Yummy2licious

Cekodok Pisang D Tengah Malam😅

Malam2 pun still ada tenaga untuk masak. Cekodok pisang pulak tu… memandangkan pisang berangan yg saya beli d pasar tani last week ada 4 batang lagi nda abis dan masak ranum pula tu. Nda ngam sudah d makan gitu jak….maka untuk tidak membazir maka saya buat la kuih goreng2 ni. Rela terpaksa laini…tapi mau makan juga punya pasal kan..

Seperti biasa….saya suka masak menggunakan bahan ringkas. Cekodok pisang ni saya guna 2 bahan jak… Pisang berangan n Tepung Naik sendiri.. laaaa tepung bikin buat kek tu bahh. Heee… senang kan. Nda payah la bubuh bahan2 lain bagai. Mashed banana dan campurkan terus dengan tepung ikut rasa mau byk tepung atau mau banyak kandungan pisang. Biarkan dalam 30m supaya adunan agak kembang. Dan goreng…..

Tadaaaaa siapppp…😍😍

IMG_9881.JPG

Advertisements

Tongkeng Ayam Goreng Rangup

Saturday….walaupun kurang sihat tapi still perut ni mau kena isi. Jadi memandangkan semalam ada beli tongkeng ayam sikit dekat KL Gateway Jaya Grocer… hehe mai la projek sat…

Bahan:

Tongkeng ayam 😅

Perasa/Perap: Garam,Aji,secukup rasa maggi, white paper, chili flakes,serbuk kunyit -letak lebih, garlic powder. Bersihkan tongkeng n belah dua (ikut suka). Gaul dengan semua bahan perasa n perap di atas. Biarkan dalam 30m. Gorenglah sampai warna perang atau cukup garing untuk dimakan.

Selamat mencuba… cuba sekali mesti nak lagi haha….menu ringkas dan cepat di hujung minggu.

IMG_9873.JPG

GreenView Seafood Restaurant💗

Lepas penat yang tidak terkata mengharungi pekerjaan dengan demam sampai 39 DGC.. maka dengan digagahkan diri pergi la aku dengan en.somi d PJ. Mau makan noodle untuk dinner.

Last2 teringat satu seafood rest area ss2 PJ. Mengular la kami di sana. Masuk rest..,order Sang Mee dengan Fresh Udang Galah yg besar2.

Banyak juga pelanggan yang dinner di Rest tu… makanan sampai…noodle tu memang sedap. Terasa sangat otak udang…lemak berkrim dengan kolestrol melonjak tinggi sampai langit. Apakan daya…sedap dulu, sakit belakang kira (sot!). Sikit jak dah rasa muak…harga? Boleh dikatakan mahal… tis is my first n last sini walaupun sedap. Sukur la dpt merasa sekali yaaaa😬.

IMG_9859

Mix Vege…. Nyummm

IMG_9860

Sang Har Mee + Fresh Udang Galah