disediakan sebelum checkout dari Cruise.

Atas tu menunjukkan pelbagaj jenis makanan sarapan pagi di atas Cruise pada hari terakhir. Siap ajar cara2 buat fresh spring roll dan fruits deco. Memang best sangat. Lepas kita orang tengok cara2 buat spring roll tu… Kita kena buat sendiri pula untuk kita makan. Memang menarik dan rasa sauce spring roll sangat sedap. Memang pengalaman yang tidak akan dapat saya lupakan.

Selepas sahaja selesai sarapan… kita ada aktviti terakhir sebelum kembali ke Hanoi. Iaitu aktiviti berkayak. Wow! Sepanjang hidup saya ni.. tidak pernah sentuh aktviti ni. Memang neves berabis la. Takut tebalik pula benda tu. Tapi oleh kerana sudah bayar mahal2 pakej ni… harus juga digagahkan diri. Dannn…. saya berjaya. Nasib baik my partner in crime menawarkan diri sorang2 berkayuh. Biarkan saya jalankan tugas sebagai photographer. Huh… bahagia. Tapi…masa nak naik kayak tu memang Tuhan jak yang tahu bagaimana berserabutnya kepala dan hati🤣. Badan payah sangat buat balancing. Tapi nasib baiklah setelah bertenang seketika dapat juga memujuk diri. Dan saya percaya…”walauapapun keadaan, kita harus menenangkan diri untuk mengatasi keadaan” Memang tabik hormat untuk diri sendiri. Yeayyy…..tu la jakun melampau😂. Walau dalam kepanasan yang membakar dan pigmen yang semakin menebal… saya menikmati perasaan berkayak dengan keindahan Halong Bay.

DCIM100GOPROGOPR0792.JPG

Haha…enjoying my lastday @Halong By

DCIM100GOPROGOPR0833.JPG

Indah sungguh

DCIM100GOPROGOPR0843.JPG

My partner in crime…sangat sporting ❤️

Siap berkayak.. Kita kembali ke Cruise untuk checkout dan kembali ke Halong Bay dengan bas yang kami ikut hari sebelumnya. Pengalaman selama 2D1N bersama V’SPIRIT CRUISE akan saya ingat sampai bila2. Memang terbaik. Dan sampai sekarang saya ingat makanan yang mereka sediakan 5🎖. Perjalanan ke Hanoi seperti biasa mengambil masa 4 jam 30 minit, dengan 2 perhentian rehat. Di Hanoi kita kembali menginap di Hotel sama yang disediakan oleh pihak Tour Agency. La Suite Hotel yang terletak betul2 di Old Town Hanoi.

Kita hanya menumpang sekejap sahaja di Hotel ni untuk berehat dan mandi. Sebab malam nanti akan ke Station Train untuk ke Sapa. Overnight train ke Sapa bertolak pada pukul 10pm. Dan mengambil masa lebih kurang 8 jam untuk ke sana.

Selesai cerita N3 untuk trip Halong Bay… Bertemu kembali di N3 trip SAPA pula yaaa.

Halong Bay Part 1

 

Ohhh….Wow! Dah 2 bulan lebih tidak mencoret dalam ruangan ni. Hmm…..datang penyakit pemalas haha. Ok…malas nak potpet panjang2. Meh la kita terus ke tujuan sebenar N3 kali ni, iaitu pasal trip Halong Bay hari tu. Nak habiskan cerita2 yang tertunda sebelum sampai year end. Ok… pada 20/5/2018, bus ambik kita orang kat Hotel untuk dibawa ke Halong Bay. Kali ni kita stay 2D1N dekat Halong Bay. Atas Cruise gitu…hehe. Perjalanan bas dari Hanoi ke Halong Bay mengambil masa dalam 4 jam setengah. Dengan 2 perhentian untuk tourist buang air kecik dan mengisi perut kejap. Tidak lari lah untuk menggalakan tourist membeli local produk. Tapi agak mahal la berbanding di City. Saya dan huband tidak membeli apa kecuali melabur air kecik dan membeli setin air manggo buat penghilang dahaga.

25195670-4B1B-4225-B3E2-A8E3FA0834D0

Gambar dalam bas bersama Ground Tour Group memberi penerangan tentang perjalanan kami ke Halong Bay.

9A513B8C-E0B1-441B-8EC9-3FF178B55D13

Tempat persinggahan kami untuk membeli bermacam local produk.

37E7311D-6EEB-487D-8210-0B332F742663

Bus yang kami naik….menunggu di luar bangunan sementara semua tourist diberi 30m untuk  berehat

Selepas beristirehat…. kami meneruskan perjalanan dan akhirnya sampai ke Destinasi lebih kurang 12pm. Tapi bukan terus sampai masuk Cruise tau. Kena naik boat kecik dulu untuk ke Cruise penginapan kami yang sebenar.

CEA8779B-8CD5-4530-B533-ED15871CE22A

Kena naik boat ni dulu untuk ke Cruise sebenar.

6D506621-D1A5-4F92-8F98-6F89BA6001CE

Yeahhh…ni la Cruise penginapan kami selama 2D1N. 2 orang kena bayar lebih kurang USD200++

Lepas checkin dalam bilik masing2 dan berehat sekejap. Kami dipanggil untuk menikmati Lunch. Dalam Cruise…. boleh request awal2 untuk makanan yang NO PORK diaorang akan sediakan Seafood dan Vege sahaja. Jangan risau…. makanan dijamin memuaskan dan terbaik.

 

Selepas selesai menikmati Lunch yang sangat memuaskan sedap dan Kenyang… kami ke aktiviti seterusnya iaitu berehat sekejap di atas Cruise Depot paling atas… dan sangat panas masa tu. Pergi sekejap jak… sebab tak tahan dengan bahang panas. Tapi sempat ambik gambar… itu mesti haha..

DCIM100GOPROGOPR0691.JPG

Ni tangga ke atas Depot… cantik kan. Nama Kapal ni, V’Spirit Classic.

Lepas tu kita dibawa ke salah satu Gua yang amat terkenal di Halong Bay dengan menaiki Boat Kecil. Ni pengalaman pertama saya menerokai keadaan Gua Batu Kapur yang sebenar. Dan ia sangat mengagumkan dan cantik di dalam kerana dipasang lampu2 untuk menonjolkan pemandangan dalam Gua tersebut. Sila tengok gambar ya…

 

Destinasi seterusnya adalah mendaki TiToV island… ia merupakan lokasi tertinggi di Halong Bay untuk menikmati View seluruh Halong Bay. Tapi yang tidak bestnya…. kena mendaki lebih dari 400 anak tangga untuk sampai ke puncaknya. Namun pendakian dan kepenatan berbaloi bila melihat pemandangan yang sungguh indah…

33E663A2-8853-47B9-88D5-FDA1DCD9C783

Mendaki ke puncak..

83CF1FDF-CFF2-493E-9A82-7D9C67860911

Akhirnya berjaya setelah beberapa kali berhenti mengumpul tenaga😅

147695C1-4B89-4FD5-92B6-0D3F2223C6D4

Dan ni la View Halong Bay dari Puncak TiTOV Island…❤️

Setelah sejam di kawasan ini. Kami pun dibawa kembali ke Cruise untuk menikmati Sunset dan minum petang. Dengan alunan music dan pemandangan laut serta Limestone di sekeliling Cruise menambahkan lagi keindahan petang tu. Menikmati Tea bersama biscuits and Local Fruits…. terbaikkk.

 

 

Bila Matahari berlabuh sepenuhnya dan malam menjelma…  Ceh Wah! Kitaorang pun balik ke bilik masing2 dan berehat/membersihkan diri masing2. Sebelum menikmati Dinner malam tu. Memang rasa excited untuk Dinner sebab dengan keletihan dari Hanoi dan proses mendaki tadi siang. Kelaparan melampau menguasai diri haha… Jeng! Jeng!

E28C873D-41BD-44F3-9059-D35F63D1C4C8

Orange + Carrot Juice..🤩🤩🤩

B643A154-1B83-474D-8883-2C1864487A1A

Pumpkin Soup

A226BEFA-A263-49A9-96BA-235EAB927E8C

French fries

6272B52B-AACB-4142-95D7-D70887EA9BDC

Papaya Salad

4EC8DF6E-9B03-4B80-9B26-68228DF9C8EF

Steam Prawn Show….

4CC4EC8D-A90D-45CB-902D-5E1E6352F13E

The fresh steam prawn ever….❤️

76EB0DFD-F623-4301-8619-572F06BB936D

Tiram…. saya tak lalu makan. Tak biasa…

43039C63-E2D3-4B06-94CF-68CF9D999CDC

Spring roll….sooo yummizzz

A00DECDC-8DCF-4992-ADAD-71DA2D670B3E

Fish in tomato sauce…

0BCBFAEA-10A6-4DFF-8E79-0A930B8C7E46

Vege…. even nampak kosong tapi sangat Tasty…😍

211B404C-3AE5-426F-977C-E6895D26C26D

Dan akhirnya….dessert. Apple…flower hehe.

Meriah sungguh makanan malam…. sampai tidak dapat habiskan kesemuanya. Memang portion besar dan mengenyangkan. Dan makanan semua freshhhh… Memang puashati melampau. Haha….

Untuk melegakan perut yang sudah amat kenyang… kita orang lepak atas cruise untuk menikmati angin malam dan pemandangan Halong dengan Cruise2 di sekeliling bersama cahaya bulan terang malam tu. Sesuai sangat kalau ambik percutian Honeymoon di sinj. Romantic sangat… 😍

3B6CE318-7E4F-42BB-ABC8-C1E7588D9387

Bila malam berlabuh di Halong Bay….❤️

Ok itu jak untuk part ni. C u again Halong Bay Part 2..

Hanoi Vietnam – 19/05/2018

Hari ni berjaya menemukan email+password laman saya ni. Haduiii…..memang tahap pelupa hakak ni 200%. Hampir tidak boleh diselamatkan lah… tapi nasib baiklah di penghujung rasa putus asa tu muncul juga 2 benda tu. Selamat! Kalau tak….sayu hati ni memikirkan kebanyakan ceritera perjalanan hidup tertulis di sini. Huh! Kali ni terus tulis 2 benda tu atas notebook besar2….🤣

Apapun…selama jangka masa menghilang dari laman ni.. perjalanan hidup macam biasa dengan kesibukan. Antaranya mestilah melancong. Hehe… Pada bulan May yang lepas Saya dan suami ke salah satu negara Indochina yang boleh tahan juga tarikan pelancongannya. Kita pergi sendiri tanpa agen, macam biasa. Tapi….oleh kerana rasa malas nak memikirkan keadaan traffic and review itu ini bila tanya Mr.G maka kita orang menyenangkan hidup dengan mengambil perkhidmatan Ground Tour bagi destinasi yang kami rasa agak mencabar juga.

Saya mulakan dengan trip Hanoi  dahulu. Sebenarnya kami mengambil pakej Hanoi-Halong Bay-Sapa-Fansipan. Harga boleh tahan juga mahalnya. USD570 untuk 2 orang. Mak ai! Tapi memandangkan husband ada masalah kaki sedikit maka kami ambik jak pakej ni. Perkhidmatan mereka amat memuaskan. Mereka memberikan kebebasan pada kami untuk menentukan tempat yang nak pergi dan tak nak pergi. Mereka akan menyusun itinerary mengikut kehendak customer dengan sebaiknya.

Penerbangan dari KLIA2-Saigon mengambil masa lebih kurang 2 jam setengah. Lepas tu kita sambung domestic flight dari Saigon Airport ke Hanoi (Kesilapan teknikal booking tiket, sebab mula2 tiada rancangan untuk ke Hanoi. Lagipun husband reedem AA bigpoint beli ticket untuk ke Saigon. Tapi memandangkan masa kami travel ke Saigon agak lama iaitu 9 hari. Maka diputuskan untuk jelajah dari kawasan A-Z) yang memakan masa lagi >< 2 jam. Tiba di Airport Hanoi dalam jam 8pm. Nasib baiklah ada perkhidmatan airport transfer dari pihak Ground Tour. Yeahhh… bila kami sudah dalam kereta MPV menuju ke pusat bandar Hanoi… woww! Jalanraya penuh dengan motor. Kami yang dalam kereta duduk diam pun rasa stress bermula. Dengan lapar ditambah bunyi horn2 (ini adalah kebiasaan di Vietnam yaaa… mereka bukan kurang ajar, tapi mereka menggunakan horn untuk mengingatkan pemandu atau pejalan kaki bahawa mereka ada di situ. Tapi cuba kalau di di tempat kita bunyi2 horn keta or motor. Mesti kena penumbuk atau paling tidak kena jerit and bagi jari F….k U!👻) Nampak gaya motosikal lebih berkuasa dari kereta bila di atas jalanraya. Hayoooo! 😱 Perjalanan ke hotel mengambil masa dalam 45m juga. Jem nya boleh tahan.. Hujan pula menyambut kami sesampainya di Hotel. Hehe…. Malam pertama di bumi Hanoi…lepas checkin dan kemas2 barang dalam bilik. Kita terus keluar mencari makanan. Kelaparan tahap dewa. Ngam2 hari tu ada night market tidak jauh dari Hotel. Happening juga…. untuk memendekkan cerita tengok jak rentetan gambar di bawah…😉

E286F9DD-408C-45FC-84CE-739ABD5FE2D2

Arrived Saigon International Airport

BBD5B961-402F-4088-A14F-6DF608165FF4

Luggage penumpang yang siap dialihkan dari belt. Bestnyaa…

1A13447E-5F66-4698-A124-02860D0679B1

Masa di airport terus beli local simkad. Senang tak payah buang masa cari kedai masa di Hanoi nanti..

F8069420-1C9F-41E8-B390-F2C0E1955882

Way to Domestic Terminal untuk ke Hanoi. Dari gate keluar… belok kiri jalan terus. Teringat pula dengan Gimhae Airport Busan, kedudukan airport domestik dan international sebijik sama. Hehe..

47703AEC-25BA-46ED-BF8E-2B103196AE7E

Dalam domestic terminal

A0EF0CE4-3EF1-4A4E-B43C-301173CAB989

Hehe…kes letih ni

777809F8-F857-488A-BC7F-A9693A8C037D

Dalam balai berlepas…kedudukan tempat menunggu penumpang adalah berpusat untuk semua gate berlepas.

48D48755-6402-42EF-AE83-8417E25E5D97

Sebab lapar…maka melahap Pho Noodle la jawabnya. Menghijau di situ..😅

B8B7E8C3-6050-485D-8040-58DC64CECE1A

Tengah naik aircraft nampak sunset nun di situ haha..

392E035E-D8A0-469D-BB78-92677EBCDFEE

Yeayyy….arrived hanoi around 8pm

43F4A2BA-9814-4FB2-A09A-6A579524E867

1st drink in Hanoi…carrot juice

3784CDF2-0FC2-4FDA-B633-0EFFD1E30DFD

1st Dinner in Hanoi… Grill Chicken Rice (tapi guna nasi putih..)

431F69C2-1743-4C1E-9664-661E3255C3BC

Depan Hotel ada Office menawarkan pakej Ground Tour, company ni kira famous juga di Vietnam

0FBBDCE4-A7AD-422A-A72F-DD050B291222

Ni….di luar pub yg happening di Hanoi street

7DC7B128-59B5-4DCA-B94A-4929E8A4E858

Inilah dinamakan Saturday Night Fever… cute2 pula tempat diaorang duduk lepak sambil minum2 ni.

993F8716-F96A-46F2-B965-3E784A999FD5

Memang happening habis night market…banyak gila orang

Ok….setakat ni update kali ni. Jumpa lagi untuk N3 seterusnya 😉

Mama 68th Birthday – 18/03/2018

741983E1-4019-496F-A979-CB97C76223FD

Tahun ni kita buat sambutan birthday Mama special sikit. Ada majlis sederhana untuknya. Memandangkan dia dah lebih setahun tak ke KL, itu sahaja yang kami adik beradik mampu buat untuk mengembirakannya. Memandangkan….dia dah ada kawan tinggal kat rumah, bersama adik dan cucu 2 orang. Maka jarang lah mama berjalan2, lebih suka duduk di rumah dengan cucu sambil menikmati suasana kampung di usia lanjutnya.

Persediaan majlis boleh tahan juga penggunaan tenaga dan bajet. Tapi atas kerjasama adik beradik semuanya berjalan dengan lancar.

479D9DDA-BBD0-4CED-A969-154AB5FD83C1

Theme colour – Black+Orange+White

746FE3B4-2819-48C0-B007-1748DFC21B10

5E9C78C6-EBEB-4FF2-9F78-26CADEA6E9C4

Karaoke….♥️

8D4ED9E5-6426-4D0B-84C7-ACAE13D1DDAB

Kesibukan Kakitangan Dapur….family! 😘😘

1F2BDA85-101C-4ECE-B173-7BF9710D1CC3

Youngest brother…. gigih usaha mendekor hehe

58C31B71-E098-4BA9-A91A-1297F1C66AD0

Persiapan untuk majlis…trim rumput depan rumah

FA4EC467-DE70-48E8-BD0C-D152CB85964F

Rajinnya adik bungsu ni bersihkan tempat untuk mama

37321E26-396A-4CC4-A326-94D74C688FD8

Ready untuk tetamu!

06F7C849-5C49-4585-AF8F-FCB0686F29F0

Siap ada hamper untuk cabutan bertuah. Terima kasih pada yang sponsored!

A0E82EA5-4694-4BFB-997A-713F0A09AE6A

6AC86DD3-E153-48FE-A7FF-70A5CF796CEA

Area mengambil makanan…. hmmm

86BF1A05-B071-48D6-8473-61CA3F4DD509

Time to mamam!

7AB5A617-3470-407C-BC97-49DB68BECA87

Checking apa2 yang kurang…hehe

F29326C4-8A38-44FC-9B59-135A53128EB6

Nyummm

9AE28D48-BA9E-441A-A8D3-AF84709129B0505D1084-17A0-482D-8019-B8F62A1AED712D9569B3-68CB-4893-B525-1F7F9E355C56E59D35C1-2349-4265-AF02-AE442F35BBF814736A3F-E398-4EFC-8CEE-38C53812B4205AC91EB7-D299-47E6-97E6-4489BBD1B10EF5D6F843-0898-4549-926E-5D1D8854BDC9

EDCCB5A0-7178-4ACF-AB0E-213F025A230B

My small family….♥️♥️♥️

28DAB57F-6BEA-44AE-84FA-54AA75B80EF0

Mama n the siblings (the twins n  sons)

Perkara paling memenatkan untuk setiap majlis yang kami adakan adalah bab “memasak”. Sebab the twins adalah chef yang tidak kurang hebatnya tauuu (tapi kampung2 boleh laaah…haha)

Thank God sebab tahun ni masih berkesempatan menyambut hari lahir mama yang ke 68th. Harap tahun depan akan bersama lagi… tapi mungkin bawa dia travel pula. Mama juga seorang yang sangat suka travel. Tapi memandangkan kemampuan tenaganya untuk berjalan semakin berkurangan agak sukar untuk kami membawanya bersama jika melibatkan trekking dan aktiviti yang memerlukan tenaga kuat.

Next year….harap rancangan membawanya travel ke luar negara untuk kali yang kedua tercapai. Aminn!

c u next yaaaa…..

Trip to London, United Kingdom 21-23/09/2017

Macam ikut Marathon pula saya buat N3 dalam blog ni. Nampak gayanya boleh dikatakan saya aktif mencoret semula. Bukannya apa….rugi rasanya tidak mengabadikan pengalaman detik perjalanan untuk semua travel yang saya pigi.

Ada masa bolehlah saya rewine semula apa yang berlaku di setiap tempat yang saya lawati bersama the genkkk. Ingatan manusia ni tidak menentu… semakin umur lanjut semakin tumpul daya ingatan. Nasib juga ID n Password laman ni saya sudah siap2 simpan di suatu “sudut” kalau tidak terbengkalai la laman ni sampai ke akhir hayat saya haha…

Ok…saya teruskan dengan gerakan backpacker ke United Kingdom daripada Switzerland melalui Basel Airport. Kami checkout seawal 8am waktu tempatan. Walaupun tuan hostel tiada di kaunter tapi proses checkout senang jak. Kemas bilik, buka cadar n selimut n bawa turun, masuk bakul loundry yang disediakan di luar kaunter. Style hostel ni lebih kepada macam rumah sendiri. Pasang, kemas dan buka cadar tilam sendiri. Tapi ia sebenarnya cara mereka untuk menjimatkan kos untuk mengupah lebih pekerja dan juga menggalakan tourist lebih berdikari kali (bagi yang memang mengandal dengan ibubapa or maid) hehe…. ada kebaikan dan keburukannya jua.

Apapun perjalanan train ke SBB Basel station  lancar. Dan bas daripada Train Station ke Basel Airport pun senang dapat. Hanya keluar dari pintu besar station dan jalan ke arah kanan ada bus stand untuk bus #55. Bas ni akan terus berhenti di hadapan airport. Sangat mudah….

Masuk jak dalam airport terus susun barang sekali lagi. Makesure dalam cabin beg tidak terdapat sebarang liquid. Kalau tidak mesti akan dirampas oleh pihak airport masa melalui Kastam nanti. Selepas tu sempat breakfast pasta carbonara. Portion agak besar tapi saya dan Uku jak makan sebab kehalalan tidak terjamin. Nasib baik ada bekal nasi dan lauk makanan tin yg tertinggal dari Hostel tadi. The genkk tang lain menjamu selera sambil berdiri (koktel style) di stand table di suatu sudut ruang lapang dalam airport tersebut. Selesai semuanya kami masuk ke balai berlepas, sempat lagi singgah kedai svnier, sempat grab 1 red tshirt swiss tapi agak kecil. Tapi tidak kisah lah asal boleh pakai masa kurus2 ni hehe. Selamba hulur wang CHF tapi punah. Basel airport ni hanya menggunakan €. Terlupa pula dia adalah sempadan German-Swiss dan mereka menjalankan operasi perniagaan di situ menggunakan matawang Euro. Hmmmm….terkurang lagi la Euro haha. Pa boleh buat hulur jak la… lebih kurang €23. Mahal weiiiii!…… Pejam mata😅

Sampai di balai berlepas…masa masuk ke dalam kapal. Ada pula kaunter tapisan, polis pun ada sekali. Heran pulak kita, macam ada hal jak. Bila tengok betul2 hati jadi tidak keruan. Rupanya mereka memastikan setiap penumpang hanya membawa 1 luggage/backpack. Jadi….. kejadiannya sesiapa yang punya lebih 1 beg harus memasukkan beg lagi satu tu kedalam beg yang lebih besar. Kalau tiada muatan maknanya baibai gaman. Hak milik airport la. Haduiii….memang kami macam blackout sekejap.. sebab mana tidak nya setiap orang dari kmi ada 1 luggage/backpack, 1 handbeg dan 1 totbeg. Kami berkumpul dan menyusun strategi. Sampai jak di kaunter tapisan, staff menyuruh kami pergi ke tepi dan mengarahkan setiap dari kami repack semula barang menjadi 1 beg sorang. Jadi dengan sedihnya kami ketepi macam pesta bundle membentang barang. Semua orang kena… repack punya repack, nasib baik backpack husban c Damia ni ada lebih ruang kosong. Maka handbeg ku boleh masuk ke backpacknya. Semua barang totbeg pula masuk dalam backpack. Wow! Sampai mengalir deras peluh di semua celah…😂😂. Keadaan di ruang yang kecil menjadi sempit macam sardin dek penumpang yang repack barang. Banyak antara mereka yang terpaksa ber Sayonara dengan barang2 yang tidak dapat dimasukkan dalam beg. Hmmm….simpati tapi apakan daya. Selama saya menjadi penumpang EasyJet ni… ini kali pertama berhadapan dengan kes macam ni. Aduhai la nasib… mungkin sebab mereka hendak memastikan keselamatan dalam kapal terbang. Tidak mahu penumpang memegang walau satu tas tangan pun semasa duduk. Kemungkinan disebabkan oleh peristiwa pengeboman yang berlaku tahun lepas di salah satu station metro underground di London City area Oxford street. Membuatkan kemasukan setiap pengunjung ke London diperketatkan.

Ada juga kebaikannya untuk memberikan space yang cukup untuk letak barang dalam cabin. Tapi yang hairannya….. bila kami sampai dalam kapal dan semua penumpang sudah duduk ditempat masing2. Timbul pula masalah tidak cukup tempat simpan luggage/beg. Huh!!!! Hampir tidak percaya….REALLY?!!! Kan sudah kasih mampat 1 penumpang 1 beg?! Apa pula tiba2 timbul kes lebihan luggage?! Penerbangan di tempat lain yang membawa lebih dari 1 beg (i mean 1 luggage,1 handbag,1 totbeg) pun tidak pernah timbul hal tidak cukup tempat penyimpanan beg dalam cabin. Hairan yang teramat sangat…. terpaksalah juga crew2 kapal meletakkan luggage di depan, tempat mereka menyimpan makanan n minuman. Ok itulah cerita paling win untuk flight ke London…. ngalir air peluh dalam cuaca sejuk k. Jan main2 kalau terbang dari Basel Airport.

Ohhh yaaa…ada satu lagi kejadian semasa drop luggage. Sudahlah Q panjang mengalahkan ular. Proses nya pun macam siput berjalan… huhai! Tiba di kaunter boleh pula staff kaunter tu tanya pasal visa/penduduk semantara/permit masuk UK?! Huh….saya bgtau kita hanya ada pasaport. Jadi dia tidak puashati…dia nak pastikan kitaorang bolah masuk UK. Jadi dibawanya passport kitaorang nun jauh di satu sudut. Sambil bertanya kepada rakan sekerjanya. Nampak mereka berbincang dengan serius sambil melihat kepada handphone. Mungkin mereka cuba merujuk kepada MR.G tentang status kemasukan pelancong Malaysia ke UK. Lebih kurang 10m menunggu…akhirnya mereka bagi green light. Fuh! Berkecamuk sekejap rasa di jiwa. Nasib lah tiada apa2 halangan. Haduiii…. staff tu sebenarnya hanya memastikan supaya kami tiada masalah di UK nanti. Tq ms staff….lupa namanya. Haaa….banyak cobaaan kami di Airpot Basel ni. Apapun semua pengalaman memberi pengajaran yang tidak dapat dibeli dengan wang ringgit. Ia mengajar kami bagaimana kita deal dengan setiap keadaan atau permasalahan. Satu yang pasti… walau apapun keadaan, jiwa kena HARUS TANANG😅

Penerbangan lebih kurang 2 jam. Sampailah kami di Luton Airport, London. Seperti biasa kalau cakap pasal claim bagasi di Europe Country ni memang cepat sangat. Sampai jak di belt luggage claim, bagasi kitaorang sedang menunggu tuannya hehe… terbaikkkkk! Urusan imigresen pun tidak lama. Keluar dari balai berlepas bincang2 terus mau naik apa ke London City… akhirnya kami memutuskan mengambil bas dari Airport ke Victoria Station. Dengan harga ticket £16 sorang. Menurut staff tempat beli ticket tu…kami kena keluar dari airport ni untuk ke bus stand. Maka ke sana lah kami. Sampai jak pintu besar kami disajikan dengan hujan renyai2 tapi boleh membasahkan badan dan bagasi. Bus stand tidak nampak macam bus stand sebab tiada pondok pun. Banyaknya manusia. Herannya….selamba jak manusia ni meredah hujan tanpa payung sepertinya tiada apa yang berlaku (hujan).  Kami ber5 macam kambing takut hujan mencari perlindungan. Payung pula dalam beg. Mau bongkar mau letak beg d mana? Sana sini basah. Makin lama makin lebat hujan. Makin banyak manusia berbaris menunggu bas datang di tempat yang disediakan. Semua pun pasrah ditimpa hujan yang semakin lebat. Dan kami pun ikut sama, sudahlah keadaan sejuk, berangin pulak tu…jadi ngam la sangat dengan badan kami yang makin menggigil😅. Apalah nasib…tapi kami semua enjoy pulak dengan keadaan. Semua ketawa…nasib ada dua payung yang boleh digunakan. Bolehlah kepala tumpang berteduh. Beg dan badan memang basah kuyup. Sejuknyaaaaa….. lebih kurang 30m bas datang. Kami naik bas dengan basah kuyup, nasib driver bas jenis sporting. Dalam bas dengan aircond pulak nahhh….paling manang. Perjalanan bas ke Victoria Station memakan masa lebih kurang 1h30m. Saya sempat terlelap dalam bas. Sampai di Victoria station kami berjalan mencari Underground Metro dari Victoria Metro Station menuju ke King’s Cross Metro station. Sebab hotel kami berada di area ni, genk2 semua rasa macam terpaku seketika melihat manusia di bawah tanah ni seperti semut. Mana tidaknya masa tu masa paling banyak manusia sebab masing2 balik dari kerja. Jalan semuanya laju, kalau kita lenggang kangkung mesti dengar orang sound “execuse me!” Or “ish!” Menandakan mereka tidak suka langkah mereka lambat disebabkan orang2 yang langkah slow. Jadi pastikan kalau jalan lambat kena tepi2 haha. Ohh ya…d London kalau ikut eskalator kena berdiri di sebelah kanan kalau tidak memotong ya. Laluan berjalan naik or turun mereka di sebelah kiri. Bukan macam di Malaysia kita kena berdiri di sebelah kiri untuk bagi laluan pada orang lain di sebelah kanan. Sampai di King’s Cross station kami relax kejap. Buka google map untuk pejalan kaki. Dari depan train station yang banyak2 bastop kami menyeberang ke depan melalui traffic light sebelah kiri. Di seberang kena ikut kanan…jalan tepi melalui restaurant chinese dan beberapa blok kedai. Belok kiri masuk sikit sampailah hotel yang kami tempah melalui Booking.com iaitu King’s Cross Hotel. Proses checkin sekejap jak dengan staff kaunter yang peramah. Saya n Uku di bilik bawah dan 3 orang genk lagi beradai di bilik atas. Untuk pengetahuan… bilik hotel di UK ni memang rata2 agak kecil saiznya. Untuk bilik double sz yang kami tempah hanya ngam2 katil, sebuah meja dan kamar mandi. Harga untuk 1 double n 1 triple rooms adalah lebih kurang £590 jadi ribu riban jua ahhh. Nangis hidung… tapi lokasi sangat dekat dengan train station. Tu la pasal sangat mahal. Kami punya main untuk penginapan d London ni memang sudah aim betul2 dekat train station untuk kami ke Paris nanti iaitu Pancras Station, bersebelahn dengan King’s Cross station. Nak ke mana2 pun senang sbb train station di seberang jalan jak.

Malam tu kami dinner di satu restaurant indian halal. Order ala carte nasi dengan lauk. Boleh tahan rasanya, nasi dia pun guna beras berkualiti dan mahal. Nyummmm rindunya makan makanan asia. Sodapppp nyaaa sebab lapar dan sejuk. Semua habis licin…. sorang bayar lebih kurang RM70. Tu baru sekali duduk ya…kalau sehari punya untuk bajet bfast, lunch n dinner kenalah sediakan paling kurang RM150 untuk makan saja. Tu pun Bfast-Bread+air 0 dr hotel, Lunch-Pasta, Dinner-Nasi+lauk 1.

Selesai dinner kami masing2 balik n plan nak ke Oxford street tapi masalah Oyster card untuk tambang bas/train pula tertinggal dalam bilik. Jadi patah balik jak la…rehatkan diri untuk aktiviti keesokan harinya.

Zzzzzzz…..

to be continueeee😍

Part 2: Trip Switzerland -Lauterbrunnen- 19 to 21/09/2017

Awal pagi sudah bangkit dari perbaringan. Rasa liat sangat bangkit dek badan letih sangat ditambah lagi dengan suhu yang sangat Sejuk. Namun apakan daya….kena keluar awal untuk ke train station. Sebab kitaorang belum beli untuk ke Top Of Europe.

Keluar dari Hostel….laaaaa cuaca tidak menyebelahi perjalanan kami pagi ni. Hujan renyai, sejuk menusuk tulang. Mood pun ikut down… tapi harap2 sebelum sampai puncak nanti cuaca akan ok. Sampai train station terus ke ofis train untuk membeli tiket. Nasib baik ada discount 20% off untuk tourist. Kalau tidak sorang kena bayar lebih kurang RM900 untuk tiket ke sana. Hadussssss! Kalau tidak silap tiket kami beli after disc lebih kurang RM600 sorang. Huhai…..nangesssss! Tapi sudah alang2 kami d Swiss memang tempat ni la yang kami sudah aim awal2.

Ohhh ya….lupa nak mention dalam N3 sebelum ni. Untuk trip ke Swiss ni kami telah menggunakan SwissPass untuk 4 hari harganya memang mahal. Tapi boleh digunakan untuk semua Train,bus,cruise,cable car (hanya yang tersenarai dalam list website SwissPass sahaja ya). Jadi dari airport swiss kami tidak mengeluarkan apa2 kos tambang sebab saya sudah membeli SwissPass secara On9 masa di Malaysia. Dan harganya adalah CHF210 lebih kurang RM980 seorang begitu. Tiada discount untuk SwissPass ni tau….jadi bertabahlah untuk menbayar pass ni.

Ok kita teruskan untuk trip Jungfraujoch, lepas mendapat tiket train kami dilanda kebingungan pula mau cari track n train kami di sebelah mana. Sebab ada d bawah, ada di atas. Orang yang bagi direction pun tidak betul…kami lagi la tidak betul hahahaha. Dengan cuaca hujan dan kesejukan sampai ke sumsum tulang boleh2 pula saya berpeluh. Hahaha….bukan apa.. peluh neves takut ketinggalan train. Turun naik ke depan ke belakang, kiri dan kanan last2 track kami sebenarnya di tempat ketibaaan kami semalam. Dengan train warna hijau kuning….haduiiii senang jak. Kami jak yang mengalutkan keadaan. Banyak juga tourist group pagi ni. Kami tanya dan menberikan tiket kami kepada staff dekat ttarin track tu. Dia kata kami di tempat yang betul…syukur kihaaa…

833B218C-AFDB-4382-BA57-E76A9F8B1DEC

Ni la train yang kami kena naik…haha

CCF0ECCD-0E45-4A60-BBC0-0BE0A7C665BC

Train dari pandangan atas💖

Haaa….atas tu la jenis train yang kena kami ambik dari Lauterbrunen menuju ke Jungfraujoch. Tapi kena tukar train sekali lagi bila sampai station berdekatan Top of Europe ya… kami duduk di kelas dan train yang betul. Selamat. Sepanjang perjalanan mata tidak berkedip ke kiri kekanan mata memantau alam. Sangat indah ciptaan tuhan. Tidak terungkap dengan kata. Kena sendiri mengalaminya. Dengan saiz window cermin yang besar memang tergamam melihat keindahan. Makin lama makin kami dapat merasai salji. Awwwww….terharunya kiri kanan salji putih mengelimuti kawasan pergunungan.

CF7DF0E9-3625-4C12-9EFD-D8BAC9634DFA

Kami berhenti di station ini untuk tukar train ke warna merah untuk terus ke Puncak

EE3632BB-B801-4FB7-BC84-42BF12C63BF9

Pemandangan salji kiri kana

AC0D3491-6B51-4267-858A-0B945673792B

Ini train merah(masa balik amik gbr)

DC99C89F-D12C-4BBE-B6BA-A8E9C65947D3

Ticket ke Jungfraujoch..💖

49A9A257-9B37-49C8-ADC2-46E8597C7B64

Ni kejadian…masa pertukaran train dari Lauterbrunnen. Oleh sebab terlebih excited dan jakun dengan ketibaan disambut salji turun maka kami hanya mengikut langkah orang ramai. Dan lama kelamaan aku kehairanan sebab pandang kiri kanan semua made in China. Aikkk siap ada yang pegang bendera. Aikkk…tak kan anak2 ayam (kami) sesat dikalangan sekelompokan ternakan itik pula. Ada gembala itik pulak tu. Hahhhhh! Kompom salah train ni… lepas tu terdengar staff train “anyone without group tour!!!” Hahahahaha….ni kali la. Apalgi aku memang lari lintang pukang sambil bagi arahan dengan anak2 ayam lain kita salah ikut orang dengan tour group. Mari kita pigi saanaa! Sambil semua belari bertanya dengan staff mana train untuk individual ticket. Huh! Ditunjukkan nuuun di sana. Maka belarian lintang pukang kami semua mcm tanpa arah menyerbu tempat masuk ke dalam train. Nasib baik semua sempat tiba di depan pemeriksaan tiket. Haduiiii….ada2 saja kejadian😝😝😝. Memang lucu sangat bila diingat, mana tidak lari mcm lipas betempiaran, lepas tu sampai jak di depan pintu train hidung pun menangis….mungkin sebab suhu yang melampau sejuk. Dan kekurangan bekalan oksigen yang semakin nipis.😅😅😅. Jadi pengajarannya….bila sampai tempat orang,kena kontrol ke excitedan dan tahap kejakunan yaaaazz😝

VENICE, Italy memories…

IMG_3215

Bermanja dengan sang merpati yang super gumuk😅

IMG_3223

Wajib berselfi dengan gondola…. in love💖

IMG_3339

Ok…. rahsia di sebalik Mask. Oleh kerana Venice antara pengeluar Mask di Eropah…maka tidak mau ketinggalan mau buy 1 of dem. Memang niat dah… tapi sebenarnya nda la sampai pakai time jalan2 d city of venice. Namun keadaan memaksa ekoran daripada keadaan kulit muka yang SuperDuper Dry.. n maka dengan itu dengan keadaan makeup yang sangat teruk dengan pondeson yang OMG grup kami jak tau. Jadi untuk mengelakkan jelingan “manja” orang sekeliling maka harus memakai perlindungan ini. Tapi banyak juga orang memandang😂. Dalam hati…. biarlah asal muka ku sedikit terlindung dan kompiden level tu melonjak naik sedikit hahahaha…. wajah di sebalik Mask❤️😝

IMG_3451

View from One of the famous Bridge among tourist… awwww

IMG_3580

Enjoying my Gondola Ride with 4S grup. Tapi dengan hasil tangkapan selfi😂😂

IMG_3671

Sekali lagi….aku dan burung2an😅❤️

IMG_3544IMG_2965IMG_3618

IMG_3527

Beautiful Church, klasik europe

IMG_3480

MyGelato and Gondola….missed tis moment very much!

IMG_3421

Gelato nyam2❤️

IMG_3399

Gondola everywhere… even di celah2 bangunan. Amazing…

IMG_3253

Piazza San Marco with the Clock Tower💗

IMG_3188

My Night photo….omg cant explained how the feeling time tu. Terlajak romantik walaupun tanpa husband d sisi. Huhu… workholic katakan..

IMG_3189

Gondola station nite view….😍😍😍

IMG_3194

The view time… di celah2 bangunan yang cahaya samar..❤️❤️❤️

IMG_2959

Inside Water Taxi….nampak tak mcmana mewahnya dalam taxi ni…haduiii harganya pun jatuh jantung!

IMG_2980

View from Water Taxi

IMG_2992

Small Bridge…beautiful!

IMG_2830

Ohhh ya… snack dalam kapal, pretzel… sa makan sambil minum dengan my fvt Mango and Apple Juice❤️

IMG_2828

Small pack of Pretzel snack…huhu

IMG_2798

Dubai International Airport waiting for departure

IMG_2865

Novotel Hotel CDG Airport, Paris

IMG_2875

Breakfast with my tuwin @ Novotel Hotel

IMG_2876

Hehe…. mata panda sebab X dapat tidur semalaman. Dilanda Jatlag 😅

Alohaaaa….. kembali lagi di laman ini mencoret tentang kisah yang telah berlaku dan berlalu… heheeee. Ingin mengabadikan perjalanan percutian Ke Eropah, Switzerland dan United Kingdom. Happy sangat saya berjaya membawa grup sendiri untuk bercuti. Syukur…..dengan minat yang sangat mendalam  dengan perkataan MELANCONG segala persediaan dan perjalanan itinerary saya boleh dikatakan berjalan dengan lancar. Cabaran semasa di tempat orang tu memang tidak lepas, lumrah percutian style backpacker. Tapi segala masalah akan selesai kalau kita berfikir tenang dan berbincang dengan ahli grup cara untuk mengatasinya.

Dengan minat melancong luarbiasa yang saya ada ni… maka saya tubuhkan trip melancong saya “SusahSenangSamaSama” or “4S” hehe…. dengan slogan yang mudah difahami maka pemahaman dan kerjasama semua ahli adalah sangat2 diutamakan. Kalau tengah jalan buat hal…. berkeras dengan mood sendiri “sila patah balik ke hotel sendiri atau jalan sendiri. Dengan segala akibat atas perilaku anda itu haruslah ditanggung oleh anda sendiri” Hahahaha…..tegas tak grup leader?

Ok….tak mau celoteh panjang… Direct to the point la. Yeahhhh! Pada 16/09/2017 maka saya dan ahli grup 4S berangkat dari KLIA ke PARIS dengan penerbangan antarabangsa EMIRATES. Wow! Walaupun setakat economic class tapi keselesaan tiptop. Dengan transit d Dubai kejap bolehlah cuci mata jap d balai berlepas DUBAI airport.  KL-Dubai makan masa penerbangan 7 jam dengan menaiki kapal jenis Boeing dan DUBAI-PARIS lagi 7 jam dengan menaiki penerbangan AIRBUS. 14jam di udara dengan aktiviti makan dan tidur2 ayam. Lenguh segala badan tidak payah cakap… buntut punya rasa memang macam pancake jadi nasi himpit😆.

Selepas 7 jam di ruang udara….maka sampailah ke CDG Paris Airport dalam pukul 8.40pm local time. Memang rasa neves tidak tau arah mana mo p NOVOTEL HOTEL. Tapi dengan kunci utama backpacker adalah  “bertanya dan bertanya” sampai dapat jawaban dan sampai destinasi dituju. Maka semuanya settled. Kami sampai di Terminal 3 C dan NOVOTEL berada di Terminal 2 maka kami kena ambik Shuttle Train (free ya encik2 dan puan2). Senang jak ke hotel ni, just follow the Shuttle Train sign and you will be ok. Train station ada di bawah. Kalau tidak silap Terminal 2 adalah selepas 2/3 station kita lalui. Dan keluar jak dari Train Station (main entrance station) NOVOTEL HOTEL berada di sebelah Kanan dan jalan kaki beberapa minit jak. Cuaca sangat sejuk time tu….huh! Bergegar jua seluruh tubuh.

Kenapa menginap di Hotel Airport ni? Sebab keesokan kami akan terus terbang ke Venice, Italy. Jimat masa dan mengelakkan kelamkabut mau cari jalan ke airport. 1 nite stay d airport area CDG memang tindakan paling tepat saya ambik kali ni. Sebab 17/10/2012 flight kami terbang 1.20pm. Harga satu malam untuk 2 bilik (Suite Room + Double Room) lebih kurang RM980. Memang berbaloi dengan hotel 4*.

Keesokan hari 17/09…. awal pagi ambik buffet breakfast E19/ person. Dengan Continental Bfast…. ngalir airmata dengan harga. Tapi sekadar ambik pengalaman first & last di hotel ni tidak salah hehehe. Kitaorang checked out around 10am. Awal kan…. maklumlah memasing excited nak ke Venice. Penerbangan agak delayed dalam 2.20pm baru terbang. Tapi tiapa sebab masa penerbangan hanya lebih kurang 2 jam, dengan EASYJET iaitu penerbangan tambang murah dari Great Britian kalau tidak silap.

Sesampai saja di Marco Polo Airport… maka sampai la part pencarian cara untuk ke CITY of WATER. Kami mengambil keputusn ambik water taxi ke City Of Water VENICE. RM660 (€130). Private taxi…. cara paling bagus ke city. Tapi agak mahal kalau sorang. Kongsi2 ok sikit. Cara lain yang lagi murah ialah ambik Water Bus tapi perjalanan ambik masa dalam 1.30jam kerana berhenti2. Jadi oleh kerana kami mau jimat masa and 1st time di sini maka Water Taxi aka Limosin la jawabnya. Dan perjalanan hanya ambik masa kurang 40m. Dengan pengalaman yang sangat berharga dalam water taxi, mewah dengan leather seat… suka hati ambik berdozen gambar selfi dan boleh berdiri belakang doc boat… wow amazing sangat pengalaman. Kami diturunkan di station terdekat ROYAL SAN MARCO HOTEL iaitu San Marco. Keluar jak dari boat… kami dihidangkan dengan pemandangan yang sangat INDAH dengan perjalanan water yang sangat luarbiasa….OMG tidak menyesal ikut Water Taxi walaupun mahal. Dan paling best kami hanya berbekalkan backpack… berjalan sangat mudah. Segala bagasi kami tinggalkan di Marco Polo Airport dengan sewa €7/1st 24hrs and every 1hr lepas tu kira €0.30. Berbaloi kannn….daripada ada kejadian “terpelaeot” kaki masa melonjak naik ke tebing station… sebab gap dari boat dan tebing station tu agak boleh tahan jua untuk memerlukan anda melonjak. Silap lonjakan ke dalam air lah jawabnya menyelam sambil minum air hahaha…. jadi fikir dengan bijak ok…

Keluar jak dari station Mata dan Minda seakan tidak percaya apa di depan… INDAH dan ROMANTIK. Maka lupa la tujuan utama adalah checkin dulu di Hotel. Nampaknya aktiviti berphoto dan berselfi menguasai keadaan😅. Lepas seketika….bahu sudah terasa nak tercabut dari badan dek kerana impak beban backpack yang sudah lama berada di bahu… maka berjalan la kami terus ke arah Hotel. Dengan bantuan MR GOOGLE maka kami berjaya menjejaki tempat berehat kami selama 3D2N. ROYAL SUN MARCO HOTEL dengan Family Suite yang saya tempah dengan Hotel.Com, receptionist counter yang sangat peramah, boleh buat lelah saya berkurang… tidak sabar sampai bilik. Otw ke bilik ditemani receptionist perempuan… dengan selekoh sana sini, turun naik tangga… perjalanan yang agak serabut, tidak sesuai untuk orang tua. Sebab memerlukan tenaga lebih untuk naik tangga. Maka sampailah kami di bilik kami…. jeng2 punya terkejut dengan Hiasan, katil, rekabentuk, kitchen, bathroom serba serbinya MEWAH…. kalah Sutera Harbour. Klasik dengan rekabentuk dan hiasan klasik, Venezian sangat2…. seperti tempat penginapan raja2 Eropah dulu2. Dan….apa yang saya tidak pernah terikir rekabentuk family suite di hotel ni seperti sebuah rumah yang punya 2 bilik dan besar dengan katil King Size 1, Queen Sz 1 dan Single Sz 2, dengan kos 5k ++ (berdarah hidung) dan semuanya TERBAIKK!

Jari jemari rasa letih… overall…  Building,Gondola, Water Taxi, Pigeon, Sunset, Gelato, Street, Bridge….everything here punya nilai komersial yang sangat tinggi. Tidak heranlah kos melancong disini sangat mahal.

Apapun…. seperti gambar yang saya upload di atas… memang puashati dengan masa percutian di Venice. Walaupun Singkat… tapi dengan usaha sendiri menapak ditempat itu bukan perkara yang mudah. Banyak masa dan RM dikorbankan…. orang kata pengalaman dalam melalui kehidupan itu walau pahit atau manis adalah tunggak utama untuk kita meneruskan kehidupan seterusnya. Kerana ia menjadi panduan atau ikhtibar bagi setiap dari kita. Bukan tunjuan menunjuk….jauh sekali, cuma mengabadikan segalanya untuk rujukan di hari tua…. andai ingatan pada laman ini masih kukuh bertaut di ruang minda. Hopefully….❤️❤️🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻

 

 

 

My 31st Aug’17

As usual…. it has been quite sometime since i visit my page. Dilanda kesibukan yang luarbiasa. Aug berlalu 2 hari lepas… september ni bekerja hanya dalam 9 hari sahaja sebelum start cuti panjang. Banyaknya cuti… walaupun masih baru dalam bidang sekarang. Rasa bertuah betul bigbos approved cuti panjang.

Okay berbalik pada tujuan asal pasal 31Aug, iaitu tarikh keramat kelahiran ku. Haha… so maksud ku birthday la… tidak langsung perasaan mau celebrete birthday ni. Tapi Mr.Hubby pula bagitau mau bawak jalan on 31st suruh pack barang utk outing 2 hari. Tempat pun dirahsiakan…. surprise la sangat ehhhh😅. Papun layan jakk…

Jadi kejadiannya dia bawa aku d Port Dickson pulak @ Avilion Admiral Cove. Hotel ala2 Sutera Harbour d Kota Kinabalu…. banyak marine gitu. Apapun memang suprise sangat…

1st time Mr. Hubby buat birthday saya yang agak “Lanjut” ni terasa sangat memorable pula.  Walaupun saya ni banyak kurang sana sini dari lebih…. tapi dia jua la satu2nya yang boleh bertahan dengan karenah saya (dan…begitu juga sebaliknya kali ahhh😁).

Ok tidak la mau cerita panjang….penat jari jemari ni menekan keypad. Jadi saya upload jak la gambar kenang2an di hari tua nanti heee…IMG_2102IMG_2130IMG_2135IMG_2169DCIM100GOPROGOPR0316.JPGIMG_2329IMG_2346IMG_2361IMG_2370IMG_2445IMG_2451IMG_2469

 

Sambal versi kampung ku

Hari ni tersangatlah kuat perasaan mau makan “sambal” kampung ku…. diketahui ramai bahawa sambal tu sejenis juadah yang dimasak menggunakan bahan utamanya iaitu chili. Tanpa chili tidak akan menjadi sambal. Tapi kebiasaannya sambal ni sama ada untuk bahan cicah atau lauk, contohnya sambal ikan bilis, sambal petai udang dan banyak lagi.

Tapi bagi saya…. sambal merujuk kepada campuran beberapa bahan sayuran kampung dengan beehoon lalu dibubuh dengan sambal kacang. Sambal kacang dibuat menggunakan bahan yang sangat mudah diperoleh dan ringkas.

Bahan2nya: Beehon, pucuk ubi, betik muda, kangkung, timun mentah, kacang panjang, jantung pisang etc pilih jak mana2 gabungan yang rasa mau makan. Dan semuanya di celur dengan air mendidih. Angkat dan toskan dan sedia untuk dihidangkan. Hehe…

Ramuan untuk dikisar:Bawang merah,putih,kunyit hidup,halia (lebih). Semua blend kasar. Perasa: Garam,gula,maggi secukup rasa,pak aji 😍

Memang mudah membuatnya…. maka hari ni selepas lebih kurang 2 bulan tidak makan sambal, maka kerajinan datang pula… puashati menikmatinya sorang diri…bahagia amat hehe… tengok jak la gambar di bawah. Kali ni… saya masak – jantung pisang, buah betik, timun, kcg panjang dan beehoon… yummyyyy😍😍💗

IMG_1541

Terbaik dari dapur ku…hehehe💖💖